Τετάρτη 14 Ιούνη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
NEW STAR «ΑΛΚΥΟΝΙΣ»
Εκδήλωση σήμερα για τον Τσε Γκεβάρα

Ο Φιντέλ με τον Τσε στα βουνά της Σιέρα Μαέστρα, 1957

Fernando Garcia - Oscar Sola

Ο Φιντέλ με τον Τσε στα βουνά της Σιέρα Μαέστρα, 1957
Η NEW STAR όπως κάθε χρόνο διοργανώνει και φέτος τιμητική εκδήλωση για τον Ερνέστο Τσε Γκεβάρα, σήμερα Τετάρτη, στις 8 μ.μ., στον κινηματογράφο «Αλκυονίδα», με αφορμή την 89η επέτειο γέννησής του.

Η εκδήλωση θα περιλαμβάνει ομιλία από την Zelmys Maria Dominquez, πρέσβειρα της Δημοκρατίας της Κούβας στην Ελλάδα, ενώ χαιρετισμό θα απευθύνουν ο Fariz Fernandez, πρέσβης της Μπολιβαριανής Δημοκρατίας της Βενεζουέλας στην Ελλάδα, και ο Martin Donoso Plate, από την Πρεσβεία της Χιλής στην Ελλάδα.

Επίσης, η ηθοποιός Ελένη Φιλίνη θα διαβάσει γράμματα του Τσε στη σύζυγό του Αλέιδα και στα παιδιά του, ενώ ο Μπάμπης Ζαφειράτος θα απαγγείλει - σε μετάφραση δική του - ποιήματα για τον Τσε, για πρώτη φορά στα ελληνικά, των Ρόκε Ντάλτον, Μάριο Μπενεντέτι, Χούλιο Κορτάσαρ, Πάμπλο δελ Θέρο, Πάμπλο Νερούδα, Νικολάς Γκιγιέν, καθώς και ένα ποίημα του Τσε για τον Φιντέλ.

Οι Αγγελική Κασόλα, Ειρήνη Μελά και Γιάννης Καρούνης, από την Ομάδα Πείρα(γ)μα, θα απαγγείλουν ποιήματα από την ανθολογία «16 Λατινοαμερικάνοι Ποιητές» και αποσπάσματα από τον επικήδειο στη μνήμη του Κομαντάντε Τσε Γκεβάρα που εκφωνήθηκε από τον Φιντέλ Κάστρο σε δημόσια συγκέντρωση στην Πλατεία της Επανάστασης, στις 18 Οκτώβρη του 1967.

Πλούσιο θα είναι και το μουσικό πρόγραμμα της εκδήλωσης. Συγκεκριμένα:

Ο Βασίλης Λέκκας θα τραγουδήσει το «Γκεβάρα», σε στίχους Ν. Καββαδία και μουσική Χ. Παπαδόπουλου, ο Γιώργος Σαρρής θα ερμηνεύσει ένα δικό του τραγούδι για τον Τσε σε πρώτη εκτέλεση και άλλα τραγούδια αφιερωμένα στον Κομαντάντε, ενώ οι Νατάσα Παπαδοπούλου-Τζαβέλλα, Τεό Λαζάρου και Νίκος Μποφίλιος, με συνοδεία κιθάρας του Χρήστου Σταυρίδη, θα ερμηνεύσουν διεθνιστικά τραγούδια και το Τραγούδι του Πάνου Τζαβέλλα για τον Τσε.

Επίσης, η Marlen Olano και ο Remy Mailan θα τραγουδήσουν αγαπημένα τραγούδια του κουβανικού λαού.

Τέλος, θα προβληθούν το ντοκιμαντέρ του Κάρλος Αλμπέρτα Γκαρσία «Η Αλέιδα Γκεβάρα Θυμάται Τον Πατέρα Της», «Ο Αγιος Τσε - Στο κατώφλι των καιρών», ένα, όχι ιδιαίτερα γνωστό στο ευρύ κοινό, τραγούδι του Μίκη Θεοδωράκη (ερμηνευμένο από τον ίδιο), σε ποίηση Τάσου Λειβαδίτη, η σουίτα «Η μπαλάντα του Τσε» που έγραψε ο Μάνος Χατζιδάκις το 1975 για την ομώνυμη ταινία παραμένοντας για μεγάλο διάστημα στην Ιταλία. Επίσης, το τραγούδι «Comandante Che Guevara», που ερμηνεύουν οι Β. Παπακωνσταντίνου, Αλ. Ιωαννίδης, Λ. Μαχαιρίτσας, Χρ. Θηβαίος, Μ. Πασχαλίδης, Δ. Τσακνής και Apurimac, σε στίχους Δέσποινας Φορτσέρα και μουσική Carlos Puebla. Εικόνες από τη ζωή του Ερνέστο Τσε Γκεβάρα συνοδεύουν το τραγούδι, καθώς και μια σπάνια ζωντανή εκτέλεση του «Τσε Γκεβάρα» από τον Μάνο Λοΐζο, σε στίχους και μουσική του ίδιου.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ