Παρασκευή 28 Ιούλη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Επιστολή Γιούνκερ για διασφάλιση «ευρωπαϊκής λύσης»

Η λυκοσυμμαχία επενδύει στις εξελίξεις για το Κυπριακό ώστε να ενισχύσει το ρόλο της σε όλη τη Νοτιοανατολική Μεσόγειο

ΛΕΥΚΩΣΙΑ - ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ.--

Την αυξημένη σημασία που έχουν οι εξελίξεις στο Κυπριακό για το ευρωενωσιακό κεφάλαιο αναδεικνύει επιστολή που έστειλε ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζαν - Κλοντ Γιούνκερ, στον Κύπριο Πρόεδρο, Νίκο Αναστασιάδη, τονίζοντας ότι οποιαδήποτε λύση στο κυπριακό πρόβλημα θα πρέπει να είναι μια «ευρωπαϊκή λύση».

Στην επιστολή τονίζεται πως «η ΕΕ παρέχει ένα ισχυρό πλαίσιο μέσα στο οποίο οι ιστορικοί δεσμοί των δύο κοινοτήτων (σ.σ. της ελληνοκυπριακής και της τουρκοκυπριακής) θα πρέπει να εδραιωθούν περαιτέρω» και επισημαίνεται: «Οποιαδήποτε λύση στο κυπριακό πρόβλημα θα πρέπει να είναι μια ευρωπαϊκή λύση, διότι η ΕΕ προσφέρει τις καλύτερες προοπτικές για μια διαρκή ειρήνη και ευημερία για τις δύο κοινότητες και τη χώρα, αλλά και για σταθερότητα στην περιοχή». Ασφαλώς, τα περί «ευρωπαϊκής λύσης» αφορούν τις προσδοκίες της συγκεκριμένης λυκοσυμμαχίας να διασφαλίσει πλεονεκτήματα και σημαντικό ρόλο στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο. Ενώ τα περί «σταθερότητας της περιοχής» αφορούν τις προσδοκίες της για ισορροπίες ευνοϊκές για τα συμφέροντα των μονοπωλίων που εκείνη εκπροσωπεί, σε ένα φόντο σφοδρών ανταγωνισμών αλλά και ανακατατάξεων. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, ο Γιούνκερ διαβεβαιώνει «για την αδιάλειπτη στήριξη της Επιτροπής στη συνέχιση των συνομιλιών».

Υπενθυμίζουμε ότι μετά την ολοκλήρωση χωρίς κατάληξη της Διάσκεψης για το Κυπριακό στην Ελβετία έχει ξεκινήσει περίοδος «προβληματισμού» για όλες τις πλευρές και στο τραπέζι πέφτουν διάφορα σχέδια για τη διχοτόμηση του νησιού, η οποία βέβαια επί της ουσίας θεωρείται δεδομένη. Την επόμενη βδομάδα αναμένεται να επιστρέψει στην Κύπρο ο ειδικός σύμβουλος του γγ του ΟΗΕ, Εσπαν Μπαρθ Αϊντε, για συνέχιση των επαφών του.

Αντιδράσεις για τα σχέδια στην Αμμόχωστο

Στο μεταξύ, η κυπριακή κυβέρνηση εξέφρασε την έντονη αντίδρασή της για τις αποφάσεις που ανακοίνωσε το ψευδοκράτος για την περιοχή της Αμμοχώστου και όχι μόνο. Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά, θα ετοιμαστεί σχέδιο που θα «ανοίγει» ξανά την Αμμόχωστο, επιτρέποντας τη λειτουργία επιχειρηματικών μονάδων αλλά και την επιστροφή Ελληνοκυπρίων που είχαν εκδιωχθεί από εκεί μετά την εισβολή, με την προϋπόθεση βέβαια ότι θα αναγνωρίσουν την τουρκοκυπριακή «κυριότητα» και «κυβέρνηση». Ακόμα, το ψευδοκράτος ανακοίνωσε ότι θα επιτρέψει την επιστροφή Μαρωνιτών στα χωριά τους, που από το 1974 αποτελούν μέρος των Κατεχομένων.

Χτες, ο εκπρόσωπος της κυπριακής κυβέρνησης, Νίκος Χριστοδουλίδης, δήλωσε ότι η απόφαση για την Αμμόχωστο δεν αποσκοπεί μόνο σε νέα τετελεσμένα, αλλά αποτελεί και προσπάθεια πρόκλησης αντιπαράθεσης στον προσφυγικό κόσμο. Πρόσθεσε ακόμα ότι πρόκειται για απόφαση που επιδιώκει να επιβάλει την τουρκική θέση για μη επιστροφή των μαρωνιτικών χωριών υπό ελληνοκυπριακό έλεγχο μέσα στο πλαίσιο συνολικής λύσης του Κυπριακού.

Αλλά και ο Κύπριος ΥΠΕΞ, Ιωάννης Κασουλίδης, υποστήριξε ότι η κυβέρνηση επεξεργάζεται νομικό έγγραφο που θα τεκμηριώνει πως το άνοιγμα της περίκλειστης περιοχής της Αμμοχώστου θα σημαίνει επέκταση της κατοχής.

Τέλος, χτες, το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ ενέκρινε και οριστικά την απόφαση για παράταση παραμονής της ΟΥΝΦΙΚΥΠ (της «ειρηνευτικής αποστολής» του ΟΗΕ στην Κύπρο), για ένα ακόμα εξάμηνο.

Σχετικά με τη δημοσιοποίηση πρακτικών από το «επίμαχο» δείπνο της 6ης Ιούλη στο Κρανς Μοντάνα, ο Κύπριος ηγέτης είπε τελικά ότι «ανταποκρινόμενος σε έκκληση του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, του οποίου την εποικοδομητική προσέγγιση στο Κυπριακό εκτιμώ βαθύτατα, και σεβόμενος τα διπλωματικά θέσμια, αποφάσισα όπως, στο παρόν στάδιο, αντί να προχωρήσω σε δημοσιοποίηση μέρους των διαμειφθέντων στο δείπνο της 6ης Ιουλίου, στο Kρανς Μοντάνα, να γνωστοποιήσω τα πρακτικά προς όλα τα μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας όπως επίσης και στον πρόεδρο του Σώματος, με κοινοποίηση στον γγ των ΗΕ και τους προέδρους του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής». Πάντως, ο Ν. Αναστασιάδης επέκρινε ξανά τις «συνεχιζόμενες δημόσιες επιλεκτικές αναφορές» του Ε. Αϊντε.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ