Σελ. /24
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 11 Απρίλη 2017 - αριθ. φύλλου: 12699

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑΣ
Οι αποφάσεις του 20ού Συνεδρίου βάζουν ακόμα πιο ψηλά τον πήχη για το Κόμμα μας

Συνέντευξη του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ σε καθημερινή εφημερίδα


ΣΕΛ.  9
ΕΕ - ΣΥΝΟΔΟΣ ΤΩΝ ΚΡΑΤΩΝ ΤΟΥ ΝΟΤΟΥ
Θέση και της ελληνικής κυβέρνησης ότι είναι «κατανοητός ο στόχος» της επίθεσης ΗΠΑ στη Συρία

ΣΕΛ.  7

Ψευτοδιλήμματα και παραμύθια για να δεχτεί ο λαός τα μέτρα

ΚΚΕ: Ο λαός έχει πείρα για να δει τη νέα παγίδα που του στήνουν. Να οργανώσει πιο αποφασιστικά την πάλη ενάντια σε παλιά και νέα μέτρα, ΕΕ - κεφάλαιο και τις κυβερνήσεις που τους υπηρετούν

  • Με κάλπικες προσδοκίες, ψευτοδιλήμματα και παραμύθια για «αντίμετρα» ενισχύει η κυβέρνηση την προσπάθεια να αποσπάσει τη συναίνεση και την ανοχή του λαού στην κλιμάκωση της επίθεσης που φέρνει η συμφωνία στο Γιούρογκρουπ της Μάλτας.
  • Οι αναφορές του πρωθυπουργού, στην ομιλία του στην ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ, στις δήθεν «επιτυχίες» της διαπραγμάτευσης προκαλούν τους εργαζόμενους και τα λαϊκά στρώματα, που βρίσκονται μπροστά σε νέα μέτρα, όπως η μείωση του αφορολόγητου ορίου, η νέα περικοπή στις συντάξεις, η επέκταση των ιδιωτικοποιήσεων κ.ά.
  • Τις συνδικαλιστικές οργανώσεις της εργατικής τάξης καλεί το ΠΑΜΕ να προετοιμάσουν άμεσα τη δουλειά τους για την οργάνωση πανελλαδικής πανεργατικής απεργίας, δίνοντας αγωνιστική απάντηση στα νέα μέτρα και το παραμύθι των «αντίμετρων».

ΣΕΛ.  4   -   5

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Ποιος παίζει με τη φωτιά;

Χρειάστηκαν τέσσερις ολόκληρες μέρες μετά το πυραυλικό χτύπημα των ΗΠΑ σε αεροπορική βάση της Συρίας και ένα ταξίδι στην Ισπανία, για να μάθουμε - έστω κι εμμέσως - την επίσημη θέση της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ για το θέμα. Αποτυπώθηκε στη χτεσινή κοινή ανακοίνωση των «χωρών του Νότου», όπου γίνεται αναφορά σε «κατανοητό στόχο» της επίθεσης, που σηματοδοτεί νέα επικίνδυνη κλιμάκωση του ενδοϊμπεριαλιστικού ανταγωνισμού στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής.

Αντίθετα, εκείνο που κυριαρχούσε έως χτες στον κυβερνητικό και φιλοκυβερνητικό Τύπο, ήταν μια νέα προσπάθεια παραπλάνησης ως προς τις αιτίες της όξυνσης των ενδοϊμπεριαλιστικών αντιπαραθέσεων, αλλά και πολύ περισσότερο μια υποκριτική προσπάθεια της κυβέρνησης να βγάλει την «ουρίτσα» της απέξω, ως «αντικειμενικός παρατηρητής» εξελίξεων στις οποίες δεν εμπλέκεται. Σαν όλο αυτό το σκηνικό, δηλαδή, να μην έχει να κάνει με τους σχεδιασμούς που και η ίδια στηρίζει για λογαριασμό των συμφερόντων της εγχώριας αστικής τάξης και, πολύ περισσότερο, σαν οι πολεμικές αντιπαραθέσεις των ιμπεριαλιστών, που πληρώνουν και πάλι με το αίμα τους οι λαοί, να μη φέρουν και τη σφραγίδα της δικής της εμπλοκής.

Χαρακτηριστικό ως προς αυτό και το κυριακάτικο κύριο άρθρο της «Αυγής», που καταλήγει με το εξής «αμίμητο»: «Ας ελπίσουμε, λοιπόν, ότι το νέο παιχνίδι του Τραμπ με τη φωτιά πάνω στην ξέχειλη πυριτιδαποθήκη της Συρίας θα σταματήσει εδώ».

Οι «ελπίδες» βέβαια της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, σε ό,τι αφορά την περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, δεν θα μπορούσε να είχαν αποτυπωθεί περισσότερο γλαφυρά απ' ό,τι τις εξέφρασε ο υπουργός Αμυνας, 15 περίπου μέρες πριν, κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στις ΗΠΑ.

«Δεν παρακολουθούμε παθητικά την εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ. Προσπαθούμε να είμαστε ενεργός συμμέτοχος σ' αυτή την πολιτική, δηλαδή να εξηγούμε, να προτείνουμε και να κερδίσουμε με τα επιχειρήματά μας. Αυτό δεν σημαίνει ότι κάτι τέτοιο είναι πάντα δυνατό. Αλλά το διεκδικούμε και το επιδιώκουμε», είχε πει τότε ο Π. Καμμένος, συμπυκνώνοντας μέσα σε λίγες λέξεις το πώς η κυβέρνηση, για λογαριασμό του κεφαλαίου, προσπαθεί να εμπλακεί ακόμα πιο ενεργά αλλά και να «αναβαθμιστεί» στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς ΗΠΑ - ΝΑΤΟ ΕΕ στην περιοχή, που στην αντιπαράθεσή τους με άλλα ιμπεριαλιστικά κέντρα για τον έλεγχο πλουτοπαραγωγικών πηγών και δρόμων μεταφοράς Ενέργειας σπέρνουν τον όλεθρο στους λαούς της περιοχής.

Οσο για τα «επιχειρήματα» με τα οποία η κυβέρνηση παλεύει για τη «γεωστρατηγική αναβάθμιση» της εγχώριας αστικής τάξης, τα γεγονότα μιλάνε από μόνα τους.

Το γεγονός και μόνο ότι τα αμερικανικά πλοία απ' όπου εκτοξεύτηκαν οι πύραυλοι χρησιμοποίησαν για τον ελλιμενισμό τους το προηγούμενο μόλις διάστημα τη βάση της Σούδας είναι χαρακτηριστικό. Πρόκειται για τη βάση για την οποία η κυβέρνηση διαπραγματεύεται με τις ΗΠΑ την «επέκταση» της σύμβασης για 5 ή και 10 χρόνια, όπως και συνολικά την αναβάθμιση των δυνατοτήτων της.

Θυμίζουμε επίσης ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, διεκδικώντας αναβαθμισμένο ρόλο, προσκάλεσε τη ΝΑΤΟική αρμάδα στο Αιγαίο, προσθέτοντας έναν ακόμα - κρίσιμο - κρίκο στη ΝΑΤΟική αλυσίδα που «σφίγγει» την ευρύτερη περιοχή. Σύμφωνα με όσα γράφτηκαν κατά τις επαφές των υπουργών της στις ΗΠΑ, προτάθηκε ακόμα και η αντικατάσταση δυνάμεων των ΗΠΑ με ελληνικές, π.χ. ακόμα και ως συνοδεία αεροπλανοφόρων, για να «αποδεσμεύσουν» οι ΗΠΑ στρατιωτικές δυνάμεις προς άλλα μέτωπα των ιμπεριαλιστικών αντιπαραθέσεων.

Την ίδια ώρα, βέβαια, είναι συνεχείς οι συνεκπαιδεύσεις των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων με εκείνες των ΗΠΑ, του Ισραήλ, άλλων καπιταλιστικών κρατών της περιοχής, σε «σενάρια» διασφάλισης των ενεργειακών δρόμων και των υποδομών των μονοπωλίων.

Με δυο λόγια, είναι ακριβώς σε αυτό το «παιχνίδι με τη φωτιά» των ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών, που η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ διεκδικεί πρωταγωνιστικό ρόλο για λογαριασμό της αστικής τάξης. Η εργατική τάξη, ο λαός πρέπει να βάλουν τέλος, διεκδικώντας την άμεση απεμπλοκή της χώρας από τα ιμπεριαλιστικά σχέδια.


MotionTeam

MotionTeam


ΔΙΕΘΝΙΣΤΙΚΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΗΣ ΚΝΕ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Εχθρός μας είναι ο καπιταλισμός, που γεννά κρίσεις, πολέμους, προσφυγιά

Με επιτυχία έγινε το Σάββατο στη Θεσσαλονίκη η Διεθνιστική εκδήλωση για το Προσφυγικό που οργάνωσε η ΚΝΕ, με τη συμμετοχή εκπροσώπων Κομμουνιστικών Νεολαιών από τη Γερμανία, την Ισπανία, την Ιταλία, τη Σερβία και την Τουρκία. Σε μεγάλη εκδήλωση στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας μίλησε ο Γραμματέας του ΚΣ της ΚΝΕ, Νίκος Αμπατιέλος, και χαιρέτισαν εκπρόσωποι των Κομμουνιστικών Νεολαιών.


ΣΕΛ.  15


ΑΙΓΥΠΤΟΣ
Πολύνεκρη διπλή βομβιστική επίθεση

ΣΕΛ.  17
ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΟΥ ΠΑΜΕ
Σχεδιασμός της δράσης μπροστά στην Πρωτομαγιά

ΣΕΛ.  12
ΥΠΟΘΕΣΗ «ΣΥΝΑΚΡΟΑΣΕΩΝ»
Κυβερνητικές ευθύνες για την κωλυσιεργία στη διερεύνηση των καταγγελιών

ΣΕΛ.  8


Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org