Τετάρτη 12 Σεπτέμβρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Θύμα αρχαιοκαπηλίας η Βεργίνα!

Απογυμνώθηκε από τα διακοσμητικά του αγαλματίδια ο περίφημος Τάφος του Θρόνου

Ο Τάφος του Θρόνου πριν την κλοπή
Ο Τάφος του Θρόνου πριν την κλοπή
Ενα ακόμη μεγάλο πλήγμα δέχτηκε ο αρχαιολογικός πλούτος μας. Αυτή τη φορά στη Βεργίνα, όπου κλάπηκαν σχεδόν τα μισά αγαλματίδια που κοσμούσαν τον Τάφο του Θρόνου, γνωστό ως Τάφο της Ευρυδίκης (μητέρας του βασιλιά Φιλίππου). Κλοπή που αποδεικνύει ξανά τις τεράστιες κυβερνητικές ευθύνες για τις απαράδεκτες συνθήκες φύλαξης των αρχαιοτήτων μας.

Συγκεκριμένα, κλάπηκαν τρία μαρμάρινα αγαλματίδια γυναικών και τρίαν μαρμάρινα αγαλματιδία σφιγγών, που αποτελούσαν γλυπτό διάκοσμο του θρόνου. Τα αγαλματίδια, ύψους 0,19 μ. και 0,15 μ. αντίστοιχα, έφεραν ίχνη χρωματικής διακόσμησης. Κλάπηκαν επίσης δύο μαρμάρινοι ρόδακες, οι οποίοι είχαν σπάσει κατά την αρχαιότητα και βρίσκονταν τοποθετημένοι επάνω στη μαρμάρινη λάρνακα του τάφου.

Σύμφωνα με το ΥΠΠΟ, η κλοπή διαπιστώθηκε την περασμένη Κυριακή, στη διάρκεια (σύμφωνα με το «Εθνος» που αποκάλυψε το γεγονός) ξενάγησης κυβερνητικών επισήμων που πήγαν στη Θεσσαλονίκη για τα εγκαίνια της ΔΕΘ. Μέχρι στιγμής, παραμένει άγνωστο πότε ακριβώς έγινε η κλοπή.

Σύμφωνα με το ΥΠΠΟ, «δε διαπιστώθηκαν άλλες φθορές στο θρόνο, ούτε στις τοιχογραφίες και δεν παρατηρήθηκε διαταραχή στα υπολείμματα των οργανικών ουσιών που υπάρχουν στο δάπεδο του τάφου», ενώ «εξωτερικά του μνημείου, το οποίο δεν είναι ακόμα επισκέψιμο για το κοινό, καθώς και στο στέγαστρο που προστατεύει τον τάφο και το δρόμο του, δε διαπιστώθηκαν ίχνη παραβίασης. Η κλειδαριά της εισόδου δε βρέθηκε παραβιασμένη». Διευκρινίζεται ότι στον τάφο υπάρχουν όργανα μέτρησης της υγρασίας, τα οποία ελέγχονται μια φορά το μήνα από τους συντηρητές της Εφορίας. «Η είσοδος τρίτων στο εσωτερικό του τάφου δεν είναι δυνατή, παρά μόνο με τη συνοδεία της υπεύθυνης αρχαιολόγου. Επιπλέον, ο τάφος φυλάσσεται όλο το 24ωρο».

Εκτός από τις έρευνες για τον εντοπισμό των δραστών που διενεργεί η αστυνομία, το ΥΠΠΟ ενημέρωσε το Τμήμα Δίωξης Αρχαιοκαπηλίας της Ασφάλειας Αττικής και την Ιντερπόλ.

Από την πλευρά του, ο Ε. Βενιζέλος επιχείρησε να συγκαλύψει τις κυβερνητικές ευθύνες, μιλώντας για «περίεργο» συμβάν: «Πρόκειται για βαρύ ποινικό αδίκημα. Ελπίζω ότι πολύ σύντομα θα έχει διαλευκανθεί η υπόθεση. Αλλωστε, αυτά τα αγαλματίδια είναι φωτογραφημένα, ταυτοποιημένα, γνωστά διεθνώς. Δεν μπορούν να κυκλοφορήσουν στην αρχαιοκαπηλική αγορά. Είναι περίεργο το συμβάν, διότι στον τάφο αυτό δεν εισέρχεται κανείς ελεύθερα. Οι επισκέψεις είναι σπάνιες, μόνο επισήμων, και μόνο με τη συνοδεία αρχαιολόγου. Η τελευταία τέτοια επίσκεψη έγινε στις 16 Αυγούστου, ενώ μία φορά το μήνα εισέρχονται οι συντηρητές, προκειμένου να ελέγξουν τα μηχανήματα που μετρούν το μικροκλίμα του τάφου».

Ανακοίνωση της Πανελλήνιας Ενωσης Υπαλλήλων Φυλάξεως Αρχαιοτήτων, σημειώνει: «Τα καθήκοντά μας με την αυξημένη μορφή υποχρεώσεων και σε συνδυασμό με τη μεγάλη έλλειψη ανθρώπινου δυναμικού, μας καθηλώνουν σε μια σύγχρονη μορφή "δουλείας". Η αντιμετώπισή μας από μέρους της πολιτείας δεν είναι η καταλληλότερη σε θέματα εργασιακά, επιμόρφωσης με τη μορφή τακτών σεμιναρίων στα θέματα φύλαξης, συμπεριφοράς και αντιμετώπισης εκτάκτων περιστατικών, καθώς επίσης και επί της υποδοχής των ξένων επισκεπτών».

Σημειώνουν ότι από τις 306 οργανικές θέσεις νυχτοφυλάκων οι 150 είναι κενές και καταλήγουν πως θα κλιμακώσουν τις κινητοποιήσεις τους, από αύριο, με 48ωρες επαναλαμβανόμενες απεργίες. Από τις 7/9 απέχουν από τα εκδοτήρια εισιτηρίων σε όλα τα μουσεία και τους αρχαιολογικούς χώρους.

Ο βουλευτής του ΚΚΕ και καθηγητής Αρχαιολογίας στο ΑΠΘ, Γιώργος Χουρμουζιάδης, δήλωσε στο «Ρ»: «Το ποσοτικό πρόβλημα των φυλάκων υπάρχει εδώ και χρόνια. Δεν επαρκούν. Τώρα που το ΥΠΠΟ στο νέο νόμο κάνει λόγο για νέες θέσεις εργασίας, ο υπουργός πρέπει να λάβει υπόψη του τις ελλείψεις. Με κανέναν τρόπο δεν πρέπει να αποδοθεί η κλοπή σε ελλιπή εκπλήρωση των καθηκόντων των φυλάκων ή των αρχαιολόγων. Το στέγαστρο της Βεργίνας είναι έτσι κατασκευασμένο και φωτισμένο, που είναι δυνατόν να επιτρέψει τη διάπραξη κλοπής. Ετσι βγαίνει στην επιφάνεια και η κακή κατασκευή των μουσείων, τα οποία δε σχεδιάζονται από τους αρχιτέκτονες σε συνεργασία με τους αρχαιολόγους. Βλέποντας και τις νέες θέσεις που ιδρύονται με το νομοσχέδιο, δεν προβλέπονται θέσεις μουσειολόγων. Τέλος, με το γεγονός αυτό αναδεικνύεται και πάλι το πρόβλημα του επιπέδου των φυλάκων. Πρέπει να είναι καταρτισμένοι και όχι απλοί θυρωροί».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ