Τα χαμόγελα δεν κρύβουν τις μεγάλες αντιθέσεις των καπιταλιστικών κρατών γύρω από το ζήτημα της «εμβάθυνσης» της ΟΝΕ |
«Το ερώτημα είναι μήπως οι κανονισμοί περί κρατικής αρωγής (σ.σ. στις τράπεζες) που εφαρμόζονται σε κάθε περίπτωση, θα πρέπει τώρα να προσαρμοστούν», επισήμανε προσερχόμενος στη συνεδρίαση ο επικεφαλής του Γιούρογκρουπ, Γ. Ντάισελμπουμ, στον απόηχο των πρόσφατων διασώσεων με κρατικά κεφάλαια που χορηγήθηκαν από την ιταλική κυβέρνηση, για την κεφαλαιακή ενίσχυση τραπεζών της χώρας.
Από την πλευρά του, ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Β. Σόιμπλε, τόνισε πως η Ιταλία «τα πήγε πολύ καλά» στη διαχείριση των προβλημάτων με τις τράπεζες και πρόσθεσε πως οι ενέργειές της αποτελούν καλή βάση για περαιτέρω βελτιώσεις.
Την περασμένη βδομάδα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, μετά από πολύμηνες διαπραγματεύσεις, ενέκρινε την ανακεφαλαιοποίηση της «Monte dei Paschi di Siena» από την ιταλική κυβέρνηση, με τη χορήγηση «φρέσκων» κεφαλαίων ύψους 5,4 δισ. ευρώ που προκάλεσαν τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια. Να σημειωθεί ότι τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια διαμορφώθηκαν στο 4,8% της συνολικής μάζας του τραπεζικού δανεισμού της ΕΕ. Την ίδια ώρα, στο πρώτο τρίμηνο του 2017, ξεπερνούν το 40% στην Ελλάδα και την Κύπρο, βρίσκονται στο 18,5% στην Πορτογαλία και στο 14,8% στην Ιταλία, σύμφωνα με στοιχεία της Ευρωπαϊκής Αρχής Τραπεζών.
Ταυτόχρονα, στη χτεσινή συνεδρίαση του Γιούρογκρουπ συζητήθηκε το γενικότερο ζήτημα για την περαιτέρω εμβάθυνση της ΟΝΕ, με βάση σχετικό «έγγραφο προβληματισμού» που δημοσιοποιήθηκε πρόσφατα από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Σε αυτό το πλαίσιο, η συζήτηση, που βέβαια θα συνεχιστεί την επόμενη περίοδο με τις κυβερνήσεις και τα επιτελεία της ΕΕ, εστιάζει στην «ενίσχυση ήδη υφιστάμενων μέσων, όπως το Ευρωπαϊκό Εξάμηνο συντονισμού της οικονομικής πολιτικής» ή ακόμη και στη «σύνδεση της χρηματοδοτικής στήριξης από τον προϋπολογισμό της ΕΕ με διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις».
Στον ειδικό λογαριασμό που τηρείται στην Τράπεζα της Ελλάδας, κατατέθηκε χτες η δόση ύψους 7,7 δισ. ευρώ, που εκταμιεύτηκε από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM) για τη χρηματοπιστωτική στήριξη του ελληνικού κράτους. Το ποσό αυτό θα «αξιοποιηθεί» από την κυβέρνηση για τις αποπληρωμές τοκοχρεολυσίων του κρατικού χρέους, ύψους περίπου 6,3 δισ. ευρώ, για τις «υποχρεώσεις» του Ιούλη προς την ΕΚΤ, το ΔΝΤ και ιδιώτες πιστωτές, ενώ το υπολειπόμενο ποσό θα κατευθυνθεί για τις αποπληρωμές ληξιπρόθεσμων χρεών σε ιδιώτες.
Ο ΣΕΒ, από την πλευρά του, επισημαίνει ότι «η συμφωνία για την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης φαίνεται ότι επηρέασε θετικά το οικονομικό κλίμα τον Ιούνιο του 2017, γεγονός το οποίο δημιουργεί ισχυρότερες προοπτικές για ανάκαμψη». Παράλληλα, όπως αναφέρουν στο μηνιαίο δελτίο, ο «δυναμισμός που επιδεικνύουν οι εξαγωγές, η βιομηχανική παραγωγή, οι λιανικές πωλήσεις και ο Τουρισμός, αναμένεται να επηρεάσουν θετικά και τους υπόλοιπους τομείς, ενώ εκτιμάται ότι έχουν συσσωρευθεί πολλές επενδυτικές ευκαιρίες προς αξιοποίηση από ιδιωτικά κεφάλαια».
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του ΣΕΒ και «εάν δεν διαταραχθεί η ομαλότητα στην οποία έχει εισέλθει η οικονομία», οι προβλέψεις για ρυθμό ανάκαμψης πάνω από 1,5% το 2017 «πιθανότατα θα επιβεβαιωθούν».