Τετάρτη 5 Ιούλη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΠΥΡΗΝΙΚΟ ΟΠΛΟΣΤΑΣΙΟ
Αυξάνονται οι επενδύσεις για τη συντήρησή του

Φετινά στοιχεία του Ινστιτούτου Ερευνών για την Ειρήνη (SIPRI)

Μπορεί ο αριθμός των πυρηνικών όπλων να μειώθηκε φέτος σε συνολικό επίπεδο, ωστόσο οι επενδύσεις στη συντήρηση των ήδη υπαρχόντων πυρηνικών συστημάτων αυξήθηκαν. Δηλαδή, σύμφωνα με την ετήσια έκθεση του Ινστιτούτου Ερευνών για την Ειρήνη (SIPRI), το 2017 δεν καταγράφηκαν επενδύσεις σε νέα πυρηνικά όπλα, αλλά οι χώρες που διαθέτουν πυρηνικές κεφαλές προτίμησαν να συντηρήσουν και να επισκευάσουν τους ήδη υπάρχοντες εξοπλισμούς.

Ειδικότερα, το 2017 εννιά χώρες είχαν στην κατοχή τους σχεδόν 14.935 πυρηνικά όπλα, ελαφρώς λιγότερα από πέρυσι: ΗΠΑ, Ρωσία, Ηνωμένο Βασίλειο, Γαλλία, Κίνα, Ινδία, Πακιστάν, Ισραήλ και Βόρεια Κορέα. ΗΠΑ και Ρωσία διαθέτουν το 93% του παγκόσμιου πυρηνικού οπλοστασίου. «Καμία από αυτές τις χώρες δεν είναι διατεθειμένη να θέσει οριστικό τέρμα στους πυρηνικούς εξοπλισμούς στο άμεσο μέλλον», ανέφερε στη «Deutsche Welle» η Σάνον Κάιλ, ερευνήτρια στο SIPRI.

Οι ΗΠΑ αναμένεται να επενδύσουν 400 δισ. δολάρια μεταξύ 2017 - 2026 για να συντηρήσουν το πυρηνικό τους οπλοστάσιο και μέσα στα επόμενα 30 χρόνια συνολικά 1 τρισ. δολάρια. Πρόκειται για διαδικασία που ξεκίνησε ήδη επί προεδρίας Ομπάμα και αναμένεται να συνεχιστεί επί Τραμπ, σημειώνει το SIPRI. Το Γενάρη, το Ηνωμένο Βασίλειο διέθετε 215 πυρηνικές κεφαλές, εκ των οποίων οι 120 θεωρούνται λειτουργικές. Η Γαλλία διαθέτει 300 πυρηνικές κεφαλές και προτίθεται να εκσυγχρονίσει στο μέλλον το πυρηνικό της πρόγραμμα με την απόκτηση ενός υποβρυχίου νέας γενιάς, που θα διαθέτει βαλλιστικά συστήματα συμβατά με πυρηνικές κεφαλές. Η Κίνα διαθέτει 270 πυρηνικές κεφαλές, το Πακιστάν 140 και η Ινδία 130.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ