Τρίτη 30 Μάη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΞΕΝΕΣ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ
ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΠαΓΝΗ
Να τηρούνται όλα τα μέτρα προστασίας στη μονάδα διάλυσης κυτταροστατικών φαρμάκων

Σε δίωρη προειδοποιητική στάση εργασίας (8 π.μ. - 10 π.μ.) προχωρούν αύριο Τετάρτη οι τεχνολόγοι παρασκευαστές του εργαστηριακού τομέα στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Ηρακλείου (ΠαΓΝΗ), αντιδρώντας στην απόφαση της διοίκησης να μετακινήσει τεχνολόγο στη μονάδα διάλυσης κυτταροστατικών φαρμάκων. Το Σωματείο Εργαζομένων ΠαΓΝΗ με ανακοίνωσή του στηρίζει το δίκαιο αίτημα των Τεχνολόγων Ιατρικών Εργαστηρίων και Βοηθών Ιατρικών και Βιολογικών Εργαστηρίων για την αναγκαιότητα τήρησης όλων των κανόνων που πρέπει να συνοδεύουν τη λειτουργία της Κεντρικής Μονάδας Διάλυσης Κυτταροστατικών Φαρμάκων, τόσο σε τεχνικά μέσα όσο και στο αντίστοιχο προβλεπόμενο προσωπικό.

«Εχουμε και στο παρελθόν επισημάνει με έγγραφά μας ότι η λειτουργία της μονάδας διάλυσης κυτταροστατικών θα πρέπει να συνοδεύεται με αντίστοιχα μέτρα προστασίας, τόσο σε τεχνικά μέσα όσο και σε κατάλληλο ανθρώπινο δυναμικό, ώστε να μην τίθεται σε κίνδυνο η υγεία των νοσηλευόμενων ασθενών και του προσωπικού. Μέχρι σήμερα η μονάδα συνεχίζει να λειτουργεί χωρίς εξαερισμό και δεν υπάρχει το απαραίτητο σύστημα ελεγχόμενης πρόσβασης interlock. Επίσης, η μεταφορά των φαρμάκων προς διάλυση από το χώρο προετοιμασίας προς το χώρο των διαλύσεων δεν γίνεται μέσω ειδικής θυρίδας. Επισημαίνουμε για άλλη μια φορά ότι η λειτουργία, η στελέχωση και η καταλληλότητα του χώρου της μονάδας διάλυσης κυτταροστατικών φαρμάκων διέπεται από συγκεκριμένες επιστημονικές και νομοθετικές διατάξεις που δεν επιτρέπουν στον οποιοδήποτε να τις παραβιάζει, βάζοντας σε κίνδυνο την υγεία και ασφάλεια των εργαζομένων και των ασθενών», σημειώνει το Σωματείο και καλεί τη διοίκηση του νοσοκομείου να προχωρήσει άμεσα σε όλες τις ενέργειες που απαιτούνται ώστε να λειτουργήσει η μονάδα σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις (στελέχωση, μέτρα ασφαλείας, χώρος παρασκευής).

Να σημειωθεί ότι η συγκεκριμένη μονάδα απαιτεί εξειδικευμένο προσωπικό και ένας συμβασιούχος, όπως είναι ο εργαζόμενος που μετακινεί η διοίκηση, χρειάζεται τουλάχιστον 5 - 6 μήνες για να εκπαιδευτεί και θα φύγει το επόμενο εξάμηνο, οπότε το πρόβλημα παρατείνεται.

Οι εργαζόμενοι διεκδικούν: Τροποποίηση - συμπλήρωση του οργανισμού του νοσοκομείου ώστε να ενταχθεί η ήδη υπάρχουσα δομή σαν Κεντρική Μονάδα Διάλυσης Φαρμάκων, στην αποκλειστική ευθύνη του φαρμακείου. Μεταφορά σε κατάλληλο χώρο κοντά στο φαρμακείο. Στελέχωση με επαρκή αριθμό εργαζομένων - μέτρα προστασίας για τους εργαζόμενους. Προστασία της υγείας και της ασφάλειας στους χώρους δουλειάς, μέσα από το κρατικό σώμα γιατρών εργασίας και τεχνικών ασφαλείας. Ιδρυση κρατικού σώματος Τεχνικών Ασφαλείας και Γιατρών Εργασίας, ενταγμένου αποκλειστικά στο δημόσιο σύστημα Υγείας, κατάργηση των ΕΞΥΠΠ.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ