Τρίτη 11 Απρίλη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΝΕΟΛΑΙΑ
ΜΑΘΗΤΙΚΟ ΔΙΗΜΕΡΟ ΤΗΣ ΟΠ ΑΤΤΙΚΗΣ ΤΗΣ ΚΝΕ
Μαθαίνουμε, εμπνεόμαστε, διδασκόμαστε... από τους εργατικούς αγώνες

Δεκάδες μαθητές συμμετείχαν σε πλήθος δραστηριοτήτων το Σαββατοκύριακο στο Λαύριο

Από τη συγκέντρωση το απόγευμα του Σαββάτου στο κέντρο του Λαυρίου
Από τη συγκέντρωση το απόγευμα του Σαββάτου στο κέντρο του Λαυρίου
Δεκάδες μαθητές και μαθήτριες από την Αττική, μέλη και φίλοι της ΚΝΕ, συμμετείχαν στο Μαθητικό Διήμερο της Οργάνωσης Περιοχής Αττικής της ΚΝΕ που πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 8 και την Κυριακή 9 Απρίλη στο Λαύριο, με σύνθημα εμπνευσμένο από τους στίχους του Τ. Λειβαδίτη «Εμείς που βγάζουμε το κάρβουνο και κρυώνουμε... εμείς που δεν έχουμε τίποτα, ερχόμαστε να πάρουμε τον κόσμο».

Την πρώτη μέρα, πραγματοποιήθηκαν οργανωμένες ξεναγήσεις στο χώρο των παλιών εγκαταστάσεων εξόρυξης μεταλλευμάτων του Λαυρίου, όπου σήμερα βρίσκεται το Τεχνολογικό Πολιτιστικό Πάρκο, ο χώρος στον οποίο πραγματοποιήθηκε και η κατασκήνωση. Οι μαθητές είχαν την ευκαιρία να «ταξιδέψουν» σε όλη την ιστορία του Λαυρίου, από το 3000 π.Χ. μέχρι την ανάπτυξη των εργατικών αγώνων και του κινήματος τον προηγούμενο αιώνα, αλλά και τις μέρες μας.

Στις ξεναγήσεις παραβρέθηκε ο Βάλσαμος Συρίγος, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Λαυρίου, ο οποίος πήρε το λόγο και σημείωσε ότι η περιοχή μέχρι σήμερα, μετά το κλείσιμο της Γαλλικής Εταιρείας το 1988, συγκεντρώνει πολυάριθμο εργατόκοσμο. Ο εργατόκοσμος του Λαυρίου έχει αποκούμπι για την οργάνωση των αγώνων του και τη διεκδίκηση των δικαιωμάτων του το Εργατικό Κέντρο, στο οποίο την πλειοψηφία έχουν οι ταξικές δυνάμεις. Κλείνοντας τόνισε πως επιβεβαιώνεται «και απ' όλη την ιστορία του Λαυρίου ότι η ιστορία των κοινωνιών είναι η ιστορία της πάλης των τάξεων».

Μετά τις ξεναγήσεις, τη σειρά τους πήραν επισκέψεις στην έκθεση που υπήρχε στο χώρο της κατασκήνωσης, ενώ δεν έλειψαν και τα παιχνίδια και οι αθλητικές δραστηριότητες. Ανάμεσα σε αυτά ήταν και το κυνήγι κρυμμένου θησαυρού, όπου με έναν ιδιαίτερο και διαφορετικό τρόπο οι μαθητές που συμμετείχαν με ενθουσιασμό, κέφι και αρκετό ...κυνηγητό, ήρθαν σε επαφή με την ιστορία του Λαυρίου.

Το απόγευμα του Σαββάτου, πραγματοποιήθηκε συγκέντρωση στο κέντρο του Λαυρίου, όπου οι μαθητές έφτασαν συγκροτημένα, με πορεία από το Τεχνολογικό Πολιτιστικό Πάρκο. Στη συγκέντρωση το λόγο πήρε για την κεντρική ομιλία ο Μανώλης Ραπανάκης, μέλος του Γραφείου του ΚΣ της ΚΝΕ και Γραμματέας της Οργάνωσης Περιοχής Αττικής. Η συγκέντρωση έκλεισε με συναυλία - αφιέρωμα από τους The Worksongs Project, με τραγούδια της δουλειάς απ' όλο τον κόσμο. Στο τέλος, με δυναμική πορεία οι μαθητές κατευθύνθηκαν προς το χώρο της κατασκήνωσης, όπου με μια συμβολική κίνηση διαμαρτυρίας κατέβασαν σημαία της ΕΕ και την αντικατέστησαν με τη σημαία του ΚΚΕ. Στο χώρο της κατασκήνωσης προβλήθηκε η ταινία «Ludlow, οι Ελληνες στους πολέμους του άνθρακα», ενώ η πρώτη μέρα έκλεισε με γλέντι.

Το πρωί της Κυριακής, πραγματοποιήθηκαν αθλητικές δραστηριότητες, ενώ λίγο αργότερα έγινε απονομή βραβείων στις μαθητικές ΟΒ που ήρθαν στις πρώτες θέσεις στην άμιλλα της Οικονομικής Εξόρμησης της ΟΠ Αττικής. Το Μαθητικό Διήμερο έκλεισε με περίπατο στην πόλη του Λαυρίου.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ