Τρίτη 23 Μάη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΑΛΛΙΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Ετοιμάζει τις νέες ανατροπές

Συνάντηση Μακρόν - Τζεντιλόνι στο φόντο των ενδοϊμπεριαλιστικών διεργασιών στην ΕΕ

Ο Ιταλός πρωθυπουργός Π. Τζεντιλόνι με τον Γάλλο Πρόεδρο Εμ. Μακρόν (δεξιά) στο Παρίσι

Copyright 2017 The Associated

Ο Ιταλός πρωθυπουργός Π. Τζεντιλόνι με τον Γάλλο Πρόεδρο Εμ. Μακρόν (δεξιά) στο Παρίσι
ΠΑΡΙΣΙ.- ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ.-

Η νέα γαλλική κυβέρνηση «σηκώνει τα μανίκια» για να επιταχύνει τις αντιλαϊκές αναδιαρθρώσεις που απαιτεί η κερδοφορία του κεφαλαίου και στο πλαίσιο αυτό σήμερα ξεκινά συναντήσεις με τους «κοινωνικούς εταίρους», δηλαδή εργοδοτικές ενώσεις αλλά και τις συμβιβασμένες συνδικαλιστικές ηγεσίες της χώρας.

Βασική προτεραιότητα της «εναλλακτικής» ηγεσίας του πρώην στελέχους τραπεζών Εμανουέλ Μακρόν και του πρώην Ρεπουμπλικάνου Εντουάρντ Φιλίπ αποτελεί η νέα «μεταρρύθμιση της αγοράς εργασίας», όπου ιεραρχείται η ακόμα μεγαλύτερη διευκόλυνση συμβάσεων εργασίας κομμένων και ραμμένων στις ανάγκες της ανταγωνιστικότητας του κεφαλαίου. Σε αυτή την κατεύθυνση συμβάλλουν και οι κατευθύνσεις που συνδιαμορφώνονται στην ΕΕ. Ετσι, με βάση τις οδηγίες που οι Βρυξέλλες έδωσαν χτες για καθεμιά χώρα - μέλος, η Ευρωένωση επικεντρώνει στη σημασία να βελτιωθεί «η πρόσβαση στην αγορά εργασίας για τους αιτούντες απασχόληση, ιδιαίτερα αυτούς που έχουν τη μικρότερη κατάρτιση και τα λιγότερα εφόδια, και τους μετανάστες», δηλαδή η διασφάλιση όρων ακόμα πιο ευέλικτων για την πρόσληψη και απόλυση, την ανακύκλωση γενικά του εργατικού δυναμικού. Ακόμα, επισημαίνεται η σημασία της «αναθεώρησης της επαγγελματικής κατάρτισης», ώστε να διασφαλιστεί σε αποτελεσματικότερη βάση άφθονο φτηνό εργατικό δυναμικό για τις εταιρείες. Προτεραιότητα ακόμα θεωρείται και η συνέχιση της άρσης των «περιορισμών» στην πρόσβαση επαγγελμάτων που θεωρούνταν πιο «κλειστά», όπως οι αρχιτέκτονες, οι οδηγοί ταξί, οι λογιστές κτλ., τομείς όπου η συγκέντρωση του κεφαλαίου δεν έχει προχωρήσει σε ικανοποιητικά για το ίδιο επίπεδα.

Τέλος, ειδική σύσταση γίνεται για την επανεξέταση του φορολογικού συστήματος και τη μείωση της φορολόγησης των κερδών των επιχειρήσεων.

Βεβαίως, όλες αυτές οι συστάσεις γίνονται ενώ ταυτόχρονα δυναμώνει η αντιπαράθεση για το ποια τμήματα του κεφαλαίου θα βγουν περισσότερο ωφελημένα από τις ανακατατάξεις που επιφέρει η κρίση. Στη βάση αυτή δυναμώνουν οι διεργασίες και εντός ΕΕ. Το Σαββατοκύριακο, ο Μακρόν υποδέχτηκε στα Ηλύσια Πεδία τον Ιταλό πρωθυπουργό Πάολο Τζεντιλόνι και μαζί συζήτησαν για τη δημιουργία μιας «οικονομικής και τραπεζικής ένωσης» στην ΕΕ. Στη συνάντηση υπογραμμίστηκε η αξία που έχει η διαμόρφωση «ενός κοινού προϋπολογισμού για την Ευρωζώνη» και «μίας οικονομικής και τραπεζικής ένωσης». Ο Μακρόν αναφέρθηκε μεταξύ άλλων σε έναν «οδικό χάρτη μακράς πνοής, που θα επιτρέψει τη δημιουργία μίας κοινής δημοσιονομικής δυναμικής, μίας πραγματικής Ευρώπης και μίας πραγματικής Ευρωζώνης επενδύσεων, που θα επιτρέψει τον περιορισμό των αποκλίσεων ανάμεσα στις οικονομίες μας» και σχολίασε ότι «αυτές οι αποκλίσεις δημιούργησαν τις χρηματοπιστωτικές εντάσεις που έπληξαν την Ιταλία τα τελευταία χρόνια». Σχετικά με την «προσφυγική κρίση», είπε ότι η Ευρώπη «δεν άκουσε εγκαίρως τις προειδοποιήσεις» της Ιταλίας.

Στο μεταξύ, το νεοσύστατο κόμμα του Μακρόν, REM («Republique en Marche!»), πρωτοστατεί και στις εντεινόμενες ενδοαστικές διεργασίες που επιταχύνονται και ενόψει των βουλευτικών εκλογών, που θα γίνουν στις 11 Ιούνη.

Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Ζουρνάλ ντε Ντιμάνς», ο πρωθυπουργός Εντουάρντ Φιλίπ σημείωσε ότι «ο Πρόεδρος Μακρόν έκοψε τον "γόρδιο δεσμό" του γαλλικού κομματικού συστήματος, που είχε οδηγηθεί σε αδιέξοδο και ήταν αδύνατο να ξεμπλεχτεί». Υπογράμμισε ότι «τα δύο κόμματα που διαχειρίζονταν εναλλάξ τη Γαλλία αποκλείστηκαν από τον πρώτο γύρο», αλλά και ότι «δεν είναι τα κόμματα που είναι νεκρά, αλλά οι συνήθειές τους, οι πρακτικές τους που είναι ξεπερασμένες και έχουν οδηγήσει σε καθίζηση και απολίθωση». Στο μεταξύ, ο Φιλίπ μίλησε και για τη νέα «μέθοδο εργασίας» της κυβέρνησης Μακρόν, που ζητά από τα μέλη της μεταξύ άλλων «εμπιστευτικότητα» και «υποδειγματικότητα». Ο Φιλίπ είπε ότι υπάρχει «θέληση να οργανώσουμε την επικοινωνία με τέτοιο τρόπο ώστε να μην τροφοδοτείται μια μόνιμη πολυλογία». Την προηγούμενη βδομάδα, αντιδράσεις προκάλεσε η πρόθεση της νέας κυβέρνησης να έχει αυξημένο «λόγο» στην επιλογή των συντακτών που θα διαπιστευτούν για το κυβερνητικό ρεπορτάζ.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ