Τρίτη 25 Ιούλη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΣΤΙΚΟ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ
Αντιπαράθεση με αφορμή τις «αποκαλύψεις» Βαρουφάκη για το 2015

Eurokinissi

Αναζωπυρώθηκε η συζήτηση για όσα διαδραματίστηκαν το καλοκαίρι του 2015, πριν και μετά το δημοψήφισμα, με αφορμή τα όσα καταθέτει στο βιβλίο που εξέδωσε πριν από μερικούς μήνες ο πρώην υπουργός Οικονομικών Γ. Βαρουφάκης και αναδημοσιεύει ο κυριακάτικος Τύπος. Οσα βλέπουν το φως της δημοσιότητας επιβεβαιώνουν το «παιχνίδι» που παίχτηκε σε βάρος του λαού, ενώ η ανακίνηση της συζήτησης παραπέμπει σε σκοπιμότητες και σχεδιασμούς όχι άσχετους αφενός με την πορεία της καπιταλιστικής οικονομίας, αφετέρου με διεργασίες στο αστικό πολιτικό σύστημα, και πάντα με ζητούμενο τον αποπροσανατολισμό του λαού από τη συνέχιση της ταξικής αντιλαϊκής πολιτικής.

Σύμφωνα με τα δημοσιεύματα, ο Γ. Βαρουφάκης υποστηρίζει πως το βράδυ του δημοψηφίσματος ο πρωθυπουργός του εκμυστηρεύτηκε ότι «φοβόταν να μην πάμε στου Γουδή, αν επιμέναμε» και πως «μετά υπαινίχθηκε ότι ετοιμαζόταν κάτι σαν πραξικόπημα και ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ο Στουρνάρας και οι μυστικές υπηρεσίες ήταν σε συναγερμό».

Ακόμα, αναφορά κάνει σε συζήτηση μετά την επιβολή των capital controls, με αντικείμενο τα 16 δισ. ευρώ της ΕΚΤ, και υποστηρίζει πως ο Αλέξης Τσίπρας διερωτήθηκε αν μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για να γεμίσουν τα ΑΤΜ, για να του απαντήσει ο ίδιος ότι κάτι τέτοιο θα συνιστούσε κλοπή. Ακόμα, διατείνεται πως ο Αλ. Τσίπρας τού ζήτησε να ετοιμάσει το «Plan X» για την περίπτωση που οι δανειστές οδηγούσαν την Ελλάδα εκτός Ευρωζώνης.

Επίσης ο Γ. Βαρουφάκης ισχυρίζεται ότι είδε σε σημειώσεις του Αλ. Τσίπρα πως ο πρωθυπουργός είχε συμφωνήσει με τους δανειστές σε πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% του ΑΕΠ έως το 2028.

«Εκανα λάθος...» λέει ο Τσίπρας

Στον Γ. Βαρουφάκη απαντά ο πρωθυπουργός μέσω συνέντευξής του στη βρετανική «Guardian». Ο Αλ. Τσίπρας χαρακτηρίζει ως το μεγαλύτερο λάθος της πρωθυπουργίας του την «επιλογή ανθρώπων για θέσεις - κλειδιά» και κατηγορεί τον Γ. Βαρουφάκη ότι προσπαθεί να προωθήσει δικό του αφήγημα για το 2015.

«Εχω κάνει λάθη (...) μεγάλα λάθη», δηλώνει και προσθέτει για το σχέδιο Βαρουφάκη για τις παράλληλες πληρωμές πως «ήταν απλώς αδύναμο και αναποτελεσματικό». «Ο Γιάνης προσπαθεί να γράψει την Ιστορία με διαφορετικό τρόπο», αναφέρει και του διαμηνύει ότι «ίσως θα έλθει η στιγμή να ειπωθούν ορισμένες αλήθειες». Ο Αλ. Τσίπρας διαβεβαιώνει ότι η κυβέρνησή του ουδέποτε αναλογίστηκε έξοδο από την Ευρωζώνη και την Ευρωπαϊκή Ενωση. «Να αφήσουμε την Ευρώπη και να πάμε πού (...) σε άλλο γαλαξία;».

Απ' την πλευρά του το Γραφείο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ καταγγέλλει τη ΝΔ ως τον καλύτερο διαφημιστή του βιβλίου του Γ. Βαρουφάκη, για τον οποίο αναφέρει ότι «ο δήθεν ριζοσπαστικός λόγος του αποδεικνύεται διαρκώς ότι είναι η άλλη όψη των πιο αντιδραστικών απόψεων μέσα και έξω από τη χώρα. Του ευχόμαστε καλές πωλήσεις στο νέο του βίπερ».

Ο κατήφορος δεν έχει τέλος

Σε σχόλιό του το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ σημειώνει για τη συνέντευξη του Αλ. Τσίπρα στον «Guardian» και τη συνεχιζόμενη αντιπαράθεση γύρω από το βιβλίο Βαρουφάκη:

«Η μετεξέλιξη του ΣΥΡΙΖΑ σ' ένα καθαρόαιμο αστικό σοσιαλδημοκρατικό κόμμα δεν εξηγείται ούτε με τις δηλώσεις μετανοίας του κ. Τσίπρα, ούτε με ψυχογραφήματα, ούτε με "πολιτικά θρίλερ" τύπου Βαρουφάκη. Ηταν η προδιαγεγραμμένη κατάληξη ενός κόμματος που ανέλαβε τη διαχείριση του αντιλαϊκού καπιταλιστικού δρόμου και την εξυπηρέτηση των αναγκών του κεφαλαίου, την οποία κατάληξη το ΚΚΕ είχε από την πρώτη στιγμή προβλέψει.

Αν και ο κατήφορος δεν έχει τέλος για τέτοια πολιτικά μορφώματα».

Αντιδράσεις κομμάτων

Η ΝΔ σε ανακοίνωσή της καταλογίζει στην ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ «σχέδια για έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη» που αν υλοποιούνταν «η χώρα θα οδηγούνταν σε δραματικές καταστάσεις». Προσθέτει πως όλα αυτά θα διερευνηθούν από Εξεταστική Επιτροπή στη Βουλή, αλλά απαιτείται διερεύνηση και από την πλευρά της Δικαιοσύνης.

Σχολιάζοντας τη συνέντευξη Τσίπρα, σε άλλη ανακοίνωσή της μεταξύ άλλων αναφέρει: «Ο κ. Τσίπρας παραδέχτηκε τα λάθη, τα ψέματα, την άγνοια και την ανικανότητά του να διαλέγει συνεργάτες. Ελπίζουμε να μη χρειαστούν άλλα δύο χρόνια για να παραδεχτεί και την τεράστια ζημιά που προκάλεσε στη χώρα».

Την παρέμβαση του εισαγγελέα ζητά το ΠΑΣΟΚ, αναφέροντας σε ανακοίνωσή του πως «η Δικαιοσύνη οφείλει να παρέμβει και η κυβερνητική πλειοψηφία οφείλει να δώσει απαντήσεις άμεσα, για όσα αποκαλύπτει στην προδημοσίευση του βιβλίου του το "asset" της πρώτης κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ, κ. Βαρουφάκης». Προσθέτει πως «δεν μένει αμφιβολία ότι ο ΣΥΡΙΖΑ επεξεργαζόταν με πραξικόπημα σχέδιο Β, την Ελλάδα εκτός Ευρωπαϊκής Ενωσης, σε συνθήκες πλήρους καταστροφής και ανθρωπιστικής κρίσης» και οτι «ο κ. Τσίπρας δεν επιτρέπεται άλλο να κρύβεται. Οφείλει να τοποθετηθεί και να δεχτεί τώρα Εξεταστική στη Βουλή».

Από την πλευρά του, το Ποτάμι καλεί τον πρωθυπουργό «να τοποθετηθεί και να επιβεβαιώσει ή να διαψεύσει όλα αυτά τα τυχοδιωκτικά σενάρια που λέει ότι έχει καταγράψει ο πρώην κορυφαίος υπουργός του (το "asset για τη χώρα", όπως τον αποκαλούσε)».

Ο εκπρόσωπος Τύπου Δ. Τσιόδρας καταλόγισε στον Αλ. Τσίπρα ότι είχε «πλήρη επίγνωση των απόψεων του κ. Βαρουφάκη. Ηξερε τα πάντα και τα αποδεχόταν. Και όχι μόνο αυτό, αλλά υπερθεμάτιζε κιόλας, προτείνοντας κατάσχεση χρημάτων της ΕΚΤ και διώξιμο με κλωτσιές του Γ. Στουρνάρα (...) Σήμερα μιλάει για λάθος. Το λάθος, όμως, το πληρώνουν όλοι οι Ελληνες».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ