Πέμπτη 4 Μάη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΚΑΙ ΛΑΪΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ (ΤΕΤΡΑΣΕΛΙΔΟ)
ΕΡΓΑΤΙΚΑ ΚΕΝΤΡΑ - ΣΩΜΑΤΕΙΑ - ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΕΣ
Η πολύμορφη δράση πριν την Πρωτομαγιά εφόδιο στη μάχη για την απεργία στις 17 Μάη

Σπουδαστές του ΟΑΕΔ ξεναγούνται στην έκθεση του Εργατικού Κέντρου Ιωαννίνων
Σπουδαστές του ΟΑΕΔ ξεναγούνται στην έκθεση του Εργατικού Κέντρου Ιωαννίνων
Στη μάχη που δίνουν για την επιτυχία της πανελλαδικής πανεργατικής απεργίας στις 17 Μάη, ενάντια στα νέα αντιλαϊκά μέτρα που φέρνει η κυβέρνηση για λογαριασμό του κεφαλαίου, πολύτιμο εφόδιο για τις ταξικές συνδικαλιστικές οργανώσεις αποτελεί η πλούσια δραστηριότητα που ξεδίπλωσαν σε όλη τη χώρα μπροστά στην Πρωτομαγιά.

Συνδικάτα, Εργατικά Κέντρα και Ομοσπονδίες που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ, στο πλαίσιο της βδομάδας δράσης για την Πρωτομαγιά, πραγματοποίησαν εκατοντάδες πολύμορφες δραστηριότητες, με συγκεντρώσεις, στάσεις εργασίας, εξορμήσεις και περιοδείες σε χώρους δουλειάς, με συσκέψεις, εκδηλώσεις και άλλες πρωτοβουλίες.

Στο επίκεντρο αυτής της δράσης βρέθηκε η ανάγκη οργάνωσης και ενιαίας απάντησης της εργατικής τάξης ενάντια στην ολομέτωπη επίθεση που εξαπολύει το κεφάλαιο, τόσο με τα αντιλαϊκά μέτρα που προωθούνται εντός των συνόρων, όσο και με τη βαθύτερη εμπλοκή του λαού και της χώρας στους επικίνδυνους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς. Στη συζήτηση με τους εργαζόμενους αναδείχθηκε η ανάγκη να κάνουν δική τους υπόθεση αυτήν την απάντηση, να προτάξουν τις δικές τους σύγχρονες εργατικές - λαϊκές ανάγκες, απέναντι στις θυσίες δίχως τέλος για τα κέρδη και την ανταγωνιστικότητα των καπιταλιστών.

Ολη αυτή η δραστηριότητα εκφράστηκε στις πετυχημένες Πρωτομαγιάτικες απεργιακές συγκεντρώσεις του ΠΑΜΕ σε 80 πόλεις της χώρας, αποτελεί παρακαταθήκη για την προετοιμασία της πανεργατικής απεργίας στις 17 Μάη και την παραπέρα κλιμάκωση της πάλης.

Από την εκδήλωση στο εργοτάξιο κατασκευής της μονάδας ΑΗΣ Πτολεμαΐδας V
Από την εκδήλωση στο εργοτάξιο κατασκευής της μονάδας ΑΗΣ Πτολεμαΐδας V
Ο «Ριζοσπάστης» δίνει παρακάτω συνέχεια στην παρουσίαση εκδηλώσεων και παρεμβάσεων που οργάνωσαν ταξικές συνδικαλιστικές οργανώσεις σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Γιάννενα κ.α.

Στην Αττική

Την παραμονή της Πρωτομαγιάτικης απεργίας, το Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Τηλεπικοινωνιών - Πληροφορικής Αττικής (ΣΕΤΗΠ) πραγματοποίησε εκδήλωση με θέμα «1η Μάη 2017 - 10 χρόνια ΣΕΤΗΠ, διδασκόμαστε από την ιστορία του ταξικού κινήματος στον κλάδο, συνεχίζουμε για έναν κόσμο χωρίς εκμετάλλευση, πολέμους, προσφυγιά».

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης μίλησε ο Αλέκος Περράκης, πρόεδρος του ΣΕΤΗΠ, προβλήθηκε βίντεο, ενώ υπήρχε έκθεση φωτογραφίας από την ιστορία του κλάδου και των αγώνων του.

Ο Αλ. Περράκης αναφέρθηκε στους αγώνες που έδωσαν εργαζόμενοι του κλάδου τις προηγούμενες δεκαετίες, καθώς και στην πορεία του ίδιου του ΣΕΤΗΠ, από τον Οκτώβρη του 2006, όταν μαζεύτηκαν οι πρώτες υπογραφές για τη δημιουργία του, μέχρι σήμερα. Σημείωσε, μεταξύ άλλων: «Αν και δεχτήκαμε επίθεση και από την εργοδοσία σε κάθε χώρο δουλειάς, και από όλες τις δυνάμεις που δρουν στο κίνημα, έχουμε δυναμώσει, έχουμε μαζικοποιηθεί. (...) Η σημαντικότερη κατάκτηση όμως είναι το γεγονός ότι το σωματείο μας μέχρι σήμερα παρέμεινε σταθερά συσπειρωμένο στο ΠΑΜΕ και μέρα με την μέρα, χρόνο με το χρόνο, είναι όλο και πιο δυνατό. Δεν υποκύψαμε στις επιθέσεις του εργοδοτικού - κυβερνητικού συνδικαλισμού».

Μαζική συμμετοχή στην εκδήλωση του ΣΕΤΗΠ
Μαζική συμμετοχή στην εκδήλωση του ΣΕΤΗΠ
Ακόμα επισήμανε ότι «την ίδια ώρα που η κυβέρνηση κλιμακώνει την επίθεσή της στα δικαιώματά μας, εμπλέκει τη χώρα πιο βαθιά στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς στην περιοχή, με πολλαπλές συνέπειες για τους εργαζόμενους. (...) Η ίδια πολιτική, η ίδια ανάγκη των μεγάλων ομίλων για καπιταλιστικό κέρδος, που φέρνει παλιά και νέα μέτρα στις πλάτες μας, είναι η ίδια πολιτική, η ίδια ανάγκη που φέρνει τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο όλο και πιο κοντά στη χώρα μας. Οι λαοί δεν έχουμε μεταξύ μας να χωρίσουμε τίποτα, το αντίθετο. Εχουμε όμως να χωρίσουμε πολλά με το κεφάλαιο και τους υπηρέτες του!».

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης διαβάστηκε κείμενο με στιγμιότυπα από τη μεγάλη δημοσιοϋπαλληλική απεργία, που ξεκίνησε στις 12/4/1942 από το Κεντρικό Ταχυδρομείο της Αθήνας και επεκτάθηκε, σε πολύ σύντομο διάστημα, σε όλες τις δημόσιες υπηρεσίες σε Αθήνα, Πειραιά, Πάτρα και Θεσσαλονίκη, με καθοδηγητικό όργανο την Κεντρική Πανυπαλληλική Επιτροπή, που οργάνωσε και την αποφασιστική μάχη των δημοσίων υπαλλήλων για την επιβίωσή τους. Στο αποκορύφωμά της, αυτή η απεργία αγκάλιασε πάνω από 50.000 δημόσιους υπάλληλους και υποχρέωσε την κατοχική κυβέρνηση να δεχτεί τα αιτήματα των απεργών, στις 21/4/1942. Ακόμα γίνεται αναφορά στους 200 της Καισαριανής, μεταξύ των οποίων ήταν 15 εργαζόμενοι που είχαν συλληφθεί στο Μπλόκο της Τηλεφωνικής.

Από τις ζωγραφιές μικρών μαθητών στα Γιάννενα για την Πρωτομαγιά
Από τις ζωγραφιές μικρών μαθητών στα Γιάννενα για την Πρωτομαγιά
Παράλληλα, κοινή εκδήλωση, λίγες μέρες πριν την Πρωτομαγιά, πραγματοποίησαν το Σωματείο «360 Connect», οι Σωματειακές Επιτροπές «Vodafone» και ΟΤΕ Κεραμεικού του ΣΕΤΗΠ και η Ομάδα Γυναικών Πετραλώνων (μέλος της ΟΓΕ). Οπως αναφέρουν σε δελτίο Τύπου, η εκδήλωση έγινε «σε συνθήκες που δυναμώνει η επιθετικότητα του κεφαλαίου απέναντι στην εργατική τάξη, τα φτωχά λαϊκά στρώματα της χώρας μας και διεθνώς. Χωρίς υποχώρηση, χωρίς να νοθεύουμε το κρασί μας, εργαζόμενοι από τις τηλεπικοινωνίες και φορείς των Πετραλώνων τιμήσαμε την Πρωτομαγιά με μεγαλύτερο πείσμα».

Μαζική ήταν η παρουσία εργαζομένων στην εκδήλωση για την Πρωτομαγιά που οργάνωσε το περασμένο Σάββατο το Συνδικάτο ΟΤΑ Αττικής, στα γραφεία του στην Ηλιούπολη, μετά από μια σειρά πρωτοβουλιών μέσα στους χώρους δουλειάς στην Τοπική Διοίκηση, με εξορμήσεις, περιοδείες, στάσεις εργασίας και συγκεντρώσεις σε δήμους.

Το «παρών» στην εκδήλωση του Συνδικάτου έδωσε και αντιπροσωπεία της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ. Στο χώρο λειτούργησε έκθεση φωτογραφίας, προβλήθηκε βίντεο, ενώ η βραδιά ολοκληρώθηκε με τραγούδια για την Πρωτομαγιά από το συγκρότημα του Συνδικάτου.

Την κεντρική ομιλία με θέμα «Ο ιμπεριαλιστικός πόλεμος και η θέση της εργατικής τάξης» έκανε ο αντιπρόεδρος του Συνδικάτου ΟΤΑ, Μάκης Τσελέντης. Ανέλυσε τις τρέχουσες εξελίξεις, το χαρακτήρα του ιμπεριαλισμού και των ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών, ανέδειξε ποιόν εξυπηρετεί ο ιμπεριαλιστικός πόλεμος και τόνισε ότι είναι σημαντικό η εργατική τάξη και τα σύμμαχα στρώματα να μην μπουν σε καμία περίπτωση κάτω από τις σημαίες του κεφαλαίου. Ακόμα επεσήμανε ότι η Πρωτομαγιάτικη απεργιακή κινητοποίηση πρέπει να ιδωθεί σαν σκαλί προς την ολόπλευρη ενδυνάμωση του εργατικού κινήματος. Να αποτελέσει βήμα κλιμάκωσης του αγώνα ενάντια στα αντιλαϊκά μέτρα και στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο, στη μαχητική οργάνωση της πανεργατικής γενικής απεργίας στις 17 Μάη.

Από την εξόρμηση στο εργοστάσιο της ΕΒΓΑ
Από την εξόρμηση στο εργοστάσιο της ΕΒΓΑ
Εξορμήσεις για την Εργατική Πρωτομαγιά έγιναν στο εργοστάσιο της ΕΒΓΑ από το επιχειρησιακό Σωματείο, την περασμένη Παρασκευή, στην αλλαγή της βάρδιας το μεσημέρι και το βράδυ. Στους εργαζόμενους μοιράστηκαν γαρύφαλλα και η ανακοίνωση του Σωματείου για την Πρωτομαγιά. Παράλληλα, όλες τις προηγούμενες μέρες, μέσα στο χώρο του εργοστασίου είχε στηθεί ταμπλό με διάφορα υλικά για την Πρωτομαγιά. Στο επίκεντρο της συζήτησης με τους εργαζόμενους βρέθηκε το κάλεσμα για κλιμάκωση της πάλης με νέα πανεργατική απεργία, στις 17 Μάη, ενάντια στο νέο αντιλαϊκό πακέτο μέτρων που φέρνει η κυβέρνηση.

Την ίδια μέρα το Συνδικάτο Οικοδόμων Αθήνας κήρυξε δίωρη στάση εργασίας στο εργοτάξιο στον Αστέρα Βουλιαγμένης, όπου γίνονται εργασίες ανακαίνισης. Στη διάρκεια της στάσης, κλιμάκιο του Συνδικάτου συζήτησε με τους εργαζόμενους για το σύγχρονο περιεχόμενο της Πρωτομαγιάτικης απεργίας και των αγώνων που έρχονται. Ανάλογη κινητοποίηση έγινε στο εργοτάξιο του Μουσείου Γουλανδρή στο Παγκράτι, ενώ σειρά εξορμήσεων και συγκεντρώσεων σε εργοτάξια είχε πραγματοποιηθεί και τις προηγούμενες μέρες.

Στα Γιάννενα

Το Εργατικό Κέντρο Ιωαννίνων (ΕΚΙ), με στόχο το σύνθημα «Με τους εργαζόμενους όλων των χωρών για ένα κόσμο χωρίς εκμετάλλευση, πολέμους, προσφυγιά» να μπει σε όσο το δυνατόν περισσότερους χώρους δουλειάς και περισσότερα εργατικά - λαϊκά σπίτια, ανέπτυξε πρωτοβουλίες που αγκάλιασαν την πόλη και όλες τις ηλικίες.

Στάση εργασίας για την Πρωτομαγιά στο εργοτάξιο στον Αστέρα Βουλιαγμένης
Στάση εργασίας για την Πρωτομαγιά στο εργοτάξιο στον Αστέρα Βουλιαγμένης
Ολες τις μέρες, συσκέψεις και περιοδείες γίνονταν σε όλους τους μεγάλους χώρους δουλειάς. Η έκθεση φωτογραφίας μεταφέρθηκε στα εργοστάσια της «Πίνδου», του «Νιτσιάκου» και της «Δωδώνης», στο εργοτάξιο του δήμου. Στους χώρους όπου οι ταξικές δυνάμεις έδωσαν μάχες και τις κέρδισαν τα τελευταία χρόνια, όπως στην «Ανακύκλωση», η επίσκεψη του ΕΚΙ συνοδεύτηκε με στάση εργασίας, ώστε να πάρουν μέρος όλοι οι εργάτες στην ομιλία και τη συζήτηση. Ομοίως, στον προαύλιο χώρο του σούπερ μάρκετ «Καρυπίδης», οι εργαζόμενοι που βρίσκονται σε πολύμηνους αγώνες πήραν την υπόθεση πάνω τους, μοίραζαν ανακοινώσεις και καλούσαν στην Πρωτομαγιάτικη απεργιακή συγκέντρωση.

Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε το ΕΚΙ στην επαφή με τις νεότερες ηλικίες, τους σπουδαστές της κατάρτισης, τους μαθητές και τους φοιτητές.

Για τους σπουδαστές των σχολών κατάρτισης ετοιμάστηκε μια μικρή γιορτή για την Εργατική Πρωτομαγιά, που περιλάμβανε ξενάγηση στην έκθεση φωτογραφίας στο Εργατικό Κέντρο, προβολή του βίντεο του ΠΑΜΕ και συζήτηση με ομιλία από συνδικαλιστικά στελέχη.

Απευθύνθηκε με ξεχωριστή επιστολή στους μαθητές των σχολείων και τους γονείς τους, με την οποία εξηγούσε την ιστορία της Πρωτομαγιάς και τους ζητούσε να κάνουν μια ζωγραφιά ή μια χειροτεχνία ενάντια στον πόλεμο και την προσφυγιά. Η ανταπόκριση ήταν μεγαλύτερη από κάθε προσδοκία, με αποτέλεσμα ζωγραφιές να εκτίθενται ακόμα και έξω από το κτίριο του ΕΚΙ.

Αντιπροσωπεία της Διοίκησης του ΕΚΙ συμμετείχε επίσης στη σύσκεψη που κάλεσαν για την Πρωτομαγιά οι Φοιτητικοί Σύλλογοι Ιστορικού - Αρχαιολογικού και Φυσικού, ενώ έκανε περιοδεία και στο δημόσιο ΙΕΚ.

Από την Παρασκευή, τα εργατικά τραγούδια ακούγονταν από τα μεγάφωνα του κτιρίου του ΕΚΙ κι ένα μεγάλο πανό, με το χαρακτικό του Τάσσου «Τα παιδιά της Ασφάλτου», διακοσμούσε τον πρώτο όροφο του κτιρίου. Την παραμονή της απεργίας, στο χώρο του ΕΚΙ έγινε βιβλιοπαρουσίαση του διηγήματος «Οι αναμνήσεις ενός κουρέα» και λειτούργησε έκθεση βιβλίου.

Στην κεντρική πλατεία έγινε με μεγάλη συμμετοχή συναυλία με αφιέρωμα στο εργατικό τραγούδι, ενώ στο Παραλίμνιο η πρωινή πικετοφορία κάλεσε τη νεολαία της πόλης με παλμό και συνθήματα στην απεργία.

Ολη αυτή η δραστηριότητα κορυφώθηκε με τη μεγάλη συμμετοχή κόσμου στην Πρωτομαγιάτικη απεργιακή συγκέντρωση, ενώ πάνω σε αυτό το γόνιμο έδαφος θα «πατήσει» και η προετοιμασία για την επιτυχία της απεργίας στις 17 Μάη.

Στη Βόρεια Ελλάδα

Στην Κοζάνη, το Συνδικάτο Οικοδόμων και το Σωματείο Εργατοτεχνιτών και Υπαλλήλων στην κατασκευή της Μονάδας ΑΗΣ Πτολεμαΐδας V, πραγματοποίησαν εκδήλωση μέσα στο εργοτάξιο. Ο Θόδωρος Αλεξόπουλος, μέλος του ΔΣ του Συνδικάτου Οικοδόμων και πρόεδρος του Σωματείου στην κατασκευή της μονάδας, αναφέρθηκε στον αγώνα των πρωτοπόρων αγωνιστών εργατών, που άφησαν τα κορμιά τους στο καμίνι της ταξικής πάλης για να ξημερώσουν καλύτερες μέρες για το λαό, ανάμεσα στους οποίους ήταν και ο κομμουνιστής Νίκος Πλακοπίτης, ιδρυτής και πρόεδρος του Σωματείου Οικοδόμων Κοζάνης, που εκτελέστηκε το 1944 στην Καισαριανή. Σημείωσε ότι η 1η Μάη σηματοδοτεί τον αγώνα για την κατάργηση της εκμετάλλευσης ανθρώπου από άνθρωπο και ότι σήμερα οι εργαζόμενοι με τον αγώνα τους έχουν καθήκον να ανατρέψουν τη βαρβαρότητα που ζούνε οι ίδιοι και οι οικογένειές τους. Μόνο αυτή η επιλογή μπορεί να δώσει νικηφόρα αποτελέσματα, θετικές εξελίξεις και ολοκληρωμένες απαντήσεις στα μεγάλα προβλήματα που βιώνουν. Με την οργάνωση της πάλης σε κάθε χώρο δουλειάς, σε κάθε γειτονιά, να επιβάλουν λύσεις που να ικανοποιούν τις σύγχρονες ανάγκες τους.

Η Επιτροπή Αγώνα στο εργοτάξιο ανακατασκευής του εργοστασίου εμπλουτισμού της «Ελληνικός Χρυσός» στην Ολυμπιάδα οργάνωσε εκδήλωση με τη συμμετοχή όλων των εργαζομένων στην υπεργολαβία ηλεκτρολογικών εγκαταστάσεων. Εκ μέρους της Επιτροπής Αγώνα μίλησε ο Ορέστης Βέρτκας. Ανοιξε η συζήτηση γύρω από την όξυνση των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών και του πολέμου, σε συνδυασμό και με τον προσανατολισμό του κατασκευαστικού τομέα σε έργα που αφορούν τους διαδρόμους Ενέργειας (ΤΑΡ), τον ενεργειακό πλούτο και συνολικά τον ορυκτό πλούτο της χώρας (χρυσός). Αναδείχθηκαν οι κίνδυνοι από την εμπλοκή της χώρας στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και ανταγωνισμούς. Τονίστηκε ότι οι εργαζόμενοι πρέπει να απαντήσουν με οργάνωση και αγώνα, ενιαία στον κλάδο των κατασκευών, αλλά και με τους εργαζόμενους των άλλων κλάδων, βάζοντας στο επίκεντρο της πάλης τους αιτήματα που ανταποκρίνονται στις σύγχρονες ανάγκες τους.

Στην Καβάλα, με πρωτοβουλία του 7μελούς Συμβουλίου Μαθητείας του ΟΑΕΔ, πραγματοποιήθηκε εκδήλωση με τη συμμετοχή και των Σωματείων Εμποροϋπαλλήλων - Ιδιωτικών Υπαλλήλων και Οικοδόμων. Ο Αναγνώστης Καραμπατζάκης, μέλος της Διοίκησης του Εργατικού Κέντρου και πρόεδρος του Σωματείου Οικοδόμων, εξήγησε την ιστορική σημασία της Πρωτομαγιάς και κάλεσε τους μαθητευόμενους σε συστράτευση με τα ταξικά σωματεία.

Ο Σύλλογος Διοικητικών Υπαλλήλων ΑΠΘ τίμησε την Πρωτομαγιά με την προβολή του ντοκιμαντέρ «Ludlow: Οι Ελληνες στους Πολέμους του Ανθρακα», το οποίο αφηγείται των ηρωικό αγώνα των Ελλήνων μεταναστών, μαζί με χιλιάδες μετανάστες από άλλες χώρες στα ορυχεία του Κολοράντο. Μετά την προβολή, η Περσεφόνη Τσαλίκη και Μαρία Καβάλα παρουσίασαν το ιστορικό πλαίσιο της εποχής, τις κοινωνικές και οικονομικές συνθήκες στην Αμερική, την Ελλάδα, την Ιταλία και τις άλλες χώρες από όπου προέρχονταν οι μετανάστες. Ο Γιάννης Κουρμούλης, πρόεδρος του Συλλόγου Διοικητικού Προσωπικού ΑΠΘ και μέλος του ΓΣ της ΑΔΕΔΥ, αναφέρθηκε στις αναλογίες που υπάρχουν με το σήμερα και τη γραμμή πάλης που πρέπει να ακολουθήσει το εργατικό κίνημα, για να έρθει κοντά το ελπιδοφόρο αύριο για τους εργαζόμενους.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ