Παρασκευή 30 Ιούνη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Ελληνικά και Παλαιστινιακά τραγούδια στο Θέατρο Βράχων

«Οι Κόρες της Ιερουσαλήμ»

Copyright: Fares S. Mansour 20

«Οι Κόρες της Ιερουσαλήμ»
Ανοιχτή πρόσκληση απευθύνει στο αθηναϊκό κοινό η Πρεσβεία του Κράτους της Παλαιστίνης, για ένα πολύ ενδιαφέρον με πολλαπλούς συμβολισμούς πολιτιστικό γεγονός, που θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 6 Ιούλη, στο Θέατρο Βράχων, στις 21.00. Θα συμμετάσχουν η γυναικεία ορχήστρα «Οι Κόρες της Ιερουσαλήμ», η Μαρία Σουλτάτου και τιμητικά μέλη της Παραδοσιακής Ορχήστρας Πολιτιστικού Κέντρου Εργαζομένων ΟΤΕ Ν. Αττικής, με επικεφαλής τους μαέστρους Κώστα Μήτσιο στο λαούτο και Νίκο Ευβοιώτη στο βιολί.

Πρόκειται για μια μοναδική μουσική εμπειρία, με την ανάμειξη παλαιστινιακών και ελληνικών τραγουδιών και μουσικών. Παλαιστινιακοί ρυθμοί θα συναντηθούν με παραδοσιακά τραγούδια του Αιγαίου και της Σμύρνης, «Από Ξένο Τόπο», «Στο 'πα και στο Ξαναλέω», «Εχε γεια Παναγιά», καθώς και τραγούδια του Μίκη Θεοδωράκη κ.ά.

«Οι Κόρες της Ιερουσαλήμ» είναι νεαρά κορίτσια από την κατεχόμενη Παλαιστίνη, την Ιερουσαλήμ, τη Ναμπλούς, τη Γάζα, τη Ραμάλα και τη Βηθλεέμ, παίζουν αραβικά και δυτικά μουσικά όργανα, τραγουδούν και διακρίνονται για το ταλέντο τους. Παρ' όλη τη φρίκη της ισραηλινής κατοχής που έχουν βιώσει, ζώντας σε καθεστώς ομηρίας «Πίσω από το Τείχος», με βιώματα απώλειας αγαπημένων προσώπων και ψυχικούς τραυματισμούς, οι νεαρές Παλαιστίνιες βρίσκουν τη δύναμη και το κουράγιο να ασχολούνται με τη μουσική και να ελπίζουν σε έναν καλύτερο κόσμο και ένα καλύτερο μέλλον.

Ο Πρέσβης του Κράτους της Παλαιστίνης στην Ελλάδα, Μαρουάν Τουμπάσι, ο οποίος έχει την πρωτοβουλία της διοργάνωσης, δήλωσε: «Οι νεαρές καλλιτέχνιδες στέλνουν, μέσω της μουσικής και της ορχήστρας τους, το μήνυμα ότι η ταραγμένη κατεχόμενη Παλαιστίνη υπήρξε και θα είναι πάντα ένας ανθηρός τόπος πολιτισμού, παρά τις παρούσες και παρελθούσες πολεμικές συγκρούσεις λόγω της συνεχιζόμενης και μακράς αποικιακής κατοχής. Εχουν περάσει 70 σχεδόν χρόνια από τη σφαγή και εκτόπιση του λαού μας (Καταστροφή - Νάκμπα 1948) και 50 χρόνια στρατιωτικής και αποικιοκρατικής και εποικιστικής κατοχής.

Εύχομαι και ελπίζω ότι η συναυλία που θα πραγματοποιηθεί στις 6 Ιουλίου 2017, στο Θέατρο Βράχων, θα μεταδώσει την ανάγκη να έχουν το δικαίωμα και οι Παλαιστίνιοι, όπως όλοι οι λαοί, να υψώνουν τη φωνή τους στην Ελλάδα και σε άλλες χώρες, μιλώντας για σεβασμό στον άνθρωπο και για πολιτισμό. Θα ήθελα κλείνοντας να αναφερθώ σε ένα στίχο του μεγάλου μας εθνικού ποιητή Μαχμούντ Νταρoυίς, "η ρίζα από ένα στάχυ που ξεριζώνεται θα ξαναγεμίσει τον κάμπο με στάχυα"».

Η είσοδος είναι ελεύθερη.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ