Παρασκευή 4 Αυγούστου 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΝΕΟΛΑΙΑ
ΝΙΚΟΣ ΚΑΡΑΘΑΝΑΣΟΠΟΥΛΟΣ
«Οι σημαιοφόροι των μνημονίων τσακώνονται για τη σημαία»

Δήλωση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΚΚΕ με αφορμή την αντιπαράθεση κυβέρνησης και αντιπολίτευσης για τις αλλαγές στον τρόπο επιλογής σημαιοφόρων

Μία ακόμα αντιπαράθεση μεταξύ κυβέρνησης και αξιωματικής αντιπολίτευσης ξέσπασε μετά την απόφαση του υπουργείου Παιδείας να αλλάξει τον τρόπο επιλογής σημαιοφόρων. Στο νέο Προεδρικό Διάταγμα 79/2017 για την Οργάνωση και Λειτουργία των Νηπιαγωγείων και Δημοτικών Σχολείων - το οποίο τίποτα νέο δεν φέρνει στην κατεύθυνση υλοποίησης των πάγιων αιτημάτων και των σύγχρονων μορφωτικών αναγκών - προβλέπεται ότι η επιλογή σημαιοφόρων, παραστατών και υπευθύνων κατάθεσης στεφάνου πραγματοποιείται με κλήρωση ανάμεσα στο σύνολο των μαθητών της τάξης αντί για επιλογή μεταξύ των αριστούχων, όπως ισχύει σήμερα. Το υπουργείο υποστηρίζει ότι φέρνει αυτήν την αλλαγή «στοχεύοντας στη δημιουργία θετικού παιδαγωγικού κλίματος στη σχολική μονάδα και αποφεύγοντας τους ανταγωνισμούς και τις διενέξεις μεταξύ των μαθητών».

Τα παραπάνω προκάλεσαν την αντίδραση της αξιωματικής αντιπολίτευσης και αποτέλεσαν αφορμή να ξεσπάσει νέα αντιπαράθεση μεταξύ εκείνων που έχουν βάλει και βάζουν τη σφραγίδα τους στη διαρκή υποβάθμιση της Εκπαίδευσης τόσο στο περιεχόμενο όσο και στις υποδομές και τη στελέχωσή της, στο χτύπημα του μορφωτικού δικαιώματος των μαθητών. Ο καβγάς συνεχίστηκε και κατά τη χτεσινή συζήτηση στη Βουλή του νομοσχεδίου για την Υγεία, με τον πρωθυπουργό να δηλώνει ότι «το εθνικό σύμβολο έχουν όλοι τη δυνατότητα να το κρατούν και όχι η διάκριση αυτού του χαρακτήρα, προβάλλοντας τα πρότυπα του σκληρού ανταγωνισμού στα οκτώ χρόνια». Ο δε αρχηγός της ΝΔ, η οποία ταυτίζει την «αριστεία» με μία Εκπαίδευση ακόμα πιο ταξική και που θα λειτουργεί με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια, σημείωσε απευθυνόμενος στην κυβέρνηση πως «πάτε τη χώρα στο πουθενά, εκεί όπου δεν υπάρχουν κίνητρα για να γίνει κανείς καλύτερος».

«Σε μία περίοδο που περνάνε σημαντικά αντιλαϊκά νομοσχέδια οι σημαιοφόροι των μνημονίων τσακώνονται για τη σημαία», σχολίασε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Νίκος Καραθανασόπουλος, σε δήλωση του από την Βουλή.

Με τη συγκεκριμένη απόφαση για άλλη μια φορά η κυβέρνηση επιχειρεί να εμφανίσει προοδευτικό προφίλ, χωρίς να δίνει ούτε ένα ευρώ στα σχολεία, χωρίς να κάνει ούτε ένα βήμα στην κατεύθυνση της εξασφάλισης σύγχρονης μόρφωσης με υποδομές και προσωπικό. Το να μιλά δε για χτύπημα του ανταγωνισμού μέσα από τέτοιες ρυθμίσεις, ξεχειλίζει από υποκρισία τη στιγμή που έχει ψηφιστεί ένα μνημόνιο που προβλέπει την «αξιολόγηση» και κατηγοριοποίηση, την ανταγωνιστική λειτουργία ολόκληρων σχολείων, όχι μόνο μαθητών, ενώ την ίδια στιγμή στο δημόσιο σχολείο συνεχίζουν να ευδοκιμούν τα προγράμματα επιχειρηματικότητας που αποθεώνουν τον ανταγωνισμό με τους σκληρούς όρους της αγοράς.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ