Παρασκευή 25 Αυγούστου 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Πρόθυμη να αναλάβει ρόλους για την «ασφάλεια» και τη «σταθερότητα» του κεφαλαίου

Οι τελετές σηματοδοτούν τη βαθύτερη εμπλοκή της χώρας στους επικίνδυνους ανταγωνισμούς
Οι τελετές σηματοδοτούν τη βαθύτερη εμπλοκή της χώρας στους επικίνδυνους ανταγωνισμούς
Η πρεμούρα της κυβέρνησης να εμπλακεί όλο και πιο ενεργά σε επικίνδυνα ιμπεριαλιστικά σχέδια για τη διασφάλιση «σταθερότητας», και με στρατιωτικά μέσα, ώστε να «τρέξουν» απρόσκοπτα οι μπίζνες του κεφαλαίου στη Βαλκανική, πάνω στους διαύλους Ενέργειας και Διαμετακόμισης, αναδείχτηκαν ανάγλυφα προχτές στην τελετή παράδοσης - παραλαβής της προεδρίας της πολιτικοστρατιωτικής επιτροπής (PMSC - SEDM/CC) των χωρών της Πρωτοβουλίας υπουργών Αμυνας ΝΑ Ευρώπης (SEDM), καθώς και της διοίκησης της Ταξιαρχίας SEEBRIG.

Η Πρωτοβουλία SEDM ξεκίνησε το 1996, ως άτυπο φόρουμ συνεργασίας των υφυπουργών Αμυνας των χωρών των Βαλκανίων και της ΝΑ Ευρώπης και συμμετέχουν οι: Αλβανία, Βοσνία-Ερζεγοβίνη, Βουλγαρία, Γεωργία, Ελλάδα, ΗΠΑ, Ιταλία, Κροατία, Μαυροβούνιο, Ουκρανία, ΠΓΔΜ, Ρουμανία, Σερβία, Σλοβενία, Τουρκία και ως χώρα - παρατηρητής η Μολδαβία. Την προεδρία των επιτροπών της SEDM-CC/PMSC από 1/7/2017 και έως τις 30/6/2019 έχει αναλάβει η Ελλάδα, παραλαμβάνοντας από την Τουρκία, με πρόεδρο τον πρέσβη ε.τ. Ελ. Αγγελόπουλο.

Η πολυεθνική «Ειρηνευτική Δύναμη» Νοτιο-Ανατολικής Ευρώπης Ταξιαρχία SOUTH - EASTERN EUROPE BRIGADE (SEEBRIG) ιδρύθηκε το 1998. Στην Ταξιαρχία συμμετέχουν οι: Αλβανία, Βουλγαρία, Ελλάδα, ΠΓΔΜ, Ρουμανία, Τουρκία. Τη διοίκησή της από 23/8/2017 ανέλαβε Ρουμάνος ταξίαρχος παραλαμβάνοντας από Τούρκο ομοιόβαθμό του. Τον Ρουμάνο μετά το πέρας της θητείας του θα διαδεχθεί Ελληνας αξιωματικός. Το Στρατηγείο της SEEBRIG άρχισε να λειτουργεί το 1999 στη Φιλιππούπολη και από το 2003 μεταστάθμευσε στην Κωνστάτζα, το 2007 στην Κωνσταντινούπολη και από τον Ιούλη 2011 μεταστάθμευσε στον Τύρναβο όπου και θα παραμείνει έως το 2020. Η Ταξιαρχία έχει αναπτυχθεί μία φορά, όταν ανέλαβε τη Διοίκηση της Πολυεθνικής Ταξιαρχίας στην Καμπούλ, για ένα εξάμηνο το 2006.

Σε ένα τέτοιο πλαίσιο, χαιρετίζοντας εκ μέρους της ελληνικής κυβέρνησης στην τελετή, ο αν. υπουργός Αμυνας, Δ. Βίτσας, στάθηκε μεταξύ άλλων στις «νέες προκλήσεις για τη διεθνή ασφάλεια», καταθέτοντας την προθυμία της Ελλάδας να συμβάλλει στην «αποτροπή και αντιμετώπιση οποιασδήποτε απειλής».

Δρέπει ήδη δάφνες

Θυμίζουμε ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ δεν χάνει ευκαιρία να αποδεικνύει στην πράξη αυτήν την προθυμία της, με χαρακτηριστικό παράδειγμα το ότι μετά από κάλεσμά της βρίσκεται από πέρυσι στο Αιγαίο η ΝΑΤΟική αρμάδα SNMG2, με πρόσχημα τη διαχείριση των προσφυγικών ροών. Παράλληλα, έχει καταθέσει σε ΕΕ και ΝΑΤΟ συγκεκριμένες «προτάσεις» επί του θέματος, δηλώνοντας π.χ. διαθέσιμη να παίξει ρόλο κόμβου συγκέντρωσης, ανάλυσης και διάχυσης πληροφοριών προς τα άλλα κράτη - μέλη των 2 ιμπεριαλιστικών οργανισμών, για τα μεταναστευτικά κύματα, χαρακτηρίζοντας τη χώρα «προπύργιο» της Δύσης ενάντια στους «φονταμενταλιστές» και «ισλαμιστές» και την προσπάθειά τους να διεισδύσουν σε χώρες της «Δύσης».

Επιπλέον, ζητά από τις ΗΠΑ να της χορηγήσουν στρατιωτικά μέσα, πλοία και αεροσκάφη, ώστε να περιπολεί κατά μήκος του άξονα Μάλτα - Διώρυγα του Σουέζ, με πρόσχημα να καταπολεμήσει το λαθρεμπόριο όπλων και καυσίμων.

Ολα αυτά θέλοντας να πετύχει και έτσι, μέσω της στρατιωτικής διπλωματίας, την περιβόητη γεωστρατηγική αναβάθμιση για λογαριασμό του κεφαλαίου, εμπλέκοντας ταυτόχρονα βαθύτερα το λαό στους επικίνδυνους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς, στη δίνη δηλαδή σφοδρών ανταγωνισμών για τα μερίδια στις μοιρασιές του κεφαλαίου.

«Ενεργειακοί διάδρομοι και οδοί διεθνούς εμπορίου»

Αλλωστε, ο Δ. Βίτσας δεν έκρυψε λόγια ούτε ως προς αυτό, δηλαδή τις ...μπίζνες και πώς μπορούν να διασφαλιστούν στη ΝΑ Ευρώπη, όπου συγκεντρώνεται μεγάλη δύναμη πυρός. Ξεκαθαρίζοντας ότι οδηγός της κυβέρνησης είναι η επίτευξη της καπιταλιστικής ανάπτυξης, διασαφήνισε ότι αυτή η ανάπτυξη «δεν μπορεί να νοηθεί» δίχως «σταθερότητα», δικαιολογώντας έτσι την πολυδιάστατη εμπλοκή της χώρας στους ανταγωνισμούς. Αναφέρθηκε, επίσης, χαρακτηριστικά στην ανάγκη διασφάλισης της «ενεργειακής ασφάλειας», δηλαδή της παρουσίας των ενεργειακών κολοσσών που δραστηριοποιούνται στην παραγωγή και μεταφορά της Ενέργειας.

Με «καπέλο» ΝΑΤΟ και ΕΕ

Παρουσιάζοντας, τέλος, τις προτεραιότητες της ελληνικής προεδρίας στη SEDM, ξεχώρισε τις πρωτοβουλίες που θα αναλάβει ώστε να αναβαθμιστεί η συνεργασία στους τομείς της οικονομίας, σημειώνοντας ότι η πολυεθνική Ταξιαρχία ΝΑ Ευρώπης, που αποτελεί τον στρατιωτικό βραχίονα της SEDM, συνιστά ένδειξη «ουσιαστικής συνεργασίας των χωρών μας και ενίσχυσης της ασφάλειας και της σταθερότητας στην περιοχή μας».

Μην ξεχνώντας, άλλωστε, τη ΝΑΤΟική προσήλωση της κυβέρνησης, ο αν. υπουργός τόνισε ότι η Ελλάδα θα «ενθαρρύνει συνέργειες με άλλους οργανισμούς όπως ο ΟΗΕ, το ΝΑΤΟ, η ΕΕ αλλά και λοιπούς εταίρους, για όλα τα θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος και προβληματισμού».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Απρόσκοπτη «συνέχεια» και στους ΝΑΤΟικούς μηχανισμούς στην Ελλάδα (2/7/2015)
Δωρεάν επείγουσα ιατροφαρμακευτική φροντίδα σε στρατιωτικές δυνάμεις επέμβασης (9/12/2011)
Απανωτές ασκήσεις (24/5/2002)
Ασκηση της βαλκανικής ταξιαρχίας (21/5/2002)
Σε επιχειρησιακή ετοιμότητα η Βαλκανική Ταξιαρχία (3/5/2001)
Σε «επιχειρησιακή ετοιμότητα» η βαλκανική ταξιαρχία (29/3/2001)

Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org