Παρασκευή 28 Ιούλη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΔΙΕΘΝΗ
ΒREXIT
Αβεβαιότητα για το παζάρι για το εμπόριο το φθινόπωρο

ΛΟΝΔΙΝΟ.- ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ.--

«Απαισιόδοξος» δήλωσε χτες ο επικεφαλής των διαπραγματευτών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής της ΕΕ για το Brexit, Μισέλ Μπαρνιέ, για την πιθανότητα έναρξης διαβουλεύσεων με Βρετανούς αξιωματούχους το ερχόμενο φθινόπωρο, με στόχο τον καθορισμό των μελλοντικών εμπορικών σχέσεων Ηνωμένου Βασιλείου - ΕΕ μετά την αποχώρηση του τελευταίου, την άνοιξη του 2019.

Ο Μπαρνιέ εξήγησε την απαισιοδοξία του για την έναρξη των διαπραγματεύσεων για τις μελλοντικές εμπορικές σχέσεις ΕΕ - Βρετανίας το φθινόπωρο, αποδίδοντάς την στην «ασάφεια», όπως είπε, που δείχνουν οι Βρετανοί αξιωματούχοι στη διάρκεια των έως τώρα διαβουλεύσεων σε σχέση με τα δικαιώματα των πολιτών από άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης στο Ηνωμένο Βασίλειο, τα σύνορα της Βόρειας Ιρλανδίας (που αποτελεί τμήμα του Ηνωμένου Βασιλείου) με τη Δημοκρατία της Ιρλανδίας και τις οικονομικές υποχρεώσεις του Λονδίνου έναντι της ΕΕ. Μιλώντας σε πρέσβεις χωρών - μελών της ΕΕ, ο Μπαρνιέ εκτίμησε ότι η έναρξη διαπραγματεύσεων για τις εμπορικές σχέσεις «είναι πολύ απίθανο» να πραγματοποιηθεί, κρίνοντας ότι τα παζάρια για το Brexit «παραπαίουν»...

Αλλοι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι, που θέλησαν να τηρηθεί η ανωνυμία τους, δήλωσαν ότι η πρόοδος είναι δύσκολη, όχι λόγω του ότι η Βρετανία έχει απαράδεκτα αιτήματα, αλλά διότι δεν έχει καμία συγκεκριμένη θέση σε καίρια ζητήματα.

Αυτά ενώ ο επόμενος γύρος συνομιλιών για το Brexit έχει προγραμματιστεί για τα τέλη Αυγούστου...

Το ίδιο διάστημα, αρκετές βρετανικές εφημερίδες διαπιστώνουν σύγχυση στους κόλπους της κυβέρνησης της πρωθυπουργού Τερέζα Μέι, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά τη μετανάστευση και τα δικαιώματα των άλλων πολιτών της ΕΕ στο Ηνωμένο Βασίλειο μετά το Βrexit. Αφορμή έδωσαν οι τελευταίες αντιφατικές δηλώσεις υψηλόβαθμων αξιωματούχων.

Χτες, για παράδειγμα, ο υπουργός Μετανάστευσης Μπράντον Λιούις δήλωσε ότι θα υπάρξει νέο σύστημα μετανάστευσης μετά την άνοιξη του 2019, όταν θεωρητικά η Βρετανία θα έχει αποχωρήσει από την ΕΕ. Πρόσθεσε, μιλώντας στο BBC, ότι το νέο σύστημα, που θα καθοριστεί με νομοσχέδιο που θα υποβληθεί στη Βουλή των Κοινοτήτων το 2018, θα τερματίζει την ελευθερία κυκλοφορίας προσώπων μεταξύ Βρετανίας και των άλλων χωρών της ΕΕ.

Από την άλλη, η υπουργός Εσωτερικών Αμπερ Ραντ υποστήριξε ότι η ροή εργαζομένων από την ΕΕ προς το Ηνωμένο Βασίλειο θα συνεχιστεί «για μία περίοδο προσαρμογής», μετά την άνοιξη του 2019, ενώ και ο υπουργός Περιβάλλοντος Μάικλ Γκόουβ εκτίμησε ότι η Βρετανία προτίθεται να επιτρέψει σε πολίτες της ΕΕ να απολαύσουν την ελευθερία κίνησης «για μία μεταβατική περίοδο τουλάχιστον δύο ετών».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ