Παρασκευή 30 Ιούνη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΟ 4ΣΕΛΙΔΟ «ΚΟΜΜΑΤΙΚΗ ΖΩΗ & ΔΡΑΣΗ»

-- Ξεκινά το 17ο Πολιτικό - Πολιτιστικό Διήμερο για Ελληνες, μετανάστες και πρόσφυγες εργάτες στην Αθήνα

-- Αποσπάσματα από την ομιλία του Μάκη Παπαδόπουλου, μέλους του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, σε εκδήλωση στα Χανιά

-- Πλευρές της συζήτησης στην εκδήλωση της ΤΟ Επισιτισμού - Τουρισμού Αττικής με θέμα «Ποιος κερδίζει και ποιος χάνει από την ανάπτυξη στον Τουρισμό - Επισιτισμό; Η πολιτική πρόταση του ΚΚΕ και η απάντηση που πρέπει να δώσει το εργατικό κίνημα»

Κοινότητες και σύλλογοι μεταναστών που συμμετέχουν
  • Αιθιοπία
  • Αρμενία
  • Βουλγαρία
  • Γκάνα
  • Ζιμπάμπουε
  • Καμερούν
  • Κένυα
  • Μαδαγασκάρη
  • Μαρόκο
  • Μολδαβία
  • Μπουρκίνα - Φάσο
  • Νιγηρία
  • Πακιστάν
  • Παλαιστίνη
  • Ρωσία
  • Σιέρα Λεόνε
  • Σουδάν
  • Σρι Λάνκα
  • Τανζανία
Το πρόγραμμα του Διημέρου
Σήμερα, Παρασκευή 30 Ιούνη

Στις 8.30 μ.μ., συζήτηση για την ανάγκη οργάνωσης και συμμετοχής των νέων μεταναστών και προσφύγων στην πάλη ενάντια στον καπιταλισμό, για το σοσιαλισμό.

Στις 9.30 μ.μ., μουσικοθεατρική παράσταση για την προσφυγιά και τον πόλεμο από το συγκρότημα της ΤΟ Δυτικής Αθήνας του ΚΚΕ.

Στις 11 μ.μ., λαϊκό γλέντι.

Αύριο, Σάββατο 1 Ιούλη

Στις 8 μ.μ., χορευτικό από τον Ρωσικό Σύλλογο «Μπεριόσκα» και παραδοσιακοί χοροί από τη Σρι Λάνκα.

Στις 8.30 μ.μ., ομιλία από τον Θοδωρή Χιώνη, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.

Στις 9.15 μ.μ., χορευτικό από το συγκρότημα «Μολδάβα», της Ενωσης Ελληνομολδαβικής Φιλίας.

Στις 9.45 μ.μ., χορευτική παράσταση με τίτλο «Από το Δούναβη στον Εβρο», από το Ελληνικό Κέντρο Λαογραφικών Μελετών.

Στις 10.30 μ.μ., γλέντι με παραδοσιακά τραγούδια.

  • Στο ΦΙΞ θα λειτουργήσει και τις δύο μέρες παιδότοπος με πλούσια δραστηριότητα: Παιδικές κατασκευές - ζωγραφική, παράσταση Καραγκιόζη, διαδραστικό παιχνίδι με θέμα «Αναζητώντας την ειρήνη», μουσικοθεατρικά, χορευτικό με παιδιά από το Μπανγκλαντές, παιδική παράσταση από ταχυδακτυλουργό κ.ά.
ΚΟΜΜΑΤΙΚΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΑΤΤΙΚΗΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Ξεκινά σήμερα το Πολιτικό - Πολιτιστικό Διήμερο για Ελληνες, μετανάστες και πρόσφυγες εργάτες

Σήμερα ανοίγει τις πύλες του το 17ο Πολιτικό - Πολιτιστικό Διήμερο για Ελληνες, μετανάστες και πρόσφυγες εργάτες, στο πάρκο ΦΙΞ στα Πατήσια (Πατησίων 307), με σύνθημα: «Ελληνες, μετανάστες και πρόσφυγες εργάτες αγωνιζόμαστε οργανωμένα και ενωμένα ενάντια στον καπιταλισμό - Παλεύουμε για την εργατική εξουσία, το σοσιαλισμό».

Αύριο, Σάββατο, στις 8.30 μ.μ., θα μιλήσει ο Θοδωρής Χιώνης, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.

Οι χώροι του πάρκου ΦΙΞ διαμορφώνονται κατάλληλα για να φιλοξενήσουν τα περίπτερα του ΚΚΕ και της ΚΝΕ. Σε ειδικά ταμπλό με φωτογραφικό υλικό θα ξεδιπλώνονται στιγμιότυπα από τη δράση του Κόμματος για την οργάνωση της κοινής πάλης Ελλήνων και μεταναστών εργατών.

Το «παρών», επίσης, θα δώσουν 19 μεταναστευτικές κοινότητες που δραστηριοποιούνται στην Αθήνα, με κάποιες από αυτές να συμμετάσχουν και στο πολιτιστικό πρόγραμμα.

Ξεχωριστό θα είναι, επίσης, το πρόγραμμα που θα απασχολήσει τα μικρά παιδιά που θα έρθουν με τις οικογένειές τους στο ΦΙΞ. Ο παιδότοπος είναι έτοιμος να δεχτεί Ελληνόπουλα, μεταναστόπουλα και προσφυγόπουλα με παιχνίδι, χορευτικά και άλλες δραστηριότητες.

Για δύο μέρες, λοιπόν, το πάρκο ΦΙΞ στο κέντρο της Αθήνας, σε μια περιοχή όπου ζουν και εργάζονται δεκάδες χιλιάδες Ελληνες και μετανάστες, που μοιράζονται κοινές αγωνίες για το παρόν και το μέλλον τους, που βιώνουν την καπιταλιστική εκμετάλλευση στους τόπους δουλειάς, θα αποτελέσει σημείο συνάντησής τους. Στόχος είναι να δοθεί ώθηση στην κοινή πάλη, να σταλεί μήνυμα ότι εργάτες, φτωχοί αυτοαπασχολούμενοι και νέοι, ενωμένοι, οργανωμένοι στα συνδικάτα τους, με ΚΚΕ δυνατό και με πάλη ενάντια στον καπιταλισμό μπορούν να ανατρέψουν τη σημερινή βαρβαρότητα, να κατακτήσουν τη ζωή που τους αξίζει.


Στο κάλεσμά της, η ΚΟ Αττικής του ΚΚΕ, ενόψει του Διημέρου, ξεχωρίζει την ανάγκη ενίσχυσης της εργατικής - λαϊκής πάλης ενάντια στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο. Με συσκέψεις εργαζομένων, όπως από τη Βιομηχανία αλλά και σε συνοικίες αναδείχθηκαν οι αιτίες του πολέμου, η εμπλοκή της Ελλάδας σε αυτόν και ο δρόμος που πρέπει να βαδίσει το εργατικό κίνημα. Αναδείχτηκε ότι κοινή ρίζα των προβλημάτων Ελλήνων και μεταναστών εργατών είναι ο πόλεμος που δέχεται συνολικά η εργατική τάξη από το κεφάλαιο για να μεγιστοποιήσει το κέρδος του. Οτι για το καπιταλιστικό κέρδος, τα κράτη και οι ενώσεις τους, όπως το ΝΑΤΟ και η ΕΕ εξαπολύουν πολέμους με θύματα ολόκληρους λαούς, προκαλώντας τεράστια κύματα προσφύγων και μεταναστών. Οτι για τον ίδιο λόγο, για να ανακάμψουν τα κέρδη των καπιταλιστών εντείνεται η εκμετάλλευση στους τόπους δουλειάς, μεγαλώνουν η επιθετικότητα και η εργοδοτική τρομοκρατία. Στο επίκεντρο της συζήτησης βρίσκεται, επίσης, η διέξοδος από αυτήν τη βαρβαρότητα, η πολιτική πρόταση του ΚΚΕ. Με αφορμή, μάλιστα, τα 100 χρόνια από την Οκτωβριανή Σοσιαλιστική Επανάσταση, η συζήτηση με τους μετανάστες και τους πρόσφυγες εστιάζει και στην πείρα της σοσιαλιστικής οικοδόμησης, που απέδειξε ότι υπάρχει η δυνατότητα να ζήσουν διαφορετικοί λαοί, με διαφορετική κουλτούρα ειρηνικά και ενωμένοι, να ικανοποιήσουν τις ανάγκες τους.


Στην ανακοίνωση που διακινεί η ΚΟ Αττικής του ΚΚΕ αναφέρεται χαρακτηριστικά: «Ολοι εμείς που με τη δουλειά μας παράγουμε τον πλούτο, δεν έχουμε κανένα κοινό συμφέρον, κανέναν κοινό στόχο με τους εκμεταλλευτές μας και τις κυβερνήσεις τους, ούτε στην ειρήνη ούτε στον πόλεμο. Δεν πρέπει, λοιπόν, να δεχτούμε να κάνουμε καμιά θυσία για ξένα συμφέροντα, να πολεμάμε κάτω από ξένη σημαία. Αντίθετα, σε κάθε περίπτωση, έχουμε κοινό συμφέρον να τους αντιπαλέψουμε, δυναμώνοντας την ενότητα και την αλληλεγγύη μεταξύ μας, όποια κι αν είναι η καταγωγή, το χρώμα, η θρησκεία μας.

Εχουμε όλοι μας αρκετή πείρα, για να καταλάβουμε ότι ο καπιταλισμός δεν εξανθρωπίζεται σε καμιά χώρα, με καμιά κυβέρνηση, με καμιά ιμπεριαλιστική συμμαχία. Αντίθετα, όσο προχωρά γίνεται πιο επιθετικός, πιο βάρβαρος, δημιουργεί μεγαλύτερα αδιέξοδα. Οι αντιθέσεις και οι ανταγωνισμοί των ιμπεριαλιστών μεγαλώνουν για το μοίρασμα του πλούτου και στη βάση αυτή θα δυσκολεύουν περισσότερο τη ζωή των λαών σε όλες τις χώρες, θα ενισχύουν τον εθνικισμό, το φασισμό, το ρατσισμό, το θρησκευτικό φανατισμό, τις εδαφικές διαφορές, θα φέρνουν πιο κοντά τον κίνδυνο ενός γενικευμένου ιμπεριαλιστικού πολέμου.

Επομένως, σήμερα γίνεται πιο αναγκαία και επίκαιρη από ποτέ η ενιαία πάλη των εργατών σε κάθε χώρα για την ανατροπή της καπιταλιστικής βαρβαρότητας και την οικοδόμηση της νέας σοσιαλιστικής κοινωνίας, όπου οι εργάτες θα πάρουν στα χέρια τους τα μέσα παραγωγής και τις πλουτοπαραγωγικές πηγές και θα τις δουλεύουν σχεδιασμένα για την εξυπηρέτηση των δικών τους αναγκών».


Από τις περσινές εκδηλώσεις
Από τις περσινές εκδηλώσεις

ΚΟ ΑΤΤΙΚΗΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Συγκεντρώσεις και περιοδείες σε συνοικίες και τόπους δουλειάς

Συγκεντρώσεις και περιοδείες με σύνθημα «Με δυνατό ΚΚΕ και Κοινωνική Συμμαχία ο λαός έχει τη δύναμη να αλλάξει την πορεία» διοργανώνονται το επόμενο διάστημα από Οργανώσεις της ΚΟ Αττικής του Κόμματος:

Σήμερα, Παρασκευή:

-- Στις 7 π.μ., ο Γιώργος Τούσσας, μέλος της ΚΕ, θα επισκεφτεί το εργοτάξιο του μετρό στο τμήμα του λιμανιού, για να συζητήσει με τους εργαζόμενους.

-- Στη Σαλαμίνα θα περιοδεύσει η Διαμάντω Μανωλάκου, μέλος της ΚΕ και βουλευτής του Κόμματος.

-- Στη 1.30 μ.μ., στην «Apivita» θα περιοδεύσει ο Πέτρος Μαρκομιχάλης, μέλος του Γραφείου της ΕΠ της ΚΟ Αττικής.

Τη Δευτέρα 3 Ιούλη, στις 7.30 μ.μ., στο Καματερό, στην πλατεία Δημοκρατίας, θα μιλήσει η Σταυρούλα Τσίτσου, μέλος της ΕΟΕ της ΚΟ Αττικής και Γραμματέας της ΤΕ Δυτικού Τομέα.

Σε εξέλιξη οι εκθέσεις βιβλίου στην Αττική

Συνεχίζεται η Γιορτή Βιβλίου της ΚΟ Αττικής του ΚΚΕ, που περιλαμβάνει εκθέσεις με εκδόσεις της «Σύγχρονης Εποχής», βιβλιοπαρουσιάσεις, προβολές και άλλες πρωτοβουλίες, στα γραφεία του Κόμματος σε όλη την Αττική. Οι εκθέσεις ολοκληρώθηκαν στα γραφεία της Ομόνοιας και σειρά παίρνουν οι παρακάτω Οργανώσεις σε συνοικίες:

-- Στο Περιστέρι, στις 3, 4 και 5 Ιούλη, ώρες 10 π.μ. - 1 μ.μ. και 6 μ.μ. - 9 μ.μ., στο Μουσείο Εθν. Αντίστασης (Εθν. Αντίστασης 33). Στις 9 μ.μ. θα προβάλλονται ταινίες για την Οκτωβριανή Επανάσταση: Στις 3/7 «Πώς δενότανε τ' ατσάλι», στις 4/7 «Τσαπάγιεφ» και στις 5/7 «Ο δρόμος προς τη ζωή».

-- Στο Κερατσίνι, από τις 3 μέχρι τις 7 Ιούλη και ώρες 6 μ.μ. - 9 μ.μ., στα γραφεία του Κόμματος στην Αμφιάλη (Ξάνθου 41 & Τσαλδάρη). Στο πλαίσιο της έκθεσης, στις 8 μ.μ., θα προβληθούν οι εξής ταινίες για την Οκτωβριανή Επανάσταση: Στις 5/7 «Πώς δενότανε τ' ατσάλι», στις 7/7 «Παιδαγωγικό Ποίημα», στις 10/7 «Εμπρός Σοβιέτ» και στις 12/7 «Οκτώβρης».

-- Στο Πέραμα, στις 5, 6 και 7 Ιούλη, στον «Αρμό» (δίπλα στα γηπεδάκια 5x5). Στις 5/7, στις 8 μ.μ., θα παρουσιαστεί η έκδοση της «Σύγχρονης Εποχής» «Από τη μαχητική πείρα των μπολσεβίκων». Στις 6/7, στις 8 μ.μ., θα προβληθεί η ταινία «Η μάνα» και στις 7/7, στις 8 μ.μ., η ταινία «Πώς δενότανε τ' ατσάλι».

ΕΠ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Εκδήλωση στη Σπανούρα Κοτύλης

Η Επιτροπή Περιοχής Δυτικής Μακεδονίας του ΚΚΕ διοργανώνει εκδήλωση, με τίτλο «Δημοκρατικός Στρατός Ελλάδας - Διδάγματα και υποθήκες για το μέλλον», την Κυριακή 2 Ιούλη, στις 11.30 το πρωί, στη Σπανούρα Κοτύλης (Γράμμος). Θα μιλήσει ο Θανάσης Χαστάς, Γραμματέας της ΕΠ Δυτικής Μακεδονίας του ΚΚΕ. Θα ακολουθήσει γλέντι στο χωριό Κοτύλη.

Ακύρωση εκδήλωσης στις Φυλακές της Αίγινας

Η προγραμματισμένη εκδήλωση στις Φυλακές της Αίγινας από τις ΚΟ Αίγινας, Α' Πειραιά του ΚΚΕ και τα Παραρτήματα Πειραιά, Κερατσινίου, Κοκκινιάς και Κορυδαλλού της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ, για την Κυριακή 2 Ιούλη, ακυρώνεται λόγω του ισχυρού καύσωνα που αναμένεται γι' αυτήν τη μέρα.

ΚΚΕ - ΚΝΕ
Εργατικά Φεστιβάλ σε Θεσσαλονίκη και Χαλκίδα

Από παλιότερο Εργατικό Φεστιβάλ στη Θεσσαλονίκη

MotionTeam

Από παλιότερο Εργατικό Φεστιβάλ στη Θεσσαλονίκη
Με σύνθημα «Το μέλλον δε θα 'ρθει από μονάχο του έτσι νέτο σκέτο αν δεν πάρουμε μέτρα κι εμείς», ξεκινά σήμερα Παρασκευή στη Θεσσαλονίκη το 8ο Φεστιβάλ των Κλαδικών Οργανώσεων Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ και της ΚΝΕ, στο χώρο του Γεντί Κουλέ. Οι εκδηλώσεις περιλαμβάνουν ξεναγήσεις, βιβλιοπαρουσιάσεις - συζητήσεις, συναυλίες, προβολές, αφιερώματα και κορυφώνονται αύριο Σάββατο με πολιτική συγκέντρωση με ομιλητή τον Γιάννη Πρωτούλη, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ. Αναλυτικά, το πρόγραμμα του Φεστιβάλ έχει ως εξής:

  • Σήμερα Παρασκευή

8 μ.μ. εκδήλωση - συζήτηση με θέμα «Το μέλλον μας βρίσκεται στον αγώνα για τις σύγχρονες ανάγκες μας». Θα μιλήσει ο Σίμος Ιορδανίδης, μέλος του ΣΠ Κεντρικής Μακεδονίας της ΚΝΕ. 8.45 μ.μ. αφιέρωμα στον Τούρκο κομμουνιστή ποιητή Ναζίμ Χικμέτ. 10.30 μ.μ. συναυλία με ερασιτεχνικά συγκροτήματα. 11.15 μ.μ. λαϊκό γλέντι με τον Βασίλη Κασούρα.

  • Αύριο Σάββατο

8.30 μ.μ. συναυλία με ερασιτεχνικό συγκρότημα. 9.30 μ.μ. προβολή βίντεο για τα 100 χρόνια από τη Μεγάλη Οκτωβριανή Σοσιαλιστική Επανάσταση. 10 μ.μ. ομιλία από τον Γιάννη Πρωτούλη, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ. 11 μ.μ. λαϊκό γλέντι με τους «Ανφάν Γκατέ».

Αύριο Σάββατο στη Χαλκίδα

Οι Οργανώσεις Χαλκίδας του ΚΚΕ και της ΚΝΕ διοργανώνουν επίσης Εργατικό Φεστιβάλ, αύριο Σάββατο, στις 8 μ.μ., στο πάρκο Δέλτα (Νεάπολη Χαλκίδας), με σύνθημα «Οταν ο πόλεμος γκρεμίζει ό,τι αφήνει όρθιο η ειρήνη τους... Ελληνες - μετανάστες - πρόσφυγες εργάτες ενωμένοι ενάντια στον καπιταλισμό. Η λύση στον αγώνα για την εργατική εξουσία, τον σοσιαλισμό!». Θα μιλήσει ο Κώστας Παρασκευάς, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.

Αναλυτικά το πρόγραμμα περιλαμβάνει: Στις 8 μ.μ. χορευτικά από την Ινδία και τραγούδια από το Πακιστάν. Στις 9 μ.μ. η ομιλία από τον Κώστα Παρασκευά και θα ακολουθήσουν μουσικό αφιέρωμα στα τραγούδια της ξενιτιάς και λαϊκό γλέντι. Πρόγραμμα παιδότοπου: Στις 7.30 μ.μ. χειροτεχνίες, στις 8.30 μ.μ. «παιχνιδομπερδέματα», στις 9.15 μ.μ. εργαστήρι κούκλας και στις 10 μ.μ. ομαδική δημιουργία. Στο χώρο του Φεστιβάλ θα λειτουργεί βιβλιοπωλείο της «Σύγχρονης Εποχής».

Ο στόχος της «γεωπολιτικής αναβάθμισης» γεννάει κινδύνους για τον λαό

Αποσπάσματα από την ομιλία του Μ. Παπαδόπουλου, μέλους του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, σε εκδήλωση στα Χανιά για τις εξελίξεις στον τομέα της Ενέργειας

Από τη συγκέντρωση στο Ηράκλειο
Από τη συγκέντρωση στο Ηράκλειο
Διήμερη περιοδεία στην Κρήτη πραγματοποίησε την Παρασκευή 23 και το Σάββατο 24 Ιούνη ο Μάκης Παπαδόπουλος, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ. Στο πλαίσιο της περιοδείας, το στέλεχος του Κόμματος μίλησε το βράδυ της Παρασκευής σε πολιτική εκδήλωση στο Μάλεμε Χανίων, με θέμα τις πολιτικές εξελίξεις, τις εξελίξεις στον τομέα της Ενέργειας και την πρόταση του ΚΚΕ.

Την επόμενη μέρα, ο Μ. Παπαδόπουλος μίλησε σε συγκέντρωση στην πλ. Ελευθερίας Ηρακλείου, η οποία αποτέλεσε την κορύφωση μιας πλούσιας πολιτικής δραστηριότητας της ΚΟ Ηρακλείου, με στόχο να συμβάλλει στην οργανωμένη λαϊκή παρέμβαση στις εξελίξεις. Μετά την ομιλία, ακολούθησε λαϊκό γλέντι με κρητική και λαϊκή μουσική με τους Μαρία Κώτη, Γιάννη Παξιμαδάκη, Νίκο Βλατά και Βαγγέλη Συλιγάρδο.

***

Ακολουθούν αποσπάσματα της ομιλίας του Μ. Παπαδόπουλου από την εκδήλωση στα Χανιά:

Ενα ερώτημα που πρέπει να απασχολήσει όλους μας, κάθε μισθωτό, αυτοαπασχολούμενο, νέο που σπουδάζει, είναι το πώς εξηγείται να βρίσκεται ο λαός στη σημερινή κατάσταση σε μια χώρα που είναι όσο πλούσια σε ενεργειακές πηγές, που διαθέτει ορυκτό πλούτο, βιομηχανική και αγροτική παραγωγή, που διαθέτει αξιόλογο ειδικευμένο εργατικό, επιστημονικό δυναμικό;

Ενα από τα χαρακτηριστικά παραδείγματα που θα μας βοηθήσει να αποκαλύψουμε την αλήθεια, είναι οι σχεδιαζόμενες επενδύσεις στην έρευνα και στην εκμετάλλευση των εγχώριων κοιτασμάτων υδρογονανθράκων. Είναι παράδειγμα που δείχνει ποιον ωφελεί ο δρόμος της καπιταλιστικής ανάπτυξης.


Η Ελλάδα έχει πράγματι μεγάλες αναξιοποίητες παραγωγικές δυνατότητες στον τομέα της Ενέργειας. Τα σημαντικά κοιτάσματα που εντοπίστηκαν στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου απ' την Αίγυπτο μέχρι την Κύπρο και το Ισραήλ, το αυξανόμενο ενδιαφέρον και η συμμετοχή στους διαγωνισμούς για τα εγχώρια κοιτάσματα των μεγαλύτερων διεθνών ενεργειακών ομίλων όπως η «Exxon Mobil» και η «Total», η δραστηριότητα εγχώριων ομίλων όπως τα ΕΛΠΕ και η «Energian Oil», οι παλιότερες μελέτες για τα πετρελαϊκά συστήματα της χώρας, οδηγούν σε αυτό το συμπέρασμα. Οι πιθανότητες να εντοπιστούν πλούσια αποθέματα είναι πολύ μεγάλες.

Ανάπτυξη για ποιον;

Το πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι οι αναμενόμενες επενδύσεις για έρευνα και εκμετάλλευση των κοιτασμάτων υδρογονανθράκων, που η θαλάσσια περιοχή νότια της Κρήτης θα έχει όπως φαίνεται την τιμητική της.

Το πραγματικό ερώτημα που πρέπει να μας απασχολήσει, δεν είναι γενικά και αόριστα αν υπάρχουν εγχώρια κοιτάσματα και αν η Ελλάδα μπορεί να γίνει ενεργειακός κόμβος, αλλά αν και με ποιες προϋποθέσεις θα αξιοποιηθούν για την ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών. Με άλλα λόγια: Ανάπτυξη για ποιον;

Οι μεγάλοι ωφελημένοι απ' την ενεργειακή πολιτική που ακολουθεί η σημερινή κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ στα χνάρια των προηγούμενων κυβερνήσεων, θα είναι οι μεγαλομέτοχοι των εγχώριων και των ξένων ομίλων, όπως οι «Total» και «Exxon Mobil». Στα 10 οικόπεδα νότια της Κρήτης που παρουσιάζουν μεγάλο οικονομικό ενδιαφέρον, θα δραστηριοποιηθεί κατά πάσα πιθανότητα η «Exxon Mobil» σε συνεργασία με τα ΕΛΠΕ. Η ισχυρή αμερικανική βάση της Σούδας αποτελεί πρόσθετη εγγύηση σχετικά με τις επιλογές της «Exxon Mobil».

Στο Μάλεμε Χανίων μίλησε ο Μ. Παπαδόπουλος
Στο Μάλεμε Χανίων μίλησε ο Μ. Παπαδόπουλος
Για τους μισθωτούς, τους αυτοαπασχολούμενους, τα λαϊκά στρώματα, τα πράγματα είναι διαφορετικά.

Ο στόχος για αύξηση του ποσοστού κέρδους των ενεργειακών ομίλων συμβαδίζει με αύξηση του βαθμού εκμετάλλευσης των εργαζομένων, εργατικά ατυχήματα, μειωμένες εγγυήσεις προστασίας του περιβάλλοντος, ξεζούμισμα της λαϊκής κατανάλωσης.

Ας σκεφτούμε γιατί είναι πανάκριβα τα καύσιμα σήμερα. Πίσω απ' τις υψηλές τιμές κρύβεται το κέρδος των διυλιστηρίων, των εισαγωγέων, των χονδρεμπόρων και του λιανικού εμπορίου, καθώς και η υπέρογκη κρατική φορολογία που επιτρέπει την κρατική ενίσχυση των μονοπωλιακών ομίλων.

Δεν χρειάζεται να αναφέρουμε αναλυτικά τα στοιχεία για μειώσεις μισθών, εθελούσιες τάχα απολύσεις, για το καθεστώς απασχόλησης στους εργολάβους και για τα θανατηφόρα ατυχήματα στους εγχώριους ομίλους, όπως το πολύνεκρο ατύχημα στα ΕΛΠΕ από έλλειψη τήρησης βασικών μέτρων ασφάλειας.

Οι 1.500 νέες θέσεις εργασίας που δημιούργησε ο αγωγός ΤΑΡ είναι με πετσοκομμένα δικαιώματα, εξαντλητικά ωράρια και απλήρωτες υπερωρίες. Τα ωράρια γίνονται στην πράξη 11ωρα και το επίδομα ανθυγιεινής και επικίνδυνης εργασίας δεν χορηγείται. Ανησυχητική είναι και η εικόνα για την πληρότητα των μελετών περιβαλλοντικών επιπτώσεων και των σχεδίων πρόληψης και περιορισμού των συνεπειών πιθανών ατυχημάτων.

Η πρόσφατη αρνητική πείρα έρχεται απ' τη στρατηγική μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων που συνοδεύει τον διεθνή Διαγωνισμό Θαλασσίων Κοιτασμάτων στο Ιόνιο στη Δυτ. Ελλάδα. Πρόκειται για μια περιοχή που παρουσιάζει κοινά στοιχεία με την Κρήτη, όπως η σημαντική τουριστική δραστηριότητα, η αλιεία, η ιστορική πολιτιστική κληρονομιά, οι προστατευόμενες φυσικές περιοχές.

Στην πρόσφατη παρουσίαση της σχετικής μελέτης δεν υπήρξε ούτε αναφορά σε γνωστά ζητήματα, όπως οι διαρροές τοξικών αποβλήτων και η ύπαρξη βομβών απεμπλουτισμένου ουρανίου απ' την εποχή των ΝΑΤΟικών βομβαρδισμών στη Γιουγκοσλαβία. Δεν υπήρξε κυβερνητική δέσμευση ότι θα υπάρξει λεπτομερής καταγραφή και αποτύπωση μικροζωνικών μελετών για τις περιοχές που πρόκειται να εμπλακούν πριν αρχίσουν οι εξορύξεις.

Ακόμα πιο αποκαλυπτικό για το «ποιος θα ωφεληθεί», είναι το σημερινό κρατικό πλαίσιο έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων. Ουσιαστικά ισοδυναμεί με ένα γραφείο διανομής του ενεργειακού πλούτου της χώρας σε μια χούφτα ομίλους που θα κερδίσουν τη μερίδα του λέοντος.

Αρκεί να δει κανείς το σημερινό επίπεδο χρηματοδότησης και στελέχωσης των υποδομών της Ελληνικής Διαχειριστικής Εταιρείας (ΕΛΔΕΥ), το πλαίσιο αδειοδότησης fast track που προωθεί η κυβέρνηση, τα γνωστά χρόνια προβλήματα των εγχώριων ινστιτούτων του ΙΓΜΕ και του ΕΛΚΕΘΕ, και να κάνει μια στοιχειώδη σύγκριση με τη διεθνή εμπειρία.

Στην ουσία δεν διασφαλίζεται ούτε η συμμετοχή, ούτε ο κρατικός έλεγχος, ούτε καν η δέσμευση μέρους της πιθανής εξόρυξης απ' το ελληνικό κράτος. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η συμφωνία που έκανε η «Energian Oil» να πουλά όλη την εγχώρια παραγωγή απ' τα κοιτάσματα του Πρίνου στην πολυεθνική ΒΡ. Τι κέρδισε η λαϊκή οικογένεια που πληρώνει πανάκριβα το πετρέλαιο θέρμανσης;

Το μόνο κυβερνητικό επιχείρημα είναι ότι τα κρατικά έσοδα απ' τη φορολογία της εκμετάλλευσης θα πάνε σε ειδικό ταμείο για τη στήριξη της Κοινωνικής Ασφάλισης. Ομως η δημοσιονομική πολιτική που προωθείται είναι δεδομένη. Στηρίζει την κερδοφορία του κεφαλαίου και των δανειστών και θυσιάζει τα δικαιώματα των εργαζομένων. Οποια συνεισφορά και αν υπάρξει, θα συνοδεύεται με ρυθμίσεις που αφορούν άλλο μέρος της κρατικής χρηματοδότησης.

Παιχνίδια με τη φωτιά για τη γεωπολιτική αναβάθμιση

Ας δούμε τώρα το πιο σοβαρό ζήτημα. Η κυβέρνηση προχωρά σε συμβάσεις παραχώρησης και ξεκινά τις διαδικασίες για νέες έρευνες στα υπόλοιπα οικόπεδα, όπως τα 10 της Κρήτης, χωρίς να προχωρά η διαδικασία ανακήρυξης ΑΟΖ σύμφωνα με τη διεθνή σύμβαση για το Δίκαιο της Θάλασσας. Ακολουθεί τη σχετική αμερικανική συμβουλή, στην ουσία υπόδειξη, την ώρα που κλιμακώνεται η επιθετικότητα της αστικής τάξης της Τουρκίας. Η Τουρκία αμφισβητεί με διπλωματικά και στρατιωτικά μέσα τα υπάρχοντα σύνορα της περιοχής. Αμφισβητεί τη Συνθήκη της Λοζάνης και επιχειρεί να δημιουργήσει τετελεσμένα για γκρίζες ζώνες στο Αιγαίο.

Πώς εξηγούνται αυτές οι επιλογές της σημερινής κυβέρνησης; Αντανακλούν επιπολαιότητα και ανικανότητα των αρμόδιων υπουργών; Εκφράζουν απλά τη δειλία και την ενδοτικότητα της κυβέρνησης, μπροστά στην προκλητική τουρκική επιθετικότητα που απαιτεί συγκυριαρχία στο Αιγαίο και συνεκμετάλλευση των ελληνικών κοιτασμάτων υδρογονανθράκων;

Το ζήτημα είναι ότι η κυβέρνηση Τσίπρα υπηρετεί με συνέπεια τους στόχους της ελληνικής αστικής τάξης να ενισχύσει την ανταγωνιστικότητα των εγχώριων μονοπωλιακών ομίλων στην ευρύτερη περιοχή, να αναβαθμίσει τη χώρα σε κόμβο Ενέργειας και εμπορευμάτων και να αποσπάσει ένα μερίδιο απ' τα κέρδη αν προχωρήσει η έρευνα και η εκμετάλλευση των εγχώριων κοιτασμάτων υδρογονανθράκων.

Η στάση της κυβέρνησης Τσίπρα επιβεβαιώνει ότι κάθε αστική κυβέρνηση διαπραγματεύεται τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας με γνώμονα τα συμφέροντα του μεγάλου κεφαλαίου. Αυτό συμβαίνει και όταν διεκδικεί με εθνικιστικές κορόνες και όταν υποχωρεί και συμβιβάζεται με κοσμοπολίτικη νηφαλιότητα. Πάντα το κριτήριο είναι η βελτίωση της θέσης της αστικής τάξης στο διεθνές ιμπεριαλιστικό σύστημα. Γι' αυτό και σήμερα η κυβέρνηση ανοίγει το δρόμο της συνεκμετάλλευσης υπό τη σκέπη του αμερικανικού και του γαλλικού παράγοντα, που διεκδικούν τη μερίδα του λέοντος.

Για τα συμφέροντα της ελληνικής αστικής τάξης, η κυβέρνηση αναλαμβάνει τον επικίνδυνο ρόλο του σημαιοφόρου σε επιθετικά σχέδια του ΝΑΤΟ στην ευρύτερη περιοχή. Γι' αυτό καλεί την αρμάδα του ΝΑΤΟ να αναλάβει τη φύλαξη του Αιγαίου και της ευρύτερης περιοχής, δηλαδή καλεί το λύκο να φυλάει τα πρόβατα. Γι' αυτό ενισχύει τον ιμπεριαλιστικό άξονα συνεργασίας με το Ισραήλ και την Αίγυπτο.

Η κυβέρνηση αποδέχεται και δρομολογεί τα επικίνδυνα σχέδια αναβάθμισης της βάσης της Σούδας, στο πλαίσιο των συζητήσεων για την επέκταση της συμφωνίας μέχρι και μια δεκαετία. Το ζήτημα απασχολεί ιδιαίτερα τις ΗΠΑ, αφού ο κόλπος της Σούδας τούς προσφέρει το μόνο βαθύ λιμάνι σε ολόκληρη την Ανατ. Μεσόγειο που μπορεί να φιλοξενήσει πυρηνοκίνητο αεροπλανοφόρο.

Συζητούν για τη δημιουργία σταθερής και μόνιμης βάσης βατραχανθρώπων, ακόμα και για την αξιοποίηση της αεροπορικής βάσης στο Καστέλι για στάθμευση μη επανδρωμένων αεροσκαφών. Συζητούν για τη μεταφορά δραστηριοτήτων απ' την τουρκική βάση του Ιντσιρλίκ σε ελληνικό έδαφος. Ηδη το Αιγαίο χρησιμοποιείται απ' τα ιπτάμενα ραντάρ του ΝΑΤΟ.

Την ίδια ώρα, η Ρωσία αναβαθμίζει τη ναυτική της βάση στην Ταρτούς της Συρίας. Υψώνοντας τη σημαία της γεωπολιτικής αναβάθμισης, η κυβέρνηση παίζει με τη φωτιά. Εμπλέκει την Ελλάδα όλο και βαθύτερα στο κουβάρι των ενδοϊμπεριαλιστικών αντιθέσεων στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και των Βαλκανίων.

Συμμετέχει σε ιμπεριαλιστικά πολεμικά σχέδια, σε μια περίοδο που αυξάνει ο κίνδυνος διαμελισμού κρατών, επαναχάραξης συνόρων και γενίκευσης των πολεμικών αναμετρήσεων στην ευρύτερη περιοχή.

Η διέξοδος βρίσκεται στη ριζική αλλαγή πορείας

Για να υπάρξει διέξοδος προς όφελος των λαϊκών συμφερόντων, χρειάζεται ριζική αλλαγή πορείας. Χρειάζεται η εργατική τάξη, ο λαός να πάρει στα χέρια του το τιμόνι της εξουσίας και τα κλειδιά της οικονομίας.

Πρέπει να κοινωνικοποιηθούν τα εργοστάσια, τα μέσα παραγωγής στη βιομηχανία, να κοινωνικοποιηθεί η γη, να καταργηθεί η σκλαβιά της μισθωτής εργασίας, να εδραιωθούν οι σχέσεις κοινωνικής κρατικής ιδιοκτησίας, να υπάρξει επιστημονικός κεντρικός σχεδιασμός στην οικονομία.

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο της κεντρικά σχεδιασμένης παραγωγής, που θα στοχεύει στην ικανοποίηση των κοινωνικών αναγκών, μπορεί να λειτουργήσει αποτελεσματικά ο ενιαίος αποκλειστικά κρατικός φορέας Ενέργειας ως μηχανισμός της εργατικής εξουσίας.

Μέσα σε αυτό το ιδιοκτησιακό και πολιτικό καθεστώς, όπου οι εγχώριες ενεργειακές πηγές, οι πρώτες ύλες, τα μέσα παραγωγής, μεταφοράς και διανομής της Ενέργειας θα αποτελούν κοινωνική κρατική ιδιοκτησία, ο ενεργειακός σχεδιασμός θα μπορεί να αναπτύξει την παραγωγή και να ικανοποιεί συνδυασμένα το σύνολο των λαϊκών αναγκών. Ο ενεργειακός σχεδιασμός θα διασφαλίζει:

Α) Τη μείωση του βαθμού ενεργειακής εξάρτησης της χώρας

Β) Την εξασφάλιση επαρκούς λαϊκής κατανάλωσης

Γ) Την ασφάλεια των εργαζομένων του κλάδου αλλά και των οικιστικών ζωνών και γενικότερα την ισόρροπη παρέμβαση του ανθρώπου στο περιβάλλον.

Πάνω απ' όλα, θα κατοχυρώνει ότι το ενεργειακό προϊόν θα είναι κοινωνικό αγαθό και όχι εμπόρευμα.

Περιοδεία στην Κέρκυρα

Στην Κέρκυρα θα περιοδεύει ο Χρήστος Κατσώτης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και βουλευτής, στις 3 και 4 Ιούλη. Το πρόγραμμα της επίσκεψής θα περιλαμβάνει:

Δευτέρα 3 Ιούλη:

-- Περιοδεία σε ξενοδοχεία του νησιού.

-- Συνάντηση με το Διοικητικό Συμβούλιο του Συνδέσμου Ξενοδοχοϋπαλλήλων και τα επιχειρησιακά σωματεία του νομού.

-- Σύσκεψη - συζήτηση, στις 8 μ.μ., στο καφενείο του Ποπάι στον κόμβο Μεσογγής, με θέμα «Ποιος κερδίζει και ποιος χάνει από την ανάπτυξη στον Τουρισμό; Η πολιτική πρόταση του ΚΚΕ και η απάντηση που πρέπει να δώσει το εργατικό κίνημα».

Τρίτη 4 Ιούλη:

-- Περιοδεία σε ξενοδοχεία του νησιού.

-- Συνέντευξη Τύπου για τα ΜΜΕ, που θα δοθεί στα γραφεία της ΤΟ Κέρκυρας του ΚΚΕ (Αγίας Σοφίας 2).

Η «ατμομηχανή της ανάπτυξης» έχει μόνιμα θύματα τους εργαζόμενους

Πλευρές της συζήτησης από την εκδήλωση για την ανάπτυξη στον Τουρισμό και την πολιτική πρόταση του ΚΚΕ, που διοργάνωσε η ΤΟ Επισιτισμού - Τουρισμού Αττικής

«Ποιος κερδίζει και ποιος χάνει;». Με επίκεντρο το ερώτημα αυτό, δεκάδες εργαζόμενοι που πήραν μέρος στην εκδήλωση που οργάνωσε η ΤΟ Επισιτισμού - Τουρισμού Αττικής του ΚΚΕ, το απόγευμα της Τετάρτης, συζήτησαν για τους «κερδισμένους» και τους «χαμένους» της ανάπτυξης στον κλάδο του Τουρισμού.

Με μια φωνή οι επιχειρηματίες του κλάδου, η κυβέρνηση και τα άλλα αστικά κόμματα, καθώς και οι δυνάμεις τους μέσα στο συνδικαλιστικό κίνημα βαφτίζουν την ανάπτυξη στο συγκεκριμένο κλάδο «εθνική υπόθεση», «φάρμακο» για την ανεργία και «διέξοδο» από την κρίση. Αυτά είναι μερικά μόνο από τα επιχειρήματα με τα οποία αναμετρούνται καθημερινά οι δυνάμεις του Κόμματος στον κλάδο, μια αναμέτρηση που αναμένεται να κλιμακωθεί το επόμενο διάστημα με αφορμή και την κλαδική πανελλαδική απεργία που έχει προκηρυχθεί για τις 20 Ιούλη. Επομένως, το ίδιο το περιεχόμενο της εκδήλωσης και η πλούσια συζήτηση που έγινε αποτελούν συμβολή στη θωράκιση μελών και φίλων του Κόμματος που πρωτοστατούν για την επιτυχία της απεργιακής μάχης στους τόπους δουλειάς. Η συζήτηση, πλευρές της οποίας παρουσιάζει σήμερα ο «Ριζοσπάστης», επιβεβαίωσε μάλιστα ότι στην «άλλη όψη» της καπιταλιστικής ανάπτυξης, οι εργαζόμενοι σε ξενοδοχεία και επισιτιστικά καταστήματα βλέπουν τις συνθήκες εργασίας και ζωής τους να χειροτερεύουν με γρήγορο ρυθμό, την εκμετάλλευση να εντείνεται.


Μιλώντας στην εκδήλωση, ο Νίκος Καραθανασόπουλος, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και βουλευτής του Κόμματος, χαρακτήρισε το θέμα της επίκαιρο όχι μόνο λόγω της περιόδου που διανύουμε, με την τουριστική σεζόν να βρίσκεται στη μέση της, αλλά κυρίως επειδή ο Τουρισμός έχει τεθεί στην προμετωπίδα των ιδεολογημάτων της κυβέρνησης γύρω από τη «δίκαιη ανάπτυξη». Επισήμανε ότι πίσω από τις διακηρύξεις που γίνονται σε πανηγυρικούς τόνους για τη «βαριά βιομηχανία» και την «ατμομηχανή» της ανάπτυξης, βρίσκονται τα σχέδια της ελληνικής αστικής τάξης και του κεφαλαίου να επενδύσει σε συγκεκριμένους τομείς με κριτήριο την ενίσχυση της κερδοφορίας του. Στο πλαίσιο αυτό στάθηκε σε μια σειρά από χαρακτηριστικά του κλάδου: Τη μεγάλη συγκέντρωση και συγκεντροποίηση, τη στενότερη διασύνδεση των επιχειρήσεων με πολυεθνικές αλυσίδες και tour operators, την εποχικότητα αλλά και το εργασιακό περιβάλλον που αποτελεί «εργαστήρι» ανατροπών στις εργασιακές σχέσεις, που με αφετηρία τον Τουρισμό εξαπλώνονται σε κάθε κλάδο.

Οι ελαστικές σχέσεις εργασίας δεν είναι «αναγκαίο κακό»

Το ερώτημα της πρόσκλησης της εκδήλωσης έδωσε τη σκυτάλη σε άλλα ερωτήματα, δίνοντας συνέχεια στη συζήτηση μετά την εισηγητική ομιλία.

Ενας από τους προβληματισμούς που τέθηκαν είναι το αν μπορούν να έχουν οι εργαζόμενοι σταθερή δουλειά σε έναν κλάδο στον οποίο οι επιχειρήσεις χαρακτηρίζονται από έντονη εποχικότητα στη λειτουργία τους.«Μήπως η εποχική και ελαστική απασχόληση είναι ένα "αναγκαίο κακό" για τον κλάδο;», αναρωτήθηκαν ορισμένοι εργαζόμενοι.

«Η εποχικότητα είναι άμεσα δεμένη με τον προσανατολισμό που έχουν οι επιχειρήσεις του κλάδου», εξήγησε ο Ν. Καραθανασόπουλος. Οπως τόνισε, το αποτέλεσμα των στόχων για προσέλκυση όλο και μεγαλύτερων τμημάτων τουριστών, με κριτήριο τον αριθμό των αφίξεων και το μέγεθος των εισπράξεων, είναι η συσσώρευση της τουριστικής κίνησης σε ένα σχετικά μικρό χρονικό διάστημα, στους καλοκαιρινούς μήνες του έτους. Επισήμανε πως το ξεπέρασμα της έντονης εποχικότητας έχει απασχολήσει και τους ίδιους τους επιχειρηματίες του κλάδου και τις ενώσεις των εργοδοτών, που προσβλέπουν στην επιμήκυνση της τουριστικής σεζόν και, επομένως, του τζίρου και των εσόδων τους. Παρά τις προσπάθειες, όμως, για την ανάπτυξη του χειμερινού, του θρησκευτικού, του συνεδριακού ή άλλων μορφών τουρισμού, δεν έχουν καταφέρει μέχρι σήμερα να μετρήσουν σημαντικά αποτελέσματα. «Με βάση τον καπιταλιστικό τρόπο οργάνωσης της οικονομίας και στον τομέα του Τουρισμού η υπόθεση της εποχικότητας δεν μπορεί να αλλάξει, ενδεχομένως να υπάρξει μια μικρή άμβλυνση», σημείωσε.

Παράλληλα, ξεκαθάρισε πως οι ελαστικές εργασιακές σχέσεις δεν είναι «φυσικό φαινόμενο» για τους εργαζόμενους στον Τουρισμό, όπως θέλουν να τις παρουσιάζουν. Απόδειξη για το παραπάνω είναι το γεγονός ότι η πραγματικότητα της δουλειάς - λάστιχο δεν αφορά μόνο τις επιχειρήσεις που έχουν εποχική λειτουργία αλλά έχει επεκταθεί σήμερα και στα ξενοδοχεία που λειτουργούν 12 μήνες το χρόνο. Τέτοιες είναι οι ξενοδοχειακές μονάδες, μεταξύ των οποίων συγκαταλέγονται και τα πολυτελή ξενοδοχεία, στην Αθήνα και τα αστικά κέντρα. Και εκεί οι εργαζόμενοι δουλεύουν με συμβάσεις ορισμένου χρόνου, ως «έξτρα» εργαζόμενοι, ως «ενοικιαζόμενοι» με συμβάσεις μιας μέρας.

Στην πραγματικότητα, όπως εξήγησε, με τις ελαστικές εργασιακές σχέσεις οι εργοδότες προσαρμόζουν τις ανάγκες της αξιοποίησης της εργατικής δύναμης με βάση την πληρότητα των ξενοδοχείων τους. «Μετατρέπουν σε λάστιχο την ίδια την εργατική τάξη, γιατί στο επίκεντρο δεν είναι πώς θα ικανοποιείται η ανάγκη για μόνιμη και σταθερή εργασία αλλά πώς θα προσαρμόζεται η εργατική δύναμη στις ανάγκες των επιχειρήσεων», είπε, και πρόσθεσε πως η επιδίωξη αυτή δεν περιορίζεται στους επιχειρηματικούς ομίλους του τουρισμού. Αντιθέτως, είναι στόχος και για τους εργοδότες σε μια σειρά από άλλες οικονομικές δραστηριότητες, σε κλάδους της βιομηχανίας, με χαρακτηριστικό παράδειγμα τον κλάδο των Τροφίμων - Ποτών. «Αν πάμε με μια τέτοια λογική, δηλαδή στη λογική τι συμφέρει τους επιχειρηματικούς ομίλους στην οργάνωση της παραγωγής, τότε ακριβώς έχουμε χάσει το παιχνίδι», σχολίασε, και επισήμανε ότι στο επίκεντρο της αντίληψης του ΚΚΕ είναι η ικανοποίηση της ανάγκης της εργατικής τάξης για σταθερή δουλειά με σύγχρονα δικαιώματα.

Το «ζεστό χρήμα» για τις επιχειρήσεις φορτώνει χρέος στην πλάτη του λαού

Μήπως η έξοδος από το ευρώ και η επιστροφή στο εθνικό νόμισμα θα μπορούσε να συμβάλει στην περαιτέρω ανάπτυξη του κλάδου και να οδηγήσει σε καλύτερες συνθήκες ζωής για τους εργαζόμενους;

Ο Ν. Καραθανασόπουλος επισήμανε ότι η ανάπτυξη του Τουρισμού στην Ελλάδα βασίστηκε αρχικά στη φθηνή συναλλαγματική ισοτιμία σε σχέση με νομίσματα όπως το δολάριο, το μάρκο, η λίρα, και στη δυνατότητα να προσφέρει φθηνά τουριστικά πακέτα. Με την ένταξη στην ΕΕ αυτό το συγκριτικό πλεονέκτημα χάθηκε, πρόσθεσε, και οι επιχειρήσεις επέλεξαν το δρόμο της στενότερης διασύνδεσης με τις μεγάλες αλυσίδες του εξωτερικού, τους tour operators.

Παράλληλα, επισήμανε ότι οι επιχειρηματικοί όμιλοι πιέζουν για μέτρα ενίσχυσης της «ανταγωνιστικότητάς» τους, όπως φοροαπαλλαγές, χρηματοδοτικά πακέτα και άλλα παρόμοια, επικαλούμενοι και το κοινό νόμισμα του ευρώ. Οπως σημείωσε ο ομιλητής, ο κλάδος των ξενοδοχείων αποτελεί έναν από τους κλάδους με το μεγαλύτερο βαθμό υπερχρέωσης στις τράπεζες και «κόκκινων» δανείων. Οι επιχειρήσεις έχουν πρόσβαση σε φθηνό χρήμα, μέσα από τις τράπεζες, στους «αναπτυξιακούς νόμους», στα ευρωπαϊκά προγράμματα, ενώ πάνω από το 70% των προηγούμενων «αναπτυξιακών νόμων» διοχετεύτηκε στον συγκεκριμένο κλάδο. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η μια όψη του «ζεστού χρήματος» για τις επιχειρήσεις είναι η άλλη όψη του κρατικού χρέους, την εξυπηρέτηση του οποίου φορτώνεται ο λαός, ώστε να υλοποιούνται επενδυτικά σχέδια και στον τομέα του Τουρισμού.

Ο Ν. Καραθανασόπουλος ξεκαθάρισε ότι η αλλαγή του νομίσματος δεν πρόκειται να σημάνει καμία βελτίωση της κατάστασης για την εργατική τάξη. «Το ζητούμενο δεν είναι ποια εργαλεία θα δοθούν στους κεφαλαιοκράτες για να ενισχύσουν την καπιταλιστική τους κερδοφορία αλλά πώς η εργατική τάξη θα οργανώσει με τέτοιον τρόπο την πάλη της για να ανατρέψει αυτήν την κατάσταση, αυτό το σύστημα», σημείωσε, καταλήγοντας πως «είτε η αξία της εργατικής δύναμης μετριέται σε ευρώ είτε μετριέται σε δραχμή αυτό δεν αλλάζει την ουσία του εκμεταλλευτικού χαρακτήρα».

Οι «ευκαιρίες» των καπιταλιστών και ο ιμπεριαλιστικός πόλεμος

Οι εργοδότες και οι ενώσεις τους δεν δίστασαν τα προηγούμενα χρόνια να παρουσιάσουν ως «ευκαιρίες» προσέλκυσης τουριστών τις εστίες πολέμου και συγκρούσεων στην ευρύτερη περιοχή, υπενθύμισαν εργαζόμενοι. Μάλιστα, οι εργοδότες επικαλούνται διαρκώς την ανάγκη της «σταθερότητας» σε ένα «ασταθές περιβάλλον», προσπαθώντας να αποσπάσουν τη συγκατάθεση των εργαζομένων στο τσάκισμα των δικαιωμάτων τους. Οντως, σχολίασε ο Ν. Καραθανασόπουλος, ο ελληνικός Τουρισμός δεν αντιμετώπισε ιδιαίτερο πρόβλημα στις συνθήκες της κρίσης και ως αποτέλεσμα των εξελίξεων στην ευρύτερη περιοχή. Ωστόσο, επισήμανε ότι η ενεργή συμμετοχή της χώρας στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς, την οποία προωθεί αποφασιστικά και η σημερινή κυβέρνηση, βάζει το λαό σε μεγάλους κινδύνους. Ανέδειξε ότι η εμπλοκή στους ανταγωνισμούς γίνεται γιατί αυτό υπηρετεί τα συνολικά σχέδια της αστικής τάξης και από αυτήν τη σκοπιά πρέπει να οργανωθεί η πάλη της εργατικής τάξης ενάντια στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ