Πέμπτη 20 Ιούλη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΓΙΑ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ
Χαράτσια στο λαό για τη χρηματοδότηση μεγαλοεπιχειρηματιών

Την παραπέρα επιβάρυνση των λαϊκών στρωμάτων, μέσα από την υλοποίηση και είσπραξη νέων χαρατσιών, σηματοδοτούν οι σχεδιασμοί της κυβέρνησης για την προώθηση της ανακύκλωσης, τα οφέλη από την οποία θα καρπώνονται και πάλι οι μεγαλοεπιχειρηματίες και ιδιώτες.

Αυτό έγινε εκ νέου καθαρό, χτες, στη διάρκεια της συνεδρίασης του Διοικητικού Συμβουλίου (ΔΣ) της Κεντρικής Ενωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ), παρουσία του αναπληρωτή υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Σωκράτη Φάμελλου, ο οποίος κάτω από την πίεση της επιβολής προστίμων στη χώρα αν μέχρι το 2020 δεν ανακτά και ανακυκλώνει το 50% των απορριμμάτων, παρουσίασε σειρά χρηματοδοτικών εργαλείων για την προώθηση της ανακύκλωσης. Οπως φάνηκε, η κυβέρνηση συνδέει την ανακύκλωση με την επιβολή αντικινήτρων, τα οποία ανοίγουν πόρτες για το παραπέρα χαράτσωμα του λαού, όπως το τέλος ταφής, το «πληρώνω όσο πετάω», το τέλος για τη χρήση της πλαστικής σακούλας. Κι αυτό όταν, σήμερα, τα νοικοκυριά χρυσοπληρώνουν, ως καταναλωτές συσκευασιών, περίπου 22 με 30 εκατομμύρια ευρώ το χρόνο, για ανακύκλωση, η οποία δεν γίνεται κιόλας. «Τα χρήματα αυτά, αντί να επιστρέφουν στους δήμους και τους συνδέσμους τους για την προώθηση της ανακύκλωσης, σε σημαντικό μέρος εκτρέπονται σε χαριστικές, προκλητικές χρηματοδοτήσεις μεγαλοεπιχειρηματιών στον τομέα της εμπορίας βιομηχανικών και εμπορικών αποβλήτων συσκευασίας και στους ιδιώτες που διαχειρίζονται είτε τα δικά τους κέντρα διαλογής ανακυκλώσιμων υλικών, είτε αυτά που κατασκεύασε η Ελληνική Εταιρεία Αξιοποίησης και Ανακύκλωσης (ΕΕΑΑ) ΑΕ», υπογράμμισε χαρακτηριστικά εκ μέρους της «Λαϊκής Συσπείρωσης» η Ελπίδα Παντελάκη, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.

Η ίδια τόνισε ότι η κυβέρνηση φέρνει το θέμα της ανακύκλωσης «σαλαμοποιημένο», κάτω από την πίεση των προστίμων, όταν δεν λύνει το διαχρονικό πρόβλημα των σκουπιδιών. Αναφερόμενη δε στα 10 εκατομμύρια ευρώ που είπε ο αναπληρωτής υπουργός ότι θα δοθούν για την επικαιροποίηση των Τοπικών Σχεδίων Ανακύκλωσης, έκανε λόγο για «σταγόνα στον ωκεανό». Στηλίτευσε δε το γεγονός ότι η κυβέρνηση ανοίγει εκ νέου το θέμα με το τέλος ταφής, με κατεύθυνση να το διαθέτει στην ανακύκλωση.

Κατά τ' άλλα, ο Σ. Φάμελλος εστίασε στην ευθύνη των δήμων στην προώθηση της ανακύκλωσης και γενικά την υλοποίηση των τοπικών σχεδίων διαχείρισης, οι οποίοι, όπως είπε, πρέπει να βρουν τα σχετικά εργαλεία. Ο ίδιος ανακοίνωσε ότι είναι σε εξέλιξη δυο δημόσιες προκηρύξεις, η μια 25 εκατομμύρια ευρώ για ελαφριές υποδομές (πράσινα σημεία, κάδους) και η άλλη 310 εκατομμύρια ευρώ για βαριές (εργοστάσια διαχείρισης απορριμμάτων). Εκανε λόγο για ειδική χρηματοδότηση για τα νησιά και απόδοση 150 εκατομμυρίων ευρώ για τις μονάδες στην Αττική.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ