Κυριακή 28 Μάη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΓΕΝΟΠ - ΔΕΗ
Αλλο ένα συνέδριο εκφυλισμού και νοθείας

Οι ταξικές δυνάμεις στον κλάδο δίνουν μάχη για την αλλαγή των συσχετισμών, για την ισχυροποίηση της γραμμής πάλης ενάντια στην αντιλαϊκή στρατηγική του κεφαλαίου
Οι ταξικές δυνάμεις στον κλάδο δίνουν μάχη για την αλλαγή των συσχετισμών, για την ισχυροποίηση της γραμμής πάλης ενάντια στην αντιλαϊκή στρατηγική του κεφαλαίου
Στις 29, 30 και 31 Μάη θα πραγματοποιηθεί στην Πτολεμαΐδα το τακτικό απολογιστικό Συνέδριο της ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ-ΚΗΕ. Πρόκειται για την Ομοσπονδία στην οποία συμμετέχουν τα Συνδικάτα των εργαζομένων στη ΔΕΗ.

Το Συνέδριο θα διεξαχθεί σε μία περίοδο σοβαρών εξελίξεων, τόσο στα ζητήματα που αφορούν στην ηλεκτρική ενέργεια, όσο και συνολικά τη ζωή της εργατικής τάξης και των άλλων λαϊκών στρωμάτων.

Με το νέο μνημόνιο εις την τετάρτην που ψήφισε η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, το οποίο έρχεται να προστεθεί στα τρία προηγούμενα, οι όροι διαβίωσης εργαζομένων και συνταξιούχων θα επιδεινωθούν ακόμα πιο δραματικά.

Με το νέο μνημόνιο, επίσης, η κυβέρνηση ξετυλίγει παραπέρα το κουβάρι της απελευθέρωσης και της ιδιωτικοποίησης της Ενέργειας, πιάνοντας το νήμα από εκεί που το είχαν αφήσει οι προηγούμενες κυβερνήσεις. Στόχος και επιδίωξή τους είναι ο ενεργειακός πλούτος αυτής της χώρας να τεθεί πιο ολοκληρωμένα στην υπηρεσία της κερδοφορίας των πολυεθνικών, αλλά και του ντόπιου μεγάλου κεφαλαίου.

Σε αυτό στοχεύει η συμφωνία για πώληση του 40% των λιγνιτικών μονάδων, η εκποίηση του 17% της ΔΕΗ με δέσμευση για τα ΝΟΜΕ και η πώληση υδροηλεκτρικών μονάδων. Εκεί στοχεύει η ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ, καθώς και του ΔΕΔΔΗΕ.

Φυσικά και τα άλλα αστικά κόμματα, με πρώτη τη ΝΔ, συμφωνούν στα παραπάνω, αλλά κάνουν κριτική στην κυβέρνηση για «παλινωδίες», «καθυστερήσεις», «αναβλητικότητα» κ.λπ.

«Απογειώνουν» τη νοθεία

Θα ήταν αυταπάτη κι ασυγχώρητη άγνοια, αν κάποιος εργαζόμενος πίστευε ότι σε αυτό το Συνέδριο, το οποίο θα διεξαχθεί σε μια τόσο σοβαρή και με τέτοιες εξελίξεις περίοδο, στο επίκεντρο των εργασιών θα μπουν τα πραγματικά προβλήματα και η οργάνωση της αντίστασης των εργαζομένων στην ηλεκτρική ενέργεια, γενικότερα ενάντια σε αυτές τις εξελίξεις. Κάτι τέτοιο ούτε μπορούν, ούτε θέλουν να το κάνουν οι δυνάμεις της ΔΑΚΕ, της ΠΑΣΚΕ, της «Αυτόνομης Παρέμβασης», που αποτελούν και την πλειοψηφία στη ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ-ΚΗΕ.

Και για να μην υπάρχουν αμφιβολίες, φροντίζουν από την αρχή, από το πόσοι και ποιοι θα συμμετάσχουν στο Συνέδριο, να δώσουν τα διαπιστευτήριά τους. Στη νοθεία, που ήταν και σε όλα τα προηγούμενα Συνέδρια σήμα κατατεθέν των συγκεκριμένων παρατάξεων, δίνουν νέα ώθηση, την αποθεώνουν.

Χαρακτηριστικά, στο Συνέδριο θα συμμετάσχουν αντιπρόσωποι που αντιστοιχούν σε 18.000 ψηφίσαντες, όταν οι εγγεγραμμένοι στα Συνδικάτα της δύναμης της ΓΕΝΟΠ δεν ξεπερνούν τους 12.000 και στις τρεις εταιρείες της ΔΕΗ... Χαρακτηριστικό δείγμα, μάλιστα, του οργίου νοθείας που προκύπτει από τις καταστάσεις ψηφισάντων των πρωτοβάθμιων σωματείων που έχουν κατατεθεί στη ΓΕΝΟΠ, είναι ότι οι εγγεγραμμένοι παρουσιάζονται να είναι 21.007, όταν το σύνολο των εργαζομένων σε ΔΕΗ - ΔΕΔΔΗΕ - ΑΔΜΗΕ δεν ξεπερνούν τους 18.000, από τους οποίους οι 5.000 περίπου είναι ασυνδικάλιστοι!

Πρόσφατο παράδειγμα αποτελούν οι αρχαιρεσίες που έγιναν στην ΕΔΟΠ, όπου μόνο στη Θεσσαλονίκη πάνω από τους μισούς που ψήφισαν για αντιπροσώπους έχουν ψηφίσει και σε τουλάχιστον ένα ακόμα σωματείο. Και φυσικά, ούτε λόγος να γίνεται για κατάθεση στοιχείων που να επιτρέπει κάποιο στοιχειώδη έλεγχο.

Την ίδια ώρα, βεβαίως, αρνούνται την οργάνωση των εργαζομένων που δουλεύουν στις εταιρείες της ΔΕΗ μέσω εργολάβων και φυσικά κρατούν έξω από την Ομοσπονδία, αρνούνται να γράψουν όσο κλαδικά Συνδικάτα οργανώνουν όλους αυτούς τους εργαζόμενους με πρωτοβουλία των δυνάμεων που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ.

Ετσι θα εξασφαλιστεί ένας ευνοϊκός, για τις πολιτικές δυνάμεις στις οποίες ανήκουν, συσχετισμός.

Υπερασπιστές του «υγιούς ανταγωνισμού» και της απελευθέρωσης της ηλεκτρικής ενέργειας

Στο Συνέδριο - εάν γίνουν οι εργασίες - θα περιορίσουν τη συζήτηση στις εξελίξεις και τα προβλήματα στη ΔΕΗ, αποσπώντας τα, ωστόσο, από τις αιτίες που τα γεννούν και αναμασώντας το «επιχείρημα» ότι «εμείς μόνοι μας δεν μπορούμε να ανατρέψουμε τα μνημόνια». Τη γενική απεργία, όμως, η οποία είχε στόχο το αντιπάλεμα των νέων μνημονιακών μέτρων, φρόντισαν να την υπονομεύσουν με το «επιχείρημα» - το οποίο είναι για γέλια αλλά και για κλάματα - ότι «κρατάνε δυνάμεις για να αγωνιστούν για τις εξελίξεις στη ΔΕΗ».

Θα υπερασπιστούν για μια ακόμα φορά την απελευθέρωση της ηλεκτρικής ενέργειας, τον «ελεύθερο ανταγωνισμό», τις αποφάσεις της ΕΕ, λέγοντας ότι η πώληση του ΑΔΜΗΕ, λιγνιτικών, υδροηλεκτρικών μονάδων, οι απολύσεις τούς βρίσκουν αντίθετους γιατί δεν εφαρμόζεται ο «υγιής ανταγωνισμός» και ότι εφόσον ο ελληνικός λαός θέλει την ΕΕ, τι να κάνουμε...

Σπέρνουν αυταπάτες, ότι μέσα στο καθεστώς της «απελευθέρωσης» και του «ελεύθερου ανταγωνισμού» μπορεί να μη γίνουν ιδιωτικοποιήσεις και απολύσεις, μπορεί η λειτουργία της ΔΕΗ να έχει φιλολαϊκά χαρακτηριστικά.

Γι' αυτό, ως την ανώτερη και πιο προχωρημένη μορφή πάλης παρουσιάζουν το δημοψήφισμα για το αν ο λαός θέλει την ιδιωτικοποίηση (ό,τι έλεγε ο σημερινός πρωθυπουργός το 2014 για τη μικρή ΔΕΗ), λέγοντας ότι «αν στο δημοψήφισμα βγει αποτέλεσμα υπέρ τού να πωληθεί η ΔΕΗ, εμείς θα το σεβαστούμε».

Να πάρουν οι εργαζόμενοι πάνω τους την οργάνωση του αγώνα

Μπροστά σε αυτήν την κατάσταση, οι εργαζόμενοι στις επιχειρήσεις της ΔΕΗ, συνολικά οι εργαζόμενοι της χώρας μας, οι οποίοι πληρώνουν με περιορισμό δικαιωμάτων, παροχών, με πανάκριβα τιμολόγια το καθεστώς της απελευθέρωσης (από την οποία επωφελούνται μονοπώλια και μεγάλοι καταναλωτές), δεν έχουν τίποτα να προσδοκούν από αυτό το Συνέδριο.

Θα είναι ένα Συνέδριο επιβεβαίωσης, επικύρωσης της αντιλαϊκής γραμμής της απελευθέρωσης της ηλεκτρενέργειας και του «ελεύθερου ανταγωνισμού», παραπέρα εκφυλισμού και νόθευσης, ένα ακόμα Συνέδριο από αυτά που μας έχει συνηθίσει ο εργοδοτικός και κυβερνητικός συνδικαλισμός.

Στόχος των δυνάμεων της «Αγωνιστικής Συνεργασίας», του ψηφοδελτίου που στηρίζεται από το ΠΑΜΕ, είναι να καταγγείλει και να αποκαλύψει στους εργαζόμενους τις δυνάμεις που ευθύνονται γι' αυτήν την κατάσταση. Να καλέσει, για μια ακόμα φορά, με αφορμή το Συνέδριο, τους εργαζόμενους στις επιχειρήσεις της ΔΕΗ να γυρίσουν την πλάτη στον εργοδοτικό και κυβερνητικό συνδικαλισμό, να ενισχύσουν σε κάθε χώρο δουλειάς τις δυνάμεις που συσπειρώνονται και δρουν με τη γραμμή του Πανεργατικού Αγωνιστικού Μετώπου, για την αλλαγή των συσχετισμών και την ανασύνταξη του συνδικαλιστικού κινήματος και στη ΔΕΗ, να πάρουν οι ίδιοι οι εργαζόμενοι πάνω τους την οργάνωση και κλιμάκωση του αγώνα, υιοθετώντας το πλαίσιο πάλης και το σχέδιο κλιμάκωσης που θα καταθέσουμε.


Ηλίας ΜΑΣΤΡΟΛΕΩΝ
Εκλεγμένος με την «Αγωνιστική Συνεργασία» στη διοίκηση της ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ-ΚΗΕ


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ