Τρίτη 23 Νοέμβρη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΦΟΡΟΥΜ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑΣ «ΚΕΝΤΡΟΑΡΙΣΤΕΡΑΣ»
Πρόσω ολοταχώς για τον «Τρίτο Δρόμο»

 

ΦΛΩΡΕΝΤΙΑ - ΣΟΦΙΑ.-

Από την ώρα των προπόσεων...

Associated Press

Από την ώρα των προπόσεων...
Η πολιτική πρωτοπορία της «κεντροαριστεράς» συγκεντρώθηκε στην πόλη των Μεδίκων, τη Φλωρεντία, κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου για να συζητήσει το μέλλον του πλανήτη, στο Φόρουμ που διοργανώθηκε με θέμα την «προοδευτική διακυβέρνηση για τον 21ο αιώνα» διά μέσου του παλιού και γνώριμου του «τρίτου δρόμου»!

Οι έξι «μέντορες» της παγκόσμιας «Κεντροαριστεράς» και εξέχοντα μέλη του κλαμπ του «Τρίτου Δρόμου», που προσπάθησαν να συγκεράσουν τον «ευρωπαϊκό διαφωτισμό με τον αμερικανικό ρεαλισμό», δεν ήταν άλλοι από τον οικοδεσπότη, τον Ιταλό πρωθυπουργό Μάσιμο Ντ' Αλέμα και τους ομολόγους του, το Γάλλο Λιονέλ Ζοσπέν, τον Πορτογάλο Αντόνιο Γκουτέρες, το Γερμανό καγκελάριο Γκέρχαρντ Σρέντερ, το Βραζιλιάνο πρόεδρο Φερνάντο Καρδόσο και φυσικά τα δύο πιο δραστήρια στελέχη του κλαμπ, το Βρετανό πρωθυπουργό Τόνι Μπλερ και τον πρόεδρο των ΗΠΑ Μπιλ Κλίντον. Ενα από τα θέματα που εξέτασαν επίσης ήταν η ευρύτερη διανομή των ωφελών που προσδίδει η παγκοσμιοποίηση της οικονομίας σε συνδυασμό με τη νέα τεχνολογία. Την Κυριακή διαβουλεύτηκαν αυτή τη νέα «προοδευτική διακυβέρνηση», που δεν πρόκειται για τίποτε καινούριο, αλλά για την προσπάθεια συγκερασμού όλων των παραδοσιακών στοιχείων, της απελευθεροποίησης της αγοράς και του εμπορίου που θεωρείται.... μοντέλο αμερικανικής εμπνεύσεως, αλλά και τη διατήρηση και τη στήριξη του «ευρωπαϊκού κράτους πρόνοιας» μαζί με τη διατήρηση του πολιτικού ελέγχου! Αραγε ανασύρουν και πάλι τον Κέινς από το συρτάρι;

Το Ιντερνετ λύση κατά της φτώχειας!

Πάντως δε θέλουν να το παραδεχτούν, τουλάχιστον δημοσίως και μιλούν για ένα νέο μοντέλο που θα καταφέρει να συγκεράσει όλα, μαζί με τα αγαθά της νέας τεχνολογίας και κυρίως του Ιντερνετ, που σύμφωνα με τον Μπιλ Κλίντον, θα αποτελέσει την απάντηση για την καταπολέμηση της φτώχειας στον Τρίτο Κόσμο! Αν είναι ποτέ δυνατόν! Πάντως ο Αμερικανός πρόεδρος είναι σε θέση και να επιχειρηματολογήσει λέγοντας ότι οι «ανεπτυγμένες χώρες θα πρέπει να παρέχουν περισσότερα κινητά τηλέφωνα και ηλεκτρονικούς υπολογιστές προς τις χώρες της Αφρικής και της Ασίας, που υποφέρουν, για να μπορέσουν να τις βοηθήσουν να αναπτυχθούν» και αυτό γιατί «αν οι πολίτες των χωρών που βρίσκονται σε δεινή θέση είναι σε θέση να κάνουν χρήση του Ιντερνετ, τότε θα μπορούν να βρουν και τρόπους να κάνουν και χρήματα»! Αυτά όλα με μία προϋπόθεση πάντα, την οποία δεν έλαβε υπόψη του ο Μπιλ Κλίντον... ότι αυτοί οι άμοιροι πολίτες πρώτα θα πρέπει να έχουν νερό και τροφή και ηλεκτρικό για να επιζήσουν και μετά να μπορούν να ανακαλύψουν τον τρόπο το πώς θα πλουτίσουν...

Εκτός αυτών έδωσαν έμφαση ακόμη στα θέματα οικονομικής ανάπτυξης και παγκοσμιοποίησης της οικονομίας μέσω της συντονισμένης δράσης των διεθνών ιδρυμάτων και θεσμών, ενώ σημαντικό θέμα ήταν και η εμμονή που επέδειξαν για το ρόλο που θα πρέπει να παίξει η πολιτική τάξη η οποία θα πρέπει να διατηρήσει και να διαφυλάξει τον αποκλειστικό τομέα δράσης έναντι της «λαίλαπας» της παγκοσμιοποίησης της οικονομίας. Μία πολιτική τάξη η οποία θα συνδυάζει την κοινωνική δικαιοσύνη και τη δημοκρατική διαδικασία, μια και όλοι έδειξαν να συμφωνούν -αν και οι πραγματικότητες των χωρών τους προσδίδουν σχετικοποιήσεις, όπως το «κράτος πρόνοιας» του Γερμανού καγκελάριου που από τη μια προσπαθεί να το μοιώσει και από την άλλη δεν μπορεί να βρει άλλον τρόπο να επιλύσει τα προβλήματα-αγκάθια της γερμανικής κοινωνίας- με το μοντέλο που ο Κλίντον εισήγαγε στο Φόρουμ για μία «παγκόσμια οικονομία με ανθρώπινο πρόσωπο και μείωση των ανισοτήτων»!

Ο Κλίντον σε βουλγαρικό έδαφος

Μετά τη Φλωρεντία, ο πρόεδρος Κλίντον, αναχώρησε για τον επόμενο σταθμό της περιοδείας του στη «γηραιά ήπειρο» που δεν είναι άλλη από τη γειτονική μας Βουλγαρία. Χώρα που βρέθηκε υπό την ομηρία των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών, οι οποίες θεώρησαν σκόπιμο να «αποστειρώσουν» τη Σόφια από οποιοδήποτε ίχνος ανθρώπινης ζωής, καθώς εκτός από τα δρακόντεια μέτρα ασφαλείας στην πρωτεύουσα και τα σχολεία παρέμειναν κλειστά για λόγους ασφαλείας! Μία κατάσταση που έκανε το Βούλγαρο πρωθυπουργό Ιβάν Κοστόφ να εκραγεί, αλλά που όμως τελικά δεν τον... εμπόδισαν να συνομιλήσει με τον Αμερικανό Πρόεδρο για το μέλλον της χώρας στους κόλπους του ΝΑΤΟ. «Υποστηρίζουμε τις πολιτικές, τις οικονομικές και τις στρατιωτικές μεταρρυθμίσεις της βουλγαρικής κυβέρνησης και τις θαυμάζουμε», δήλωσε από την πλευρά του ο Κλίντον, ο οποίος συμπλήρωσε ότι «θα ήθελα να υπογραμμίσω και πάλι τη μεγάλη ευγνωμοσύνη των Ηνωμένων Πολιτειών και της Ευρώπης για τη συμπαράσταση της Βουλγαρίας στη διάρκεια της σύρραξης στο Κοσσυφοπέδιο», μέρος που αποτελεί και τον επόμενο σταθμό της περιοδείας του.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Συνέδριο με «υψηλούς» καλεσμένους (2002-07-09 00:00:00.0)
Συντονίζεται η παγκοσμιοποιημένη «κεντροαριστερά» (2000-06-02 00:00:00.0)
Ούτε... «έτσι», ούτε... «αλλιώς» (2000-02-24 00:00:00.0)
Υποκρισία και παιχνίδια εξουσίας (1998-09-22 00:00:00.0)
Σκανδαλολογία με πολλά ερωτηματικά (1998-01-27 00:00:00.0)
Τρομοκράτες και στο ...Ιντερνέτ βλέπει ο Κλίντον (1996-04-21 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ