Κυριακή 9 Απρίλη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΠΟΙΚΙΛΗΣ ΥΛΗΣ - ΣΚΑΚΙ
ΠΡΟΤΑΣΗ ΤΑΙΝΙΑΣ
«Σκακιστικός πυρετός»

Για άλλους άθλημα και για άλλους παιχνίδι, για κάποιους επιστήμη ή τέχνη, το σκάκι έχει πολύ πλούσια ιστορία, που δεν αποτυπώνεται μόνο μέσα από εγχειρίδια διδασκαλίας. Συναντάμε πληθώρα σκακιστικών αναφορών στη λογοτεχνία, σε πίνακες ζωγραφικής, στην τηλεόραση.

Πολυάριθμες είναι οι ταινίες σκακιστικού περιεχομένου, από τις οποίες πιθανόν η πιο διαδεδομένη είναι ο «Σκακιστικός Πυρετός» των Β. Πουντόβκιν και Ν. Σπικόβσκι. Ο Β. Πουντόβκιν ήταν ένας από τους πρωτοπόρους Σοβιετικούς σκηνοθέτες, γνωστός για την τέχνη του στο μοντάζ. Ανάμεσα στα αριστουργήματά του βρίσκεται η «Μάνα» του Μ. Γκόρκι, ενώ το 1948 του απένειμαν τον τίτλο του Καλλιτέχνη του Λαού της ΕΣΣΔ.

Η ταινία είναι βουβή, διάρκειας μόλις 28 λεπτών και εκτυλίσσεται γύρω από το πολύ ισχυρό διεθνές τουρνουά της Μόσχας το 1925, αναδεικνύοντας με χιούμορ τον «πυρετό» που είχε καταλάβει την πόλη. Κεντρικός ήρωας είναι ένας λάτρης του σκακιού που απορροφήθηκε τόσο πολύ από το παιχνίδι με αποτέλεσμα να χάσει τον ίδιο του το γάμο! Απελπισμένη η αρραβωνιαστικιά του, η οποία δεν ενδιαφέρεται για το σκάκι, αναζητά παρηγοριά, μέχρι που σκέφτεται να βάλει τέλος στη ζωή της. Οπου όμως γυρίζει να κοιτάξει, συναντάει μόνο σκάκι... Τον ήρωα υποδύεται ο Β. Φόγκελ και την ηρωίδα η Αννα Ζέμτσοβα.

Κατά τη διάρκεια της ταινίας προβάλλονται πλάνα από το τουρνουά, ενώ εμφανίζονται ο τότε Παγκόσμιος Πρωταθλητής Χ. Καπαμπλάνκα, καθώς και οι Ρ. Ρέτι, Ρ. Σπίλμαν, Ε. Γκρούνφελντ, Φ. Μάρσαλ και Κ. Τόρρε. Αξίζει να την αναζητήσετε.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ