Παρασκευή 14 Απρίλη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Ναυτικό ατύχημα που προειδοποιεί...

Την τελευταία στιγμή κατάφεραν να γλιτώσουν 7 επιβάτες και 3 ναυτεργάτες πλήρωμα, όταν, προχτές τη νύχτα, ξέσπασε πυρκαγιά στο 35μετρο επιβατηγό τουριστικό σκάφος «SAIND» με ελληνική σημαία, το οποίο βρισκόταν στη θαλάσσια περιοχή του κόλπου Ψαρού της Μυκόνου. Επιβάτες και ναυτεργάτες πρόλαβαν και εγκατέλειψαν το πλοίο, το οποίο και βυθίστηκε, ενώ το ευτύχημα ήταν ότι το ναυτικό ατύχημα έγινε μόλις 100 μέτρα από την ακτή.

Σύμφωνα με δελτίο Τύπου του υπουργείου Ναυτιλίας, η πυρκαγιά ξεκίνησε κάτω από «αδιευκρίνιστες συνθήκες» από το μηχανοστάσιο του πλοίου, ενώ οι πρώτες πληροφορίες κάνουν λόγο για βραχυκύκλωμα. Το Λιμεναρχείο Μυκόνου διεξάγει προανάκριση.

Το περιστατικό εκδηλώθηκε ενώ βρίσκεται στη «δημόσια διαβούλευση» νομοσχέδιο του υπουργείου Ναυτιλίας, σύμφωνα με το οποίο σε αυτού του τύπου τα σκάφη θα υπάρχει δυνατότητα να απασχολούνται ναυτεργάτες χωρίς συγκροτημένα εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα, με ό,τι σημαίνει αυτό για την προστασία της ανθρώπινης ζωής.

Συγκεκριμένα, στο άρθρο 66, δίνοντας ορισμό τι νοείται «Επαγγελματικό Τουριστικό Ημερόπλοιο», το νομοσχέδιο κάνει λόγο για «μικρό σκάφος ή το πλοίο αναψυχής ή το επιβατηγό τουριστικό πλοίο, το οποίο εντάσσεται στις διατάξεις του άρθρου 12 του ν. 4256/2014 (Α' 92) ως εκάστοτε ισχύει καθώς και εκείνο, ανεξαρτήτως σημαίας, που διενεργεί περιηγητικό ταξίδι». Με τη φράση «ανεξαρτήτως σημαίας», ουσιαστικά δίνει το δικαίωμα στους πλοιοκτήτες αυτής της κατηγορίας πλοίων να τα δρομολογούν με «σημαίες ευκαιρίας», δηλαδή να καθορίζουν αυτοί τον αριθμό του πληρώματος και με ναυτεργάτες χωρίς Συλλογική Σύμβαση, χωρίς συνδικαλιστική εκπροσώπηση και σε καθεστώς μαύρης εργασίας!


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ