Κυριακή 18 Ιούνη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΝΕΟΛΑΙΑ
Για την παρέμβαση του ΚΚΕ στις μικρότερες ηλικίες της νεολαίας

Συνέντευξη με τον Σπύρο Μαρίνη και την Βούλα Τσίγκα, επικεφαλής και μέλος, αντίστοιχα, της Διατμηματικής Επιτροπής του Κόμματος για αυτό το θέμα

Από την κατασκήνωση στο 24ο Αντιιμπεριαλιστικό Διήμερο στο Ναύπλιο
Από την κατασκήνωση στο 24ο Αντιιμπεριαλιστικό Διήμερο στο Ναύπλιο
Με αφορμή την κατασκήνωση παιδιών μεγαλύτερων τάξεων του Δημοτικού και των μικρών τάξεων του Γυμνασίου, για άλλη μια χρονιά στο Αντιιμπεριαλιστικό Διήμερο της ΚΝΕ, ο «Ριζοσπάστης» προχώρησε σε μια συνέντευξη με θέμα συνολικότερα τη δουλειά του ΚΚΕ στις μικρότερες ηλικίες νεολαίας. Μιλήσαμε με τον Σπύρο Μαρίνη, επικεφαλής της Διατμηματικής Επιτροπής του Κόμματος για τη δουλειά στις μικρότερες ηλικίες της νεολαίας και με την Βούλα Τσίγκα, μέλος της Διατμηματικής Επιτροπής.

Παραθέτουμε ολόκληρο το κείμενο της συνέντευξης:

-- Στην Πολιτική Απόφαση του 20ού Συνεδρίου του ΚΚΕ αναφέρεται ότι «τα θετικά βήματα που έχουν γίνει στη δουλειά με μικρότερες ηλικίες σε συνεργασία του Κόμματος με την ΚΝΕ πρέπει να σταθεροποιηθούν και να ενισχυθούν». Γιατί είναι σημαντική η δουλειά στις μικρότερες ηλικίες της νεολαίας;

Σ.Μ.: Η άρχουσα τάξη έχει πάντα στραμμένο το βλέμμα της στη νέα γενιά και επενδύει στις συνειδήσεις μέσα από χίλιους - δυο μηχανισμούς. Η παρέμβαση στη διαπαιδαγώγηση, στον τρόπο που χτίζεται η συνείδηση της νέας γενιάς από την πλευρά του συστήματος, γίνεται σε όλο και μικρότερες ηλικίες. Τα τελευταία χρόνια ειδικά, πιο επιτελικά και στοχευμένα, συμβαίνει αυτό μέσα από πολλά κανάλια, από το ίδιο το εκπαιδευτικό σύστημα, από τα Μέσα Μαζική Ενημέρωσης, μέσα από μια σειρά δραστηριότητες φορέων κρατικών και μη, από τα κατηχητικά της εκκλησίας κ.ά. Εχει ενταθεί μια προσπάθεια παρέμβασης και καλλιέργειας συνείδησης από πιο μικρή ηλικία στη νεολαία. Εχουν πολλαπλασιαστεί μια σειρά στοχευμένες δραστηριότητες είτε με τη μορφή παιχνιδιού, είτε με τη μορφή σεμιναρίων, είτε με άλλες μορφές, π.χ. οι μικρές ηλικίες αντιμετωπίζονται ως κοινό σε διάφορες τηλεοπτικές εκπομπές και μιλάμε για πολύ μικρές ηλικίες, για παιδιά δημοτικού...

Β.Τ.: Στα δημοτικά σχολεία έχουν γίνει μόδα παιχνίδια γύρω από το survivor... Ομως παρακολουθούμε πως και το ίδιο το σχολείο, τα ίδια τα σχολικά βιβλία δίνουν σήμερα διαφορετικές κατευθύνσεις σε σχέση με παλιότερα, που έχουν άμεση σχέση με το πώς συγκροτείται η συνείδηση του παιδιού. Για παράδειγμα, όλα τα βιβλία των μαθηματικών στο Δημοτικό καλούν τα παιδιά να εκτιμήσουν στο περίπου ένα αποτέλεσμα... κάτι που διαμελίζει τη σκέψη του παιδιού. Με τον ένα ή τον άλλον τρόπο, οι κυρίαρχες παιδαγωγικές αντιλήψεις διδάσκουν τα παιδιά λίγο - πολύ ότι δεν υπάρχει αντικειμενική αλήθεια.

-- Και το ΚΚΕ ως Κόμμα απέναντι σε αυτήν τη δουλειά που κάνει η άρχουσα τάξη τι αντιπαραβάλλει; Ποιο είναι, μ' αυτή την έννοια, το περιεχόμενο της δουλειάς της Διατμηματικής Επιτροπής;

Β.Τ.: Μιλήσαμε πριν για την παρέμβαση της άρχουσας τάξης. Δεν έχουμε καμιά αυταπάτη ότι στον καπιταλισμό θα μπορούσαν να ήταν αλλιώς τα πράγματα. Γνωρίζουμε ότι όλα τα παιδιά, είτε είναι παιδιά κομμουνιστών είτε όχι, είναι εκτεθειμένα στη στοχευμένη προπαγάνδα της άρχουσας τάξης. Με αυτό το δεδομένο εμείς από την πλευρά μας επιδιώκουμε να θωρακίσουμε τα παιδιά για να αποκτήσουν άμυνες, κριτήρια, αμφισβήτηση, να ανακαλύψουν την αλήθεια. Το ΚΚΕ διαχρονικά δεν αντιμετώπιζε αυτήν τη δουλειά ως ατομική υπόθεση των γονιών και πάντα είχε ανάλογη μέριμνα για το ζήτημα της διαμόρφωσης της συνείδησης του νέου ανθρώπου.

Σ.Μ.: Υπάρχει μια πραγματικότητα γύρω μας και μέσα σε αυτή ζει και διαμορφώνεται το παιδί και η οικογένειά του. Η πραγματικότητα αυτή διαμορφώνει ερωτηματικά, αγωνίες σε παιδιά και γονείς και εμείς ως Κόμμα προσπαθούμε να δίνουμε απαντήσεις, να ανοίξουμε έναν δρόμο να δώσουμε μια κατεύθυνση...

Μετρήσιμα βήματα που μπορούν να απλωθούν και να αποκτήσουν πιο μόνιμα χαρακτηριστικά

Ετσι, μέσα από δραστηριότητες όπως το Φεστιβάλ, που απευθύνονται στη νεολαία, τα προηγούμενα χρόνια κάναμε μια προσπάθεια να προσεγγίσουμε και να αναδείξουμε θέματα που απασχολούν τις μικρότερες ηλικίες της νεολαίας. Για παράδειγμα, για πρώτη φορά στο περσινό φεστιβάλ είχαμε ειδικό αυτοτελή χώρο με δικό του πρόγραμμα για παιδιά των τελευταίων τάξεων του Δημοτικού και του Γυμνασίου. Η ΚΝΕ, επίσης, είχε αναπτύξει μια δραστηριότητα τα προηγούμενα χρόνια με τις παιδικές γιορτές οι οποίες δεν αποτελούσαν μόνο μια ευκαιρία διασκέδασης, αλλά συνέβαλλαν και σ' έναν προβληματισμό, με επιλεγμένες δραστηριότητες.

Στο πλαίσιο των Φεστιβάλ ανοίξαμε θέματα με συζητήσεις με τους γονείς για το παιδικό βιβλίο, για το πώς μιλάμε στα παιδιά μας για την κρίση κ.ά. Ανοίξαμε ζητήματα που αφορούν την εξέλιξη του ανθρώπου, γενικότερα την επιστήμη, τη γνώση της Ιστορίας, ζητήματα που αφορούν τη συλλογικότητα, την αλληλεγγύη.

Ακόμα, επιδιώκουμε μέσα από το εκδοτικό του Κόμματος, τη «Σύγχρονη Εποχή», να τροφοδοτούμε τα νέα ζευγάρια με ποιοτικά παιδικά βιβλία για τα παιδιά τους κι έχουμε να επιδείξουμε αξιόλογες εκδόσεις τα τελευταία χρόνια. Είναι μια πλευρά της παρέμβασής μας και μια προσπάθεια να δίνονται απαντήσεις στα ερωτήματα και την αγωνία των γονιών για το πώς θα μιλήσουν στα παιδιά τους δίνοντάς τους ερεθίσματα, για το πώς θα τους ανοίξουν δρόμους, για το πώς θα αντιπαρατεθούν σε όλη αυτή την πραγματικότητα.

Β.Τ.: Θετική πείρα υπάρχει και από τα Αντιιμπεριαλιστικά Διήμερα της ΚΝΕ, όπου τα τελευταία τέσσερα χρόνια (και πάμε για το πέμπτο) έχουμε ξεχωριστή κατασκήνωση για παιδιά αυτών των ηλικιών με δικό τους πρόγραμμα και στο περιεχόμενο και στη μορφή. Τα Διήμερα αποτέλεσαν για τα παιδιά αφορμή γνωριμίας με στιγμές της Ιστορίας του τόπου μας, του λαού μας, με στιγμές αγώνων απέναντι στον πόλεμο, αφορμή για συλλογική διαβίωση, ζωή και δράση.

Στις κατασκηνώσεις των Διημέρων τα παιδιά φτιάχνουν ομάδες, μαθαίνουν να συμβιώνουν συλλογικά, να οργανώνουν τη διαμονή τους, μαθαίνουν να λειτουργούν ως ομάδα, να έχουν κοινό πρόγραμμα, κοινούς στόχους, να βοηθούν ο ένας τον άλλο, απολαμβάνοντας παράλληλα αθλητικές και καλλιτεχνικές δραστηριότητες.

Επίσης, υπάρχουν οι παιδικές πολιτιστικές ομάδες που λειτουργούν στο Στέκι Πολιτισμού και Νεανικής Δημιουργίας της ΚΝΕ. Εκεί η παιδική θεατρική ομάδα, για παράδειγμα, λειτουργεί για τρίτη χρονιά κι έχει παρουσιάσει σε θεατρικά «Τα παιδιά της Αθήνας», «Το καπλάνι της βιτρίνας», ενώ φέτος θα παρουσιάσει το «Κοντά στις ράγες».

-- Τι σχεδιάζετε από εδώ και πέρα;

Σ.Μ.: Ολη αυτή η δραστηριότητα εμείς επιδιώκουμε να ακουμπήσει τις Οργανώσεις μας, τις Οργανώσεις της νεολαίας, να ακουμπήσει σε όλο και περισσότερες πόλεις και περιοχές και να αποκτήσει και πιο μόνιμα χαρακτηριστικά, γιατί φαίνεται ότι πατάει σε μια υπαρκτή ανάγκη. Σε αυτό το πλαίσιο έχουμε μπροστά μας το 26ο Αντιιμπεριαλιστικό Διήμερο και στη συνέχεια το Φεστιβάλ της ΚΝΕ. Μπροστά στο Διήμερο ξεκινάμε μια πρώτη απόπειρα έκδοσης ενός εντύπου που θα απευθύνεται σε αυτές τις ηλικίες και θα διακινείται από τις Κομματικές Οργανώσεις, ενώ στο Φεστιβάλ η παιδική θεατρική ομάδα θα παρουσιάσει την παράστασή της και πάλι θα υπάρχει ειδικός χώρος με πλούσιο πρόγραμμα για αυτές τις ηλικίες.


Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org