Πέμπτη 29 Ιούνη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΡΕΤΑΝΙΑ
Ενδοαστικοί «διαξιφισμοί» στις πλάτες δεκάδων θυμάτων...

ΛΟΝΔΙΝΟ.--

Η πύρινη τραγωδία στον πύργο «Γκρένφελ», που σημειώθηκε στις 14 Ιούνη στο Λονδίνο, προκαλώντας το θάνατο άνω των 80 ανθρώπων, κυριάρχησε χτες στην «ώρα της πρωθυπουργού», στη Βουλή των Κοινοτήτων αναδεικνύοντας τις προσπάθειες των αστικών κομμάτων να αξιοποιήσουν πολιτικά την τραγωδία.

Ο αρχηγός των αντιπολιτευόμενων Εργατικών, Τζέρεμι Κόρμπιν, είδε το πολύνεκρο δυστύχημα στον πύργο «Γκρένφελ» ως αποτέλεσμα των πολιτικών λιτότητας και των περικοπών βασικών κρατικών δαπανών που επέβαλαν οι τελευταίες συντηρητικές κυβερνήσεις «υποβαθμίζοντας τη δημόσια ασφάλεια» και την ποιότητα ζωής των λαϊκών νοικοκυριών. Η πυρκαγιά στο «Γκρένφελ» «δείχνει τις καταστροφικές επιπτώσεις της λιτότητας, το τίμημα της οποίας πληρώνουμε όλοι», είπε ο Κόρμπιν, αναφερόμενος στη μείωση προσωπικού επιθεωρητών δημόσιας ασφάλειας, πυροσβεστών, αστυνομικών και στις δραστικές περικοπές σε πόρους που δίνονται από την κεντρική κυβέρνηση σε δημοτικούς οργανισμούς που έχουν αναλάβει τη διαχείριση χιλιάδων εργατικών πολυκατοικιών. Ετσι, εμφάνισε το προδιαγεγραμμένο έγκλημα ως αποτέλεσμα μιας διαχειριστικής πολιτικής και όχι του ίδιου του καπιταλιστικού συστήματος που μπροστά στο κέρδος αδιαφορεί ακόμα και για τη ζωή των εργαζομένων.

Η πρωθυπουργός, Τερέζα Μέι, ανταπάντησε ότι τα υλικά στις προσόψεις πύργων όπως το «Γκρένφελ» τοποθετήθηκαν επί κυβερνήσεων του (Εργατικού πρωθυπουργού) Τόνι Μπλερ. Υποστήριξε ότι το πρόβλημα των επισφαλών πολυκατοικιών «εξελίχθηκε τις τελευταίες δεκαετίες» και ότι θα πρέπει να υπάρξει διακομματική συνεργασία για να εξακριβωθεί τι πήγε λάθος και τι μπορεί να γίνει για να αποτραπούν μελλοντικές τραγωδίες.

Νωρίτερα, Βρετανοί επιθεωρητές ανακοίνωσαν πως ο τελικός απολογισμός των θυμάτων της πυρκαγιάς στο «Γκρένφελ», που έως τώρα ανέρχονται σε 80 νεκρούς (μετά τον πρόσφατο εντοπισμό της σορού του πεντάχρονου Ισαάκ Παύλου σε διαμέρισμα του 18ου ορόφου), θα γίνει προς το τέλος τρέχοντος έτους. Εξέφρασαν το φόβο ότι μπορεί να αυξηθεί σημαντικά τονίζοντας ότι δεν έχουν παρθεί δείγματα DNA σε πάνω από 20 διαμερίσματα. Ανακοίνωσαν ακόμη ότι στις εργασίες ανακαίνισης του πύργου «Γκρένφελ» αναμείχθηκαν 60 εταιρείες.

Τέλος, επιζώντες της πυρκαγιάς και κάτοικοι παρακείμενων εργατικών κατοικιών έστειλαν χτες επιστολή στην πρωθυπουργό, Τερέζα Μέι, απαιτώντας να απονεμηθεί δικαιοσύνη και να αποδοθούν ευθύνες σε όλους όσοι εμπλέκονται στην τραγωδία στον πύργο «Γκρένφελ».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ