Τρίτη 23 Μάη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
Νέα βαλλιστική δοκιμή από τη ΛΔ Κορέας

ΠΙΟΝΓΙΑΝΓΚ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΤΟΚΙΟ.--

Η ΛΔ Κορέας προχώρησε την Κυριακή σε νέα βαλλιστική δοκιμή, με πύραυλο μεσαίου - μεγάλου βεληνεκούς τύπου Pukguksong-2, που διήνυσε απόσταση 500 χιλιομέτρων και κατέπεσε στη θάλασσα της Ιαπωνίας. Σύμφωνα με την εφημερίδα «Ροντόνγκ Σινμούν» (όργανο της ΚΕ του Κόμματος Εργατών), ο ηγέτης της ΛΔ Κορέας, Κιμ Γιονγκ Ουν, επιθεώρησε τη δοκιμή και σημείωσε ότι «αυτός ο τύπος πυραύλου πρέπει να παραχθεί γοργά σε μεγάλη κλίμακα, ώστε να εξοπλίσει τη Στρατηγική (πυραυλική) Δύναμη των Ενόπλων Δυνάμεων της ΛΔ Κορέας».

Ο ΥΠΕΞ των ΗΠΑ, Ρεξ Τίλερσον, χαρακτήρισε τη νέα δοκιμή «απογοητευτική, ενοχλητική», ενώ ο πρωθυπουργός της Ιαπωνίας, Σίνζο Αμπε, είπε ότι η νέα δοκιμή «ποδοπατεί την προσπάθεια της διεθνούς κοινότητας να λύσει το θέμα ειρηνικά» και είναι «πρόκληση για τον κόσμο».

Το ΥΠΕΞ της Νότιας Κορέας έκανε λόγο για «ριψοκίνδυνες και ανεύθυνες ενέργειες που πετούν κρύο νερό στις ελπίδες και επιθυμίες της νέας κυβέρνησης (της Σεούλ) και της διεθνούς κοινότητας για αποπυρηνικοποίηση και ειρήνη στην Κορεατική Χερσόνησο».

Σύμφωνα με το Ρόιτερς, σήμερα αναμένεται να γίνει νέα έκτακτη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας (ΣΑ) του ΟΗΕ, μετά από αίτημα ΗΠΑ, Ιαπωνίας και Νότιας Κορέας. Ακόμα, ο Αμπε είπε ότι σκοπεύει να θέσει το ζήτημα της νέας πυραυλικής δοκιμής και στην επικείμενη Σύνοδο των G-7 (που θεωρούνται οι «7» ισχυρότερες καπιταλιστικές οικονομίες του κόσμου), που θα πραγματοποιηθεί αργότερα μέσα στο μήνα στην Ιταλία.

  • Σε μια παράλληλη εξέλιξη, πάντως, ο εκπρόσωπος του νοτιοκορεατικού υπουργείου Ενοποίησης, Λι Ντακ-χαένγκ, είπε ότι η Σεούλ θα εξετάσει «με ευελιξία την επανάληψη των πολιτικών δια-κορεατικών ανταλλαγών» (όπως οι συναντήσεις οικογενειών που διαχωρίστηκαν μετά τον πόλεμο της Κορέας), στη λογική ότι οι τεταμένες σχέσεις μεταξύ των δύο κρατών στη Χερσόνησο δεν θα βοηθήσουν στη σταθερότητα της περιοχής.

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ