Τρίτη 4 Ιούλη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΥΠΟΘΕΣΗ «NOOR 1»
Προτάσεις, δηλώσεις και «προειδοποιήσεις»

Την απόρριψη της αίτησης αναστολής εκτέλεσης της ποινής της ισόβιας κάθειρξης και των οκτώ χρόνων που έχει επιβληθεί στον Μ. Γιαννουσάκη πρότεινε ο εισαγγελέας της έδρας του Πενταμελούς Εφετείου Αναστολών Πειραιά, εκτιμώντας πως «δεν θα έχει δυνατότητα να εξασφαλίσει ο ίδιος καλύτερες συνθήκες για τη σωματική του ακεραιότητα από αυτές που του διασφαλίζει η φυλακή».

Ο κρατούμενος Μ. Γιαννουσάκης, σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά, επανέλαβε τις καταγγελίες περί πιέσεων που δέχτηκε για να εμπλέξει στην υπόθεση του «Noor 1» τον εφοπλιστή Β. Μαρινάκη, ενώ γνωστοποίησε ότι έχει στα χέρια του και άλλες συνομιλίες και θα τις δημοσιοποιήσει άμεσα. Ισχυρίστηκε ότι δέχτηκε εκβιασμό από τον προανακριτικό υπάλληλο του Λιμενικού Σώματος, Π. Χριστοφορίδη, για να καταθέσει σε βάρος του Β. Μαρινάκη. Για τον υπουργό Εθνικής Αμυνας, Π. Καμμένο, ανέφερε ότι ενεπλάκη στην υπόθεση όταν εκείνος αρνήθηκε να καταθέσει σε βάρος του εφοπλιστή. Αναφέρθηκε τέλος σε δύο απόπειρες ανθρωποκτονίας που έγιναν στις φυλακές σε βάρος του, υποστηρίζοντας μάλιστα ότι στη μία από αυτές ο άνθρωπος που του επιτέθηκε εκτελεί συμβόλαια θανάτου. Η συζήτηση της αίτησης αναστολής θα συνεχιστεί στις 10 Ιούλη.

Εμπλοκή ΗΠΑ;

Στο μεταξύ, σε συνέντευξή του στην «Αυγή της Κυριακής», με τίτλο «Ο Μαρινάκης δεν θα βρεθεί στο απυρόβλητο», ο υπουργός Δικαιοσύνης, Στ. Κοντονής, κατηγορεί τη ΝΔ ότι με την υπόθεση του «Noor 1» «γίνεται ιμάντας μετάβασης των απόψεων και των επιδιώξεων οικονομικών συμφερόντων» και «προσπαθεί να αναδείξει παρατυπίες ή παρανομίες (...) εκεί που δεν υπάρχουν». «Διότι», όπως αναφέρει, «όλη η διαδικασία κινήθηκε μέσω των εισαγγελικών και δικαστικών αρχών και κανένας δεν μπορεί να κατηγορήσει ένα στέλεχος της κυβέρνησης επειδή προέτρεψε κάποιον να πει την αλήθεια και να δώσει στοιχεία. Εάν είχε συμβεί κάτι διαφορετικό, βεβαίως, θα υπήρχαν πολιτικές ευθύνες». Για τις αντιφάσεις των καταθέσεων του καταδικασθέντα Γιαννουσάκη αναφέρει ότι «ή έχει επηρεαστεί, άγνωστο με ποιους τρόπους, ή έχει απειληθεί», ενώ για τον Β. Μαρινάκη λέει πως «δεν μπορεί και δεν είναι ηθικά ορθό να ενεργοποιεί τον Τύπο που ελέγχει για να διαμορφώνει καταστάσεις ή να νομίζει ότι με αυτόν τον τρόπο θα βρεθεί στο απυρόβλητο».

Σε άλλο δημοσίευμα της εφημερίδας γίνεται αναφορά στο «ενδιαφέρον» των ΗΠΑ για την υπόθεση του «Noor 1» μέσω παρέμβασης - έρευνας του Ινστιτούτου «Gatestone», όπου τοποθετούνται «για την περίπλοκη υπόθεση, καθώς υποστηρίζεται ότι εκτυλίχθηκε στο πλαίσιο χρηματοδότησης της διεθνούς ισλαμικής τρομοκρατίας, με σαφείς αναφορές στο "ISIS" και τη "Μουσουλμανική Αδελφότητα"». Σύμφωνα με την «Αυγή», το Ινστιτούτο, «το οποίο απηχεί τις απόψεις της διοίκησης Τραμπ, υποστηρίζει ότι η υπόθεση "κολλάει", αφού εμποδίζεται η ελληνική κυβέρνηση να τη διαλευκάνει, ενώ τονίζει πως πρόκειται πλέον για θέμα παγκόσμιας ασφάλειας». Σύμφωνα με όσα μεταφέρει το δημοσίευμα, το Ινστιτούτο καλεί το υπουργείο Δικαιοσύνης και τις υπηρεσίες ασφαλείας των ΗΠΑ να εμπλακούν στην υπόθεση με σκοπό να βοηθήσουν στην επίλυσή της, αφού όπως λέει «η πιθανή έμμεση και άμεση εμπλοκή προσώπων από τα υψηλότερα κοινωνικά στρώματα της ελληνικής κοινωνίας καθιστά σχεδόν αδύνατο για την κυβέρνηση να διαλευκάνει την υπόθεση και να προστατεύσει μάρτυρες - κλειδιά από σωματικό τραυματισμό».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ