Πέμπτη 10 Αυγούστου 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
«ΕΝΩΤΙΚΗ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΩΝ»
Αιτία των καταστροφών οι περικοπές για Πυροσβεστική και πυρασφάλεια

Eurokinissi

Τα πολύ σοβαρά προβλήματα αναδεικνύει εκ νέου με ανακοίνωσή της, με αφορμή τη μεγάλη καταστροφή στο νησί των Κυθήρων, από την πυρκαγιά που κατέκαψε δεκάδες χιλιάδες στρέμματα δασικών εκτάσεων και καλλιεργειών, η «Ενωτική Αγωνιστική Κίνηση Πυροσβεστών». Οπως αποκάλυψε χτες ο «Ριζοσπάστης», η ΕΑΚΠ είχε εγκαίρως αναδείξει τις μεγάλες ελλείψεις στο Πυροσβεστικό Σώμα και στις δομές πυροπροστασίας, για την περιοχή της Λακωνίας και των Κυθήρων, με επιστολές που απέστειλε σε κυβέρνηση και αρμόδιους φορείς.

Βασική αιτία και αυτής της καταστροφής είναι η συνέχιση από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ της ίδιας πολιτικής που εφάρμοσαν και οι κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, με τις μεγάλες περικοπές στην κρατική χρηματοδότηση του Πυροσβεστικού Σώματος (ΠΣ) και της πυρασφάλειας της χώρας.

Αναφέρεται σε ανακοίνωση της ΕΑΚΠ:

«Αυτοί είναι οι πραγματικοί υπεύθυνοι για την πλήρη υποβάθμιση της δημόσιας πυροπροστασίας και για τις συνέπειες που βίωσε και βιώνει ο λαός μας με την απώλεια ζωών, την καταστροφή περιουσιών και φυσικού - δασικού πλούτου.

Στα πλαίσια των πολιτικών αυτών κινούνται και οι πρόσφατες δηλώσεις του υπουργού Ναυτιλίας στον ΣΚΑΪ, για το γεγονός ότι οι δήμοι δεν είναι ακόμα έτοιμοι να αναλάβουν το κύριο βάρος της πυρασφάλειας και ότι πρέπει να αναπτυχθεί στα νησιά κυρίως ο εθελοντισμός υπό την εποπτεία αξιωματικών του ΠΣ.

Στα ίδια πλαίσια κινούνται και οι πρόσφατες δηλώσεις, στον ίδιο τηλεοπτικό σταθμό, του πρώην υπουργού Προστασίας του Πολίτη της κυβέρνησης ΝΔ - ΠΑΣΟΚ, για κατάργηση πυροσβεστικών υπηρεσιών "προς εξοικονόμηση πόρων".

Δηλαδή, την ώρα που εκδηλώνονται οι μεγάλες καταστροφές στον φυσικό πλούτο και τις λαϊκές περιουσίες εξαιτίας της επικίνδυνης πολιτικής που εφαρμόζουν διαχρονικά στην πυροπροστασία της χώρας, πατώντας πάνω στα υπαρκτά προβλήματα των ελλείψεων που δημιούργησαν οι ίδιοι με τις πολιτικές τους, προτείνουν ακόμη μεγαλύτερο ξεχαρβάλωμα των δομών πυρασφάλειας.

Η απόλυτη ταύτιση όλων των μέχρι σήμερα κυβερνήσεων στις πολιτικές υποχρηματοδότησης του ΠΣ και της Δασικής Υπηρεσίας και στις επικίνδυνες λύσεις που προτείνουν ως διέξοδο για την πυρασφάλεια της χώρας, είναι η πλέον αποκαλυπτική απόδειξη ότι κύριο μέλημά τους είναι μόνο η με κάθε θυσία χρηματοδότηση των μεγάλων ιδιωτικών συμφερόντων και δεκάρα δεν δίνουν για τα δεινά των πολιτών που καταστρέφονται και για τον φυσικό πλούτο που χάνεται.

Σε ό,τι αφορά τις διάφορες δηλώσεις και κορόνες που ακούγονται αυτές τις μέρες από πολιτικούς και αυτοδιοικητικούς παράγοντες, σχετικά με τη διαχείριση του ελλιπούς προσωπικού και των ανεπαρκών εναέριων μέσων κατάσβεσης, αυτές γίνονται με στόχο να αποπροσανατολίσουν από την ουσία και τις κύριες αιτίες που δημιουργούν αυτά τα προβλήματα και να διατηρήσουν αυτή την κατάσταση και όχι να συμβάλουν στη λύση των προβλημάτων.

Συνεχίζουμε την προσπάθεια οργάνωσης του αγώνα

Η "Ενωτική Αγωνιστική Κίνηση Πυροσβεστών" θα συνεχίσει την προσπάθεια για να οργανώσει τον αγώνα των πυροσβεστών ενάντια στις πολιτικές που διαλύουν την πυρασφάλεια της χώρας και μας εμποδίζουν να κάνουμε με ασφάλεια και επάρκεια τη δουλειά μας.

Είμαστε σε αντίθεση και απέναντι από το προεδρείο και την πλειοψηφία της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Πυροσβεστών (ΠΟΕΥΠΣ) και της Ενωσης Αξιωματικών (ΕΑΠΣ), που είναι σε πλήρη αδράνεια σε ό,τι αφορά τις κινητοποιήσεις και τις διεκδικήσεις μας και ιδιαίτερα μέσα στο καλοκαίρι όπου κορυφώνονται τα προβλήματα των πυροσβεστών και της ασφάλειας του λαού.

Εχουν μεγάλες ευθύνες με τη στάση τους και για την αποσάθρωση της πυρασφάλειας της χώρας αφού ταυτίζονται πλήρως με τις πολιτικές που προωθούνται, όσον αφορά την ενίσχυση του εθελοντισμού ως υποκατάστατου των δομών πυρασφάλειας που συρρικνώνονται.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί και η στάση του προεδρείου του τοπικού σωματείου των πυροσβεστών στη Λακωνία, που δεν πραγματοποίησε καμία αντίδραση όλο το προηγούμενο διάστημα, αλλά και εκφράστηκε μέσω των εκπροσώπων του στο Διοικητικό Συμβούλιο της Ενωσης, υπέρ της κατάργησης του Πυροσβεστικού Κλιμακίου Κυθήρων.

Αναδεικνύουμε τα προβλήματα και διεκδικούμε τα αιτήματά μας, με αγώνες και όχι με τα χαρτιά. Θα ακολουθήσουν και άλλες πρωτοβουλίες το αμέσως επόμενο διάστημα, για κινητοποιήσεις μέσα στο καλοκαίρι με το συνολικό πλαίσιο των διεκδικήσεών μας και σε κοινή δράση με το αγωνιστικό ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα.

Απευθύνουμε κάλεσμα σε όλους τους συνδικαλιστικούς και κοινωνικούς φορείς να συμβάλουν με τη συμμετοχή τους, προκειμένου η αναβάθμιση της πυρασφάλειας της χώρας να γίνει υπόθεση του ελληνικού λαού και του εργατικού - λαϊκού κινήματος».


Κορυφή σελίδας

Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org