Κυριακή 18 Ιούνη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΝΕΟΛΑΙΑ
Με αφιέρωμα στην ΟΚΝΕ κυκλοφορεί ο «Οδηγητής»

Συζήτηση με την Στέλλα Δήμου, μέλος του ΚΣ της ΚΝΕ και αρχισυντάκτρια του «Οδηγητή»

Πολύ θετικά σχόλια έχει αποσπάσει το ειδικό ένθετο αφιέρωμα στην Ομοσπονδία Κομμουνιστικών Νεολαιών Ελλάδας (ΟΚΝΕ) που κυκλοφορεί με τον «Οδηγητή» του Ιούνη. Με αφορμή το ένθετο 24σέλιδο αφιέρωμα, που εντάσσεται στις δραστηριότητες μπροστά στο γιορτασμό των 100 χρόνων του ΚΚΕ και των 50 χρόνων της ΚΝΕ, ο «Ριζοσπάστης» μίλησε με την Στέλλα Δήμου, μέλος του ΚΣ της ΚΝΕ και αρχισυντάκτρια του «Οδηγητή». Παραθέτουμε τη συνέντευξη:

-- Τι μπορεί να βρει ο αναγνώστης στο ένθετο του «Οδηγητή»;

-- Μπορεί να βρει ένα μόνο μικρό μέρος από το πλούσιο υλικό - ντοκουμέντα της περιόδου 1922-1943 που υπάρχουν στο Αρχείο του ΚΚΕ. Σπάνιο υλικό, ακόμα και ανέκδοτες μέχρι σήμερα ιστορίες, που αναδεικνύουν γλαφυρά τη ζωή και τη δράση της Ομοσπονδίας Κομμουνιστικών Νεολαιών Ελλάδας, το οποίο αν δεν υπήρχε δεν θα ήταν δυνατή η έκδοση του αφιερώματος. Ολα εκείνα τα χαρακτηριστικά που την ανέδειξαν σε «μαχητικό σχολείο διαπαιδαγώγησης νέων κομμουνιστών».

Η περιορισμένη έκταση που επιτρέπεται σε ένα αφιέρωμα μας «υποχρέωσε» να διαλέξουμε πραγματικά λίγες ανάμεσα στις εκατοντάδες ηρωικές στιγμές της δράσης των ΟΚΝιτών που βρήκαμε αναζητώντας στον «Ριζοσπάστη», όργανο της ΚΕ του ΚΚΕ, στη «Νεολαία», όργανο της ΟΚΝΕ, αλλά και στο «Νέο Λενινιστή», το θεωρητικό περιοδικό της, σε άλλες πηγές. Ταυτόχρονα, ανατρέξαμε και σε εκδόσεις που είτε έχουν εξαντληθεί είτε υπάρχουν ακόμα σε περιορισμένα αντίτυπα. Υπάρχουν αποσπάσματα από το βιβλίο «Αναμνήσεις από τη ζωή της ΟΚΝΕ», της Αύρας Παρτσαλίδου, το οποίο μάλιστα πρόσφατα επανεκδόθηκε από τη «Σύγχρονη Εποχή», περιλαμβάνοντας νέο πρόλογο του Γραφείου του ΚΣ της ΚΝΕ.


Τέλος, μπορεί να βρει περισσότερους λόγους για να έρθει στο 26ο Αντιιμπεριαλιστικό Διήμερο της ΚΝΕ, που φέτος θα πραγματοποιηθεί στις 8 - 9 Ιούλη στα Γιάννενα.

Αντλούμε συμπεράσματα που μας δίνουν δύναμη στους καθημερινούς αγώνες

-- Ποια είναι τα συμπεράσματα από τον χαρακτήρα και τη δράση της ΟΚΝΕ που πρέπει να κρατήσει ένας νέος κομμουνιστής σήμερα;

-- «Ερχόμαστε από πολύ μακριά»... Αυτό είναι το σίγουρο! Τα μέλη της ΚΝΕ, της επαναστατικής Νεολαίας του ΚΚΕ, είμαστε συνεχιστές της ηρωικής ΟΚΝΕ και αυτό νιώθαμε και τα μέλη της Συντακτικής Επιτροπής του «Οδηγητή» καθ' όλη τη διάρκεια της προετοιμασίας του αφιερώματος. Το αφιέρωμα αποτελεί μια μεγάλη ευκαιρία για όλους να έρθουμε σε επαφή με άγνωστες, γνωστές ή λιγότερο γνωστές πλευρές της ηρωικής πορείας της ΟΚΝΕ, να μάθουμε, να εμπνευστούμε από αυτήν. Να συναντηθούμε με ηρωικές μορφές, όπως ο Χρήστος Μαλτέζος, η Ηλέκτρα Αποστόλου, ο Σιντό Καλή και άλλοι. Μελετώντας τις συνθήκες μέσα στις οποίες ιδρύθηκε και έδρασε μαχητικά η ΟΚΝΕ μπορούμε να αντλήσουμε πλούσια συμπεράσματα, που μας δίνουν δύναμη στους καθημερινούς μας αγώνες, σήμερα, ενάντια στο σύστημα της εκμετάλλευσης και των πολέμων.

Μερικά από αυτά είναι: Η ανάγκη ύπαρξης Κομμουνιστικού Κόμματος και Κομμουνιστικής Νεολαίας κάτω από οποιεσδήποτε συνθήκες με γερές Οργανώσεις παντού. Οτι το Κόμμα και η Νεολαία του χρειάζεται να έχουν πολιτική που να προωθεί τη σύνδεσή τους με τις εργαζόμενες μάζες, τη συσπείρωση δυνάμεων στον αντικαπιταλιστικό αγώνα. Οτι η ύπαρξη ισχυρού ΚΚΕ και γερής ΚΝΕ είναι όρος για την ανασύνταξη του εργατικού κινήματος. Οτι η δράση του Κόμματος και της ΚΝΕ πρέπει να διαμορφώνει τις προϋποθέσεις για τη μαζική πολιτική δράση μέσα στην εργατική τάξη και το κίνημά της.


-- Είναι οι στόχοι για τη διακίνηση του «Οδηγητή» αυξημένοι αυτόν το μήνα για να φτάσει πιο πλατιά το όμορφο αυτό αφιέρωμα;

-- Αρχικά, εκ μέρους της Συντακτικής Επιτροπής του «Οδηγητή», να πούμε ένα μεγάλο «ευχαριστώ» σε όλους τους συντρόφους και τις συντρόφισσες οι οποίοι συνέβαλαν ώστε να πραγματοποιηθεί η ένθεση του αφιερώματος στο φύλλο. Η συμβολή των συντρόφων ήταν καθοριστική ώστε να επιτευχθεί ο πρώτος όρος για μια καλή και ανεβασμένη διακίνηση του «Οδηγητή»: Αυτός να φτάσει στα χέρια των Οργανώσεων το δυνατόν νωρίτερα! Ετσι έγινε! Ο «Οδηγητής» έφτασε αρκετές ώρες νωρίτερα (από το συνηθισμένο) στις Οργανώσεις, πράγμα που επέτρεψε να διαμορφωθεί άμεσα ένα δίκτυο διακινητών του σε όλη τη χώρα. Τα πρώτα στοιχεία είναι ενθαρρυντικά, καθώς έχει αυξηθεί η διακίνηση συγκριτικά με τους προηγούμενους μήνες, όμως πρέπει να συνεχίσουμε με αμείωτους ρυθμούς για να πιάσουμε στο τέλος του μήνα τους στόχους μας.

Αποφασιστικό βήμα στην αύξηση της διακίνησης του «Οδηγητή»

Η αλήθεια είναι πως αυτόν το μήνα έχουμε ανεβάσει τον πήχη των απαιτήσεων, με αισιόδοξους και απόλυτα εφικτούς στόχους για αισθητά μεγαλύτερη διακίνηση του «Οδηγητή». Ξέρουμε καλά πως αυτό δεν αποτελεί μια «ευχή» αλλά απαιτεί προσπάθεια, μέτρα για την επιτυχία της: Με προπαγανδιστικά αφισετάκια, εξορμήσεις σε μαζικούς χώρους, στέκια νέων, πλατείες, σε χώρους εκπαίδευσης και δουλειάς. Με σχέδιο και στόχο να απευθυνθούμε στους χιλιάδες νέους που όλο το προηγούμενο διάστημα συναντηθήκαμε μαζί σε κινητοποιήσεις, συζητήσαμε στις σχολές, στα σχολεία, σε χώρους δουλειάς αλλά και σε νέους που θα γνωρίσουμε σήμερα.

Το κύριο όμως είναι η συζήτηση στα όργανα και τις Οργανώσεις Βάσης για το περιεχόμενο του ενθέτου. Μια τέτοια συζήτηση γίνεται εξ αντικειμένου μπροστά στο 26ο Αντιιμπεριαλιστικό Διήμερο της Οργάνωσης. Αντικειμενικά, το περιεχόμενο του ενθέτου μπορεί να είναι το όπλο μας στο μαζικό κάλεσμα που κάνουμε αυτήν την περίοδο για συμμετοχή στο Διήμερό μας. Επομένως, με σχέδιο και καλή οργάνωση της δουλειάς μπορούμε να φτάσουμε σε πολύ περισσότερους.


-- Σχεδιάζετε άλλες αντίστοιχες πρωτοβουλίες το επόμενο διάστημα;

-- Φυσικά. Εξάλλου, ανεβασμένος είναι και ο πήχης για την αξιοποίηση του ενθέτου και του περιεχομένου του. Από αυτήν την άποψη, σχεδιάζονται μια σειρά από δραστηριότητες που μπορούν να συμβάλουν σε έναν διπλό στόχο:

-- Από τη μία, να μάθουμε, να εμπνευστούμε, να αντλήσουμε συμπεράσματα. Αυτό μπορεί να πραγματοποιηθεί μέσα από την πολύμορφη αξιοποίηση του αφιερώματος. Το επόμενο διάστημα ήδη προγραμματίζονται εκδηλώσεις, συσκέψεις και άλλες δραστηριότητες βασισμένες στο περιεχόμενο του αφιερώματος. Οταν η πίστη στα ιδανικά και τις αξίες του αγώνα που προκύπτει από τη γνώση συναντάει τη φαντασία, τη δημιουργικότητα, την όρεξη μπορεί να προετοιμαστούν πολύ όμορφα πράγματα από τις Οργανώσεις. Τέτοιο παράδειγμα είναι τα παιχνίδια μυστηρίου και ανακαλύψεων που διοργανώνουν οι Μαθητικές ΟΒ Βύρωνα, Ζωγράφου και Καισαριανής της ΤΟ Ανατολικών Αττικής της ΚΝΕ μπροστά στο 26ο Αντιιμπεριαλιστικό Διήμερο στις 18 Ιούνη (σ.σ. σήμερα). 'Η, αντίστοιχα, η διήμερη κατασκήνωση των Μαθητικών Οργανώσεων της ΚΝΕ της Οργάνωσης Περιοχής Δυτικής Ελλάδας, στην Πάτρα.

  • Από την άλλη, με το φύλλο αυτού του μήνα που κυκλοφορεί με ένα τέτοιο ένθετο, μπορεί να γίνει ένα αποφασιστικό βήμα στην αύξηση της διακίνησης του «Οδηγητή», με σκοπό να σταθεροποιηθεί, αλλά και συνολικά από δω και στο εξής να έχει ανοδική πορεία. Ετσι κι αλλιώς, αυτό που έχει φανεί μέχρι σήμερα είναι ότι η διακίνηση και η αξιοποίηση του «Οδηγητή» πάνε χέρι χέρι. Το ένα τροφοδοτεί το άλλο.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ