Ξεκινά σήμερα, στην Τεργέστη της Ιταλίας, η Σύνοδος ΕΕ - Δυτικών Βαλκανίων - 4η αντίστοιχη - με διακηρυγμένο σχέδιο τη δημιουργία «Κοινής Αγοράς» μεταξύ των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων, δηλαδή Αλβανίας, Βοσνίας - Ερζεγοβίνης, Μαυροβουνίου, ΠΓΔΜ, Σερβίας και Κοσσυφοπεδίου, και την ένταξή τους στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ. Απώτερη επιδίωξη να περιοριστεί η επιρροή της Ρωσίας και άλλων ανταγωνιστικών δυνάμεων στην περιοχή.
Σε πρόσφατες ανακοινώσεις, ο επίτροπος της ΕΕ για τις Σχέσεις Καλής Γειτονίας και τη Διεύρυνση, Γιοχάνες Χαν, σημείωσε ότι η «Κοινή Αγορά» (ένα κατά βάση γερμανικής έμπνευσης σχέδιο) θα αφορά την ελεύθερη κίνηση αγαθών, υπηρεσιών, κεφαλαίων, εργατικού δυναμικού, κοινή ψηφιακή πολιτική και τη δημιουργία ενός «δυναμικού επενδυτικού περιβάλλοντος», ώστε να διευκολυνθεί ακόμα περισσότερο η δράση τους στην περιοχή. Μάλιστα, εντελώς κυνικά είπε ότι «μιλάμε για μια αγορά περίπου 20.000.000 ισότιμων πελατών».
Θυμίζουμε ότι τέτοιου είδους Σύνοδοι ξεκίνησαν στο Βερολίνο το 2014 και κάθε χρόνο γίνονται σε διαφορετική πόλη, το 2015 στη Βιέννη, το 2016 στο Παρίσι και για το 2018 είναι προγραμματισμένη να γίνει στο Λονδίνο.
Σύμφωνα με την ατζέντα των συζητήσεων, αυτή περιλαμβάνει διμερή θέματα, την κατάσταση της οικονομίας, την περιφερειακή οικονομική περιοχή, τα ζητήματα των υποδομών μεταφορών και Ενέργειας, αλλά και συζήτηση για την προώθηση της ένταξης στην ΕΕ.