Τρίτη 11 Ιούλη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΤΟΥΡΚΙΑ
Νέα μηνύματα ότι δεν θα «σιωπήσει» σε ανακατατάξεις

Ενώ μαίνονται διεργασίες και αντιθέσεις εντός και εκτός της χώρας

Από τη συνάντηση Τίλερσον - Τσαβούσογλου

Copyright 2017 The Associated

Από τη συνάντηση Τίλερσον - Τσαβούσογλου
«Ως Τουρκία, θα θέλαμε να υπογραμμίσουμε ότι σίγουρα δεν θα μείνουμε σιωπηλοί και δεν θα αφήσουμε αναπάντητη τη στήριξη και την παροχή όπλων σε τρομοκρατικές οργανώσεις δίπλα στα σύνορά μας και στη δημιουργία "νησίδων τρομοκρατίας" στην περιοχή. Δεν θα διστάσουμε να εξασκήσουμε τα δικαιώματά μας στην αυτοάμυνα ενάντια σε σχηματισμούς που απειλούν την εθνική μας ασφάλεια».

Τα παραπάνω τόνισε ο Τούρκος Πρόεδρος Ρ. Τ. Ερντογάν - στο περιθώριο της Συνόδου του G20 - στέλνοντας πολλαπλά μηνύματα για την αποφασιστικότητα με την οποία η τουρκική πλουτοκρατία θα υπερασπιστεί τα συμφέροντά της εν μέσω γεωπολιτικών και άλλων ανακατατάξεων στη Μέση Ανατολή (π.χ. αναβάθμισης Κούρδων με στήριξη των ΗΠΑ και κινήσεων ανεξαρτητοποίησης περιοχών όπου πλειοψηφούν).

Αλλωστε, το τουρκικό κεφάλαιο ανέδειξε την ίδια απαιτητικότητα με την οποία θα διεκδικήσει σημαντικό ρόλο σε «ισορροπίες» που διαμορφώνονται - ειδικά σχετικά με την «αξιοποίηση» του μεγάλου φυσικού πλούτου της περιοχής - και στο 22ο Παγκόσμιο Συνέδριο Πετρελαίου που ξεκίνησε την Κυριακή στην Κωνσταντινούπολη, όπου ο Τούρκος ηγέτης εμφάνισε τη χώρα να φιλοξενεί τους νέους «Δρόμους του Μεταξιού» στην Ενέργεια, εξαιτίας της γεωγραφικής της θέσης. Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, ότι στο συγκεκριμένο συνέδριο ο Ερντογάν ξεκαθάρισε την ετοιμότητα της Αγκυρας και για τις εξελίξεις, ειδικά στην Ανατολική Μεσόγειο, όπου οι πρόσφατες εξελίξεις στο Κυπριακό (με τη μη κατάληξη της Διάσκεψης στο Κρανς Μοντάνα - βλ. σχετικό ρεπορτάζ σελίδα 5) επιβεβαίωσαν τις βαθιές ενδοϊμπεριαλιστικές αντιθέσεις και ειδικότερα τη σημασία που δίνει το τουρκικό κεφάλαιο στην «αξιοποίηση» της Κύπρου ως βάσης για ευρύτερες επιδιώξεις στην περιοχή.

Στο ίδιο πλαίσιο εντάσσεται και η Ερώτηση του βουλευτή του εθνικιστικού κόμματος MHP Φαρετίν Ογούζ Τόρ στην τουρκική Βουλή, με την οποία έθεσε πάλι ζήτημα «κατάληψης» 18 νησιών «από την Ελλάδα στο Αιγαίο». Απαντώντας, ο Τούρκος ΥΠΕΞ Μεβλούτ Τσαβούσογλου προκλητικά σημείωσε: «Δεν θα αποδεχτούμε τη δημιουργία από την Ελλάδα ενδεχόμενων de facto καταστάσεων για γεωγραφικούς σχηματισμούς με αμφισβητήσιμο καθεστώς, και σε περίπτωση που επιχειρηθεί κάτι τέτοιο αυτές δεν θα επιφέρουν αποτέλεσμα από πλευράς δικαίου. Κατά τη θητεία των κυβερνήσεων του ΑΚΡ δεν υπήρξε καμία αλλαγή ως προς το νομικό και de facto καθεστώς των νησιών στο Αιγαίο».

Μέσα σε αυτές τις συνθήκες, την Κυριακή έφτασε στην Τουρκία ο Αμερικανός ΥΠΕΞ Ρεξ Τίλερσον. Για τη δίωρη συνάντησή του με τον Τούρκο Πρόεδρο δεν έγινε καμία ενημέρωση.

Οσον αφορά τη συνάντηση με τον Τούρκο ομόλογό του Μεβλούτ Τσαβούσογλου, τα τουρκικά ΜΜΕ μετέδωσαν γενικόλογα πως συζητήθηκαν τα θέματα της Συρίας, αλλά και η κρίση στον Περσικό Κόλπο. Πάντως, να σημειωθεί ότι ο Τίλερσον τιμήθηκε με ειδική διάκριση στο Παγκόσμιο Συνέδριο Πετρελαίου, για την προσφορά του στον κλάδο της Ενέργειας (ήταν διευθύνον στέλεχος του κολοσσού «Exxon Mobil» για χρόνια), όπου χαιρέτισε τη δράση «γενναίων ανδρών και γυναικών», που τον περσινό Ιούλη «αντιστάθηκαν και υπερασπίστηκαν τη δημοκρατία τους».

Αποχωρούν τα γερμανικά στρατεύματα

Στο μεταξύ, την περασμένη Παρασκευή ξεκίνησε η αποχώρηση των γερμανικών στρατευμάτων από την αεροπορική βάση του Ιντσιρλίκ στη νότια Τουρκία, από την οποία και υποστήριζαν τη διεξαγωγή των πολεμικών επιχειρήσεων της «διεθνούς συμμαχίας - υπό τις ΗΠΑ - κατά του Ισλαμικού Κράτους». Μετά από σχετική απόφαση της γερμανικής κυβέρνησης, τα στρατεύματα θα εγκατασταθούν στην Ιορδανία. Είχε προηγηθεί η επιμονή της Τουρκίας να απαγορεύει επισκέψεις Γερμανών βουλευτών στο Ιντσιρλίκ.

Πάντως, σε δηλώσεις της για τη συνάντηση με τον Ερντογάν στο Αμβούργο, η Γερμανίδα καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ θέλησε να σημειώσει «τη μεγάλη αφοσίωση της Τουρκίας και του Προέδρου Ερντογάν στην ατζέντα της Συνόδου (του G20) και τη συνεισφορά του».

Να σημειωθεί ότι το Σαββατοκύριακο, νέα «σύννεφα» προκλήθηκαν και στις σχέσεις της Τουρκίας με την Αυστρία, μετά από την άρνηση του αυστριακού ΥΠΕΞ - επικαλούμενο κινδύνους «για τη δημόσια τάξη και ασφάλεια στην Αυστρία» - να επιτρέψει στον Τούρκο υπουργό Οικονομίας Νιχάτ Ζεϊμπεκτσί να μιλήσει σε εκδήλωση Τούρκων μεταναστών για την επέτειο από το περσινό πραξικόπημα. Πάντως, το τουρκικό υπουργείο Οικονομικών διέψευσε ότι είχε υποβάλει αίτημα για παρουσία του Ζεϊμπεκτσί σε τέτοια εκδήλωση.

Και η πορεία του CHP στην Κωνσταντινούπολη

Στο εσωτερικό της Τουρκίας, η ολοκλήρωση της «πορείας για τη δικαιοσύνη», που κατέληξε το Σαββατοκύριακο στην Κωνσταντινούπολη, μετά από σχεδόν 25 μέρες, αναζωπύρωσε την αντιπαράθεση με την αντιπολίτευση. Το CHP, που είχε διοργανώσει την πορεία, κάλεσε «τους πολίτες να βγουν ξανά στους δρόμους για τη δημοκρατία». Αντιδρώντας εκ μέρους του κυβερνώντος ΑΚΡ, ο εκπρόσωπός του Μαχίρ Γιουνάλ υποστήριξε ότι το CHP παίζει «επικίνδυνο παιχνίδι», συνδέοντας τις εκκλήσεις με προθέσεις πρόκλησης «αναρχίας στην κοινωνία». Ενώ μεταξύ άλλων πρόσθεσε: «Αν καλείτε τον κόσμο να χτυπήσει στους δρόμους, αυτό είναι φασισμός... Ο κ. Κιλιντσάρογλου, που μας κατηγορεί για δικτατορία, συγκρίνει τη σημερινή Τουρκία με παραδείγματα από τη δεκαετία του 1940;».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ