Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, στα τελευταία 4 χρόνια (το 1997 συγκριτικά με το 2001) το χρέος της κεντρικής κυβέρνησης αυξήθηκε κατά 10 τρισεκατομμύρια δραχμές ή κατά 25,6%
Με ρυθμό τρισεκατομμυρίων, αυξάνεται κάθε χρόνο το δημόσιο χρέος της χώρας, σε πείσμα των κυβερνώντων που - υποτιμώντας την κοινή νοημοσύνη και δικαιολογώντας την εμμονή τους στη συνέχιση των αντιλαϊκών πολιτικών μονόπλευρης λιτότητας - υποστηρίζουν με δημόσιες δηλώσεις τους πως... «η οικονομία πάει καλά». Αδιάψευστος μάρτυρας, για την επικίνδυνη διόγκωση του δημόσιου χρέους της χώρας - που στην πράξη σημαίνει πρόσθετη φορολογία για το μέλλον - αποτελούν τα επίσημα στοιχεία του κράτους. Σύμφωνα με τα στοιχεία της εισηγητικής έκθεσης του υπουργού Οικονομικών για τον προϋπολογισμό του 2001, το συνολικό δημόσιο χρέος της χώρας (που αναφέρεται σαν χρέος της «κεντρικής κυβέρνησης»), αυξήθηκε την τελευταία τετραετία κατά 10 τρισεκατομμύρια δραχμές ή κατά 25,6%. Πρόκειται για αύξηση, που υπερβαίνει την επίσημη αύξηση του πληθωρισμού, στην ίδια περίοδο, παρά τις δραστικές περικοπές που επέβαλε η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, με πρόσχημα την «εξυγίανση» των δημόσιων οικονομικών και γενικότερα το «νοικοκύρεμα» της οικονομίας.
Με βάση τα επίσημα στοιχεία, το συνολικό δημόσιο χρέος της χώρας, από 39,040 τρισ. δραχμές που ήταν το 1997, εκτινάχτηκε στα 49,040 τρισ. δραχμές το 2001. Το πραγματικό ύψος, που θα διαμορφωθεί το δημόσιο χρέος της Ελλάδας το 2001, θα το πληροφορηθούμε μετά από 1,5 περίπου χρόνο. Κι αυτό, γιατί το ποσό των 49,040 τρισ. δραχμές που αναφέρεται στην εισηγητική έκθεση σαν το συνολικό δημόσιο χρέος της Ελλάδας για το 1991, αποτελεί «πρόβλεψη» των αρμόδιων υπηρεσιών του υπουργείου Οικονομικών. Από τα αναλυτικά στοιχεία της Εισηγητικής Εκθεσης του υπουργού Οικονομικών για τη σύνθεση του δημόσιου χρέους, προκύπτει ότι το μεριδίου του εξωτερικό χρέους αυξήθηκε (ποσοστιαία) περισσότερο από το εσωτερικό.
Συγκεκριμένα: