Κυριακή 9 Απρίλη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 29
ΠΟΙΚΙΛΗΣ ΥΛΗΣ - ΕΠΙΣΤΗΜΗ
Πρώτη επιτυχής επαναχρησιμοποίηση του πρώτου σταδίου πυραύλου

Το πρώτο στάδιο του πυραύλου Falcon-9 της SpaceX ξεφορτώνεται στον Λιμένα Κανάβεραλ, από την αυτόματη πλατφόρμα πάνω στην οποία προσγειώθηκε στον Ατλαντικό. Αυτό το τμήμα πυραύλου είχε πετάξει και προσγειωθεί και πριν από ένα χρόνο.

Orlando Sentinel

Το πρώτο στάδιο του πυραύλου Falcon-9 της SpaceX ξεφορτώνεται στον Λιμένα Κανάβεραλ, από την αυτόματη πλατφόρμα πάνω στην οποία προσγειώθηκε στον Ατλαντικό. Αυτό το τμήμα πυραύλου είχε πετάξει και προσγειωθεί και πριν από ένα χρόνο.
Την πρώτη επαναχρησιμοποίηση του πρώτου σταδίου ενός πυραύλου, πέτυχε την περασμένη βδομάδα η εταιρεία «SpaceX», χρησιμοποιώντας ανακατασκευασμένο εξάρτημα του πυραύλου της Falcon-9, για να θέσει σε γεωστατική τροχιά έναν εμπορικό τηλεπικοινωνιακό δορυφόρο, τον SES-10. Ο πύραυλος εκτοξεύτηκε από το ακρωτήριο Κανάβεραλ, όπου η εταιρεία νοικιάζει μια εξέδρα εκτόξευσης και μετά την εξάντληση των καυσίμων του, αφού αποσπάστηκε από το δεύτερο στάδιο που συνέχισε την πορεία του, προσγειώθηκε κάθετα πάνω σε μη επανδρωμένη θαλάσσια πλατφόρμα. Στη συνέχεια, η πλατφόρμα τηλεκατευθύνθηκε ώστε να μεταφέρει το εξάρτημα στον Λιμένα Κανάβεραλ, για να εξεταστεί το ενδεχόμενο νέας, τρίτης χρήσης του.

Η επιτυχία αυτή γιορτάστηκε με έντονο τρόπο από την «SpaceX» και το αφεντικό της, τον πολυδισεκατομμυριούχο Ελον Μασκ, καθώς ανοίγει το δρόμο για παραγγελίες από την κρατική αμερικανική διαστημική υπηρεσία NASA και ήδη διαφαίνεται στον ορίζοντα συμβόλαιο 2,5 δισ. δολαρίων για μεταφορά αστροναυτών στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (ΔΔΣ).

Σύμφωνα με δηλώσεις εκπροσώπου της «SpaceX», η ανακατασκευή του πρώτου σταδίου του πυραύλου Falcon-9 που χρησιμοποιήθηκε πέρσι σε αποστολή μεταφοράς εφοδίων στον ΔΔΣ, ώστε να χρησιμοποιηθεί εκ νέου για την αποστολή SES-10, κόστισε «σημαντικά λιγότερο από το μισό» του κόστους για την κατασκευή ενός καινούριου αντίστοιχου εξαρτήματος. Εκτίμησε, μάλιστα, ότι επειδή επρόκειτο για την πρώτη φορά που θα επαναχρησιμοποιούνταν το πρώτο στάδιο του Falcon-9, έγιναν σε αυτό πολύ περισσότερες εργασίες απ' όσες θα χρειάζεται να γίνονται στο μέλλον, οπότε αναμένεται το κόστος να πέσει ακόμη περισσότερο.

Ωστόσο, όλα αυτά δεν σημαίνουν σημαντικά φτηνότερες εκτοξεύσεις, συγκριτικά με το τι χρεώνει τώρα η «SpaceX», δηλαδή γύρω στα 62 εκατομμύρια δολάρια ανά εκτόξευση. Ο μεγαλοκαπιταλιστής ιδιοκτήτης της εταιρείας, Ελον Μασκ, είχε δηλώσει ότι το κόστος για τη σχεδίαση και ανάπτυξη του επαναχρησιμοποιούμενου συστήματος θα πρέπει να μοιραστεί στις πτήσεις που θα γίνουν από τη στιγμή που θα επιτευχθεί η εκ νέου χρησιμοποίηση του πρώτου τμήματος του πυραύλου.

Η «SpaceX» έκανε γνωστό ότι θα προσπαθήσει να ανακτήσει και να ξαναχρησιμοποιήσει και το κάλυμμα του φορτίου (του δορυφόρου), που στοιχίζει 6 εκατ. δολ. ανά εκτόξευση. Ακόμη κι αν το πετύχει, η τιμή της υπηρεσίας εκτόξευσης που προσφέρει δεν θα πέσει πολύ. Υπάρχουν πολλές κρατικές διαστημικές υπηρεσίες που προς το παρόν προσφέρουν οικονομικές τιμές, όπως της Ινδίας, της Κίνας, της Ρωσίας, ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Διαστήματος (ESA) κ.ά. Πέρα από το οικονομικό θέλγητρο, η «SpaceX», σύμφωνα με δήλωση του Μασκ, θα προσπαθήσει να περιορίσει το «παράθυρο» επαναχρησιμοποίησης του πρώτου σταδίου του πυραύλου της στις 24 ώρες, δηλαδή να μπορεί να τον ανακατασκευάσει για νέα εκτόξευση την επόμενη μέρα.

Αν και το επίτευγμα της «SpaceX» είναι πράγματι μια πρωτιά, όσον αφορά το πρώτο στάδιο ενός τυπικού πυραύλου, επαναχρησιμοποιούμενα τμήματα συστημάτων εκτόξευσης έχουν υπάρξει εδώ και δεκαετίες και μάλιστα επρόκειτο για ολόκληρα διαστημόπλοια, όπως ήταν το αμερικανικό Διαστημικό Λεωφορείο και το σοβιετικό «Μπουράν». Επαναχρησιμοποιήσιμοι ήταν και οι βοηθητικοί πύραυλοι του Διαστημικού Λεωφορείου. Η διαφορά είναι ότι τα Διαστημικά Λεωφορεία προσγειώνονταν σαν αεροπλάνα στη στεριά, ενώ το εξάρτημα του Falcon-9 προσγειώνεται κάθετα σε εξέδρα στη θάλασσα. Επιπλέον, το κόστος τους ήταν πολύ μεγαλύτερο και φυσικά ήθελαν πολύ χρόνο μέχρι να προετοιμαστούν για να ξαναχρησιμοποιηθούν.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ