Πέμπτη 4 Μάη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΛΛΗΝΩΝ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΩΝ
Η διακήρυξη της «Δημοκρατικής Αγωνιστικής Συνεργασίας» για τις εκλογές στις 8 Μάη

Τη Δευτέρα 8 Μάη θα πραγματοποιηθούν οι εκλογές για την ανάδειξη του νέου Διοικητικού Συμβουλίου στο Σύλλογο Ελλήνων Αρχαιολόγων (ΣΕΑ).

Στη διακήρυξή της, η «Δημοκρατική Αγωνιστική Συνεργασία» καλεί σε μαζική συμμετοχή και στήριξή της, επισημαίνοντας τις γενικότερες εξελίξεις στις οποίες διεξάγονται οι εκλογές:

«Η κατάσταση δεν πάει άλλο! Οι εκλογές του Συλλόγου μας διεξάγονται με φόντο τους οξυμένους γεωπολιτικούς ανταγωνισμούς, τις αντιθέσεις και τα παζάρια της συγκυβέρνησης με το κουαρτέτο σχετικά με την τελική μορφή της "αξιολόγησης" (...)».

Για τις εξελίξεις στο συγκεκριμένο χώρο, η ΔΑΣ καταγγέλλει:

«(...) Με το "βούρδουλα" και τη βία της "αξιολόγησης", συνολικά με τις αναδιαρθρώσεις στο Δημόσιο, ενισχύουν την ταξική επιθετικότητα του κράτους απέναντι στους δημοσίους υπαλλήλους, το λαϊκό κίνημα. Αναπροσαρμόζουν κάποιες κρατικές λειτουργίες ώστε να υπηρετεί πιο αποτελεσματικά τη στρατηγική της ανταγωνιστικότητας και της κερδοφορίας των μονοπωλιακών ομίλων. Επιδιώκουν να δυναμώσει η τάση υποχώρησης, συμβιβασμού και χειραγώγησης των δημοσίων υπαλλήλων. Απολύσεις θα προκύψουν από τον καθορισμό των νέων οργανογραμμάτων που είναι σε εξέλιξη και θα φέρουν συγχωνεύσεις, καταργήσεις υπηρεσιών.

Με τον νέο οργανισμό του ΥΠΠΟΑ, δεν διασφαλίζεται ο δημόσιος χαρακτήρας και η προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς. Ο ανύπαρκτος σχεδόν κρατικός προϋπολογισμός καθιστά αναγκαία την άμεση ή έμμεση εκχώρηση αρμοδιοτήτων στους "ιδιώτες" και παγιώνει τη διαχείριση της πολιτιστικής κληρονομιάς με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια μόνο.

Δεν επιλύονται τα χρόνια προβλήματα που απορρέουν από την υποστελέχωση και υποχρηματοδότηση των υπηρεσιών. Ο οργανισμός, πλήρως εναρμονισμένος με τα αντιλαϊκά μέτρα της κυβέρνησης για περικοπές στο Δημόσιο και "πάγωμα" των προσλήψεων, δεν προβλέπει προσλήψεις μόνιμου και σταθερού προσωπικού.

Αναιρείται ο δημόσιος χαρακτήρας διαχείρισης του αρχαιολογικού έργου. Το καπιταλιστικό κράτος, λειτουργώντας (μέσω του θεσμού της αυτεπιστασίας κ.λπ.) με τους όρους του ανταγωνισμού (καπιταλιστικού), δημιουργεί ανυπέρβλητα προβλήματα (έλλειψη ειδικευμένου και ανειδικεύτου προσωπικού, οι κατακερματισμένες εργασιακές σχέσεις, η ομηρία εργαζομένων, το πλήθος των αφύλακτων αρχαιολογικών χώρων και μνημείων, η υποβάθμιση της αρχαιολογικής έρευνας και του επιστημονικού έργου, η μείωση έως εκμηδένιση του κρατικού προϋπολογισμού για τον πολιτισμό κ.ά.).

Στο πλαίσιο της Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης, ένα πλήθος επιχειρηματικών ομίλων και "κοινωφελών ιδρυμάτων" (Διάζωμα, ιδρύματα Ωνάση, Μποδοσάκη, "Στ. Νιάρχος", ΣΕΒ, τράπεζες, βιομηχανίες τροφίμων και ποτών, φαρμακοβιομηχανίες, επιχειρήσεις, δήμοι) επιδιώκουν με χορηγίες και δωρεές - σταγόνες στον ωκεανό του πλούτου που έχουν συσσωρεύσει από την εκμετάλλευση των εργαζομένων, να καλλιεργήσουν στη λαϊκή συνείδηση, μέσα από κάθε λογής προγράμματα (π.χ. πολιτιστικές διαδρομές), την αντίληψη ότι κοινωνική πρόοδος και ανάπτυξη χωρίς το κεφάλαιο είναι αδύνατον να υπάρξει».

Η ΔΑΣ καταγγέλλει τον παλιό και νέο κυβερνητικό συνδικαλισμό, που είναι μηχανισμός παρεμπόδισης της ανάπτυξης της ταξικής πάλης, καθώς οι δυνάμεις του δεν συγκρούονται με την καπιταλιστική εργοδοσία και την ΕΕ. Δεν θέλουν συνδικαλιστικό κίνημα μαζικό, οργανωμένο απέναντι στην εργοδοσία και το κράτος. Σημειώνει χαρακτηριστικά:

«Οι συνδικαλιστικές ηγεσίες των ΓΣΕΕ - ΑΔΕΔΥ, αλλά και της ΠΟΕ - ΥΠΠΟ, όπου χρόνια κυριαρχούν οι συνδικαλιστικές παρατάξεις ΠΑΣΚΕ - ΕΑΚ - ΑΥΤΟΝΟΜΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ, δεν διαφοροποιούνται από τις στρατηγικές επιλογές της πλουτοκρατίας και της συγκυβέρνησης (...). Σήμερα, που οι ηγεσίες αυτές έχουν εκπέσει στα μάτια των εργαζομένων, επιχειρείται η χειραγώγηση του συνδικαλιστικού κινήματος, με πρωταγωνιστή τον ΣΥΡΙΖΑ, με μαζικές μεταγραφές "μετανοημένων" από την ΠΑΣΚΕ. Από κοντά και οι δυνάμεις της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, που εκφράζονται στο ΣΕΑ μέσα από την ΕΑΚ που βρίσκεται στην ηγεσία του ΣΕΑ, οι οποίοι αποπροσανατολίζουν με υπερεπαναστατικές κορόνες, ενώ ταυτόχρονα διαμορφώνουν τις συνειδήσεις των συναδέλφων στη λογική της συναίνεσης και της συνδιαχείρισης και όχι στην κατεύθυνση της ταξικής σύγκρουσης και διεκδίκησης. Κύρια αιχμή της δράσης τους είναι και παραμένει ο πόλεμος ενάντια στο ΠΑΜΕ».

Η ΔΑΣ επισημαίνει ότι υπάρχει διέξοδος και προοπτική, με αλλαγή των συσχετισμών στο κίνημα, τονίζοντας:

«Χρειάζεται ένα κίνημα μαζικό, οργανωμένο, ταξικό, που πάνω απ' όλα θα παλεύει για το δίκιο και τα συμφέροντά μας. Ενα κίνημα που θα παλεύει για όλα τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε, για να παρεμποδίσει την αντιλαϊκή πολιτική, για να αποσπάσει κατακτήσεις και που θα δίνει διέξοδο και προοπτική στους σημερινούς αγώνες να γίνει ο λαός αφέντης στον τόπο του και στον πλούτο που παράγει. Τέτοιο κίνημα υπάρχει! Είναι το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα, είναι το ΠΑΜΕ».

Καλεί τους αρχαιολόγους να οργανώσουν την πάλη για:

«Απόσυρση του σχεδίου Οργανογράμματος, διασφάλιση όλων των θέσεων εργασίας και όλων των αρμοδιοτήτων, κάλυψη των κενών οργανικών θέσεων με τακτικό προσωπικό.

Διασφάλιση του ενιαίου φορέα προστασίας των μνημείων, δηλαδή της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας, και διασφάλιση της συνταγματικής επιταγής για προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς. Μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους - Ούτε βήμα πίσω! Μαζικές προσλήψεις όλων των ειδικοτήτων στην Αρχαιολογική Υπηρεσία με πλήρη δικαιώματα. Οχι στις ελαστικές μορφές εργασίας και της μερικής απασχόλησης.

Ολοι και όλες στον αγώνα "αποχή από κάθε διαδικασία αξιολόγησης σε όλα τα επίπεδα". Να καταργηθεί όλο το αντιδραστικό νομοθετικό πλαίσιο για την "αξιολόγηση" και την κινητικότητα».


Κορυφή σελίδας

Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org