Τον δικό τους ρόλο παίζουν και αντιπολιτευόμενα αστικά κόμματα που προσπαθούν να εκμεταλλευτούν την κατάσταση, για να ανέλθουν στην εξουσία, προβάλλοντας διαφορετικό διαχειριστικό μείγμα, ενώ παραμένουν υπηρέτες του καπιταλιστικού συστήματος εκμετάλλευσης. Χαρακτηριστική η περίπτωση του αρχηγού των Εργατικών, Τζέρεμι Κόρμπιν, που έσπευσε να στηλιτεύσει την εξωτερική πολιτική της Βρετανίας και τον ρόλο της σε ιμπεριαλιστικές επιχειρήσεις, στις οποίες έβαλε παλιότερα «πλάτη» και το δικό του κόμμα (ιδιαίτερα επί ηγεσίας Τόνι Μπλερ), δίχως ωστόσο να παίρνει αποστάσεις από την ουσία των ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων...
Σε κάθε περίπτωση, δεν πρέπει να παραβλέπουμε πως τα τελευταία γεγονότα στη Βρετανία διαδραματίζονται με φόντο τις ενδοϊμπεριαλιστικές κόντρες που εξελίσσονται σε διάφορα επίπεδα και αφορούν, μεταξύ άλλων, τη διαπραγμάτευση της αποχώρησης του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ (Brexit), τη συμμετοχή του Λονδίνου σε στρατιωτικές επιχειρήσεις στο εξωτερικό (Βόρεια Αφρική, Μέση Ανατολή κ.α.), τις κόντρες με γεωπολιτικούς αντιπάλους της Δύσης, όπως η Ρωσία, αλλά και με εταίρους, όπως φάνηκε από τις διαρροές απόρρητων στοιχείων που είχαν συλλέξει οι βρετανικές αρχές από τις αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες.
Είναι επίσης ενδεικτικό πως η κυβέρνηση μέσα στα πρώτα 24ωρα από την επίθεση στο Μάντσεστερ, με φερόμενο φυσικό αυτουργό τον 22χρονο Βρετανό λιβυκής καταγωγής Σαλμάν Αμπέντι, προχώρησε σε προοδευτική κλιμάκωση αντιποίνων έως ότου ανακοινώσει προχτές πως... «εξάρθρωσε» το μεγαλύτερο μέρος τρομοκρατικού δικτύου στην πόλη.
Σε πρώτη φάση ανέβασε στο ύψιστο σημείο το επίπεδο ασφαλείας έναντι τρομοκρατικών απειλών και έβγαλε στους δρόμους περίπου 1.000 στρατιώτες (εφαρμογή της μυστικής επιχείρησης Temperer) για πρώτη φορά μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2012, με πρόσχημα την αποτροπή νέων επιθέσεων και απώτερο στόχο την αύξηση «πιέσεων» στους πολίτες που στις 8 Ιούνη καλούνται στις κάλπες για να αναδείξουν νέα Βουλή και κυβέρνηση.
Επιπλέον, η Μέι ανέστειλε για τρεις μέρες την προεκλογική εκστρατεία και μετέβη στις Συνόδους Κορυφής του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες και της Ομάδας των Επτά πλουσιότερων κρατών (G7) στην Ταορμίνα της Ιταλίας, προωθώντας μέτρα περαιτέρω αύξησης της (ήδη στενής...) συνεργασίας των μυστικών και αντιτρομοκρατικών υπηρεσιών, με το ΝΑΤΟ να αποφασίζει συμβολικά τη συμμετοχή του στον «διεθνή» αντιτρομοκρατικό συνασπισμό των ΗΠΑ. Η Μέι στη Σύνοδο του G7 έκανε και ένα βήμα παραπάνω, παροτρύνοντας τους ομολόγους της να πιέσουν τεχνολογικά μονοπώλια, όπως οι εταιρείες Google, Facebook, Twitter να επιβάλουν περισσότερους ελέγχους και μέτρα περιστολής των ελευθεριών στο Ιντερνετ, με πρόσχημα την ανάσχεση προβολής και διάδοσης «επισφαλούς υλικού» και «εξτρεμιστικών» απόψεων, που αρχικά μπορεί να αφορούν τους τζιχαντιστές, αργότερα μπορεί να αφορούν το λαϊκό κίνημα.
Είναι προφανές ότι όσο οξύνονται οι ενδοϊμπεριαλιστικές αντιθέσεις, θα πυκνώνει η συνέχιση φονικών επιθέσεων με τελευταία εκείνη στο Μάντσεστερ και πρότερες ανάλογες αυτές σε Αγία Πετρούπολη, Βερολίνο, Νίκαια, Βρυξέλλες, Παρίσι, που θα αξιοποιούνται ποικιλοτρόπως.