Τρίτη 4 Απρίλη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΝΕΟΛΑΙΑ
Μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ Αριστοτελείου Πανεπιστημίου και Εθνικής Τράπεζας

Στην όλο και στενότερη σύμπραξη με μεγάλες επιχειρήσεις προχωρούν τα ΑΕΙ, με πιο πρόσφατο παράδειγμα τη χτεσινή υπογραφή μνημονίου συνεργασίας μεταξύ του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ) και της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος.

Με ένα δελτίο Τύπου που υμνεί συνεχώς την «επιχειρηματικότητα», το ΑΠΘ ανακοίνωσε αυτή τη συνεργασία σημειώνοντας πως στόχος της «είναι - μεταξύ άλλων - η προώθηση και η ανάπτυξη της επιχειρηματικής αξιοποίησης της έρευνας και η υποστήριξη πρωτοβουλιών καινοτομίας και εξωστρέφειας. Στο ΑΠΘ υπάρχουν αρκετές περιπτώσεις ερευνητικών αποτελεσμάτων που μπορούν να αξιοποιηθούν επιχειρηματικά, μέσω συνεργασιών με επιχειρήσεις ή με τη δημιουργία νεοφυών επιχειρήσεων και τεχνοβλαστών. Επιπλέον, θα γίνουν παρουσιάσεις εμπορικά αξιοποιήσιμων ερευνητικών αποτελεσμάτων, καθώς και σχετικών επιχειρηματικών σχεδίων σε ενδιαφερόμενα στελέχη επιχειρήσεων ή χρηματοδοτικούς φορείς». Με άλλα λόγια, είναι παραπάνω από φανερός ο προσανατολισμός στην εμπορευματοποίηση της έρευνας, ο προσανατολισμός στην έρευνα που θα παράγει κέρδη για τους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους και που, όταν τελικά τα αποτελέσματα αυτής της ερευνητικής διαδικασίας φτάνουν με τον ένα ή τον άλλο τρόπο στο λαό, θα έχουν τη μορφή πανάκριβου εμπορεύματος που θα το χρυσοπληρώνει ή που θα αδυνατεί να το αγοράσει.

Σύμφωνα δε με τον πρύτανη του ΑΠΘ, Περικλή Μήτκα, «το Πανεπιστήμιο θέλει να διερευνήσει όλους τους τρόπους που θα δώσουν ευκαιρίες στους αποφοίτους μας να δημιουργήσουν και να δοκιμάσουν τις δυνάμεις τους, να στήσουν τις δικές τους εταιρείες και να μείνουν στην Ελλάδα προς όφελος της χώρας, της κοινωνίας και της οικονομίας». Μάλιστα, η πρώτη κοινή δράση, στο πλαίσιο του Μνημονίου Συνεργασίας, είναι η διοργάνωση τριήμερου σεμιναρίου, με τίτλο «Match and Develop a Startup», για την καθοδήγηση και δικτύωση ερευνητικών ομάδων και start ups που συνδιοργανώνεται με το «NBG Business Seeds» της Εθνικής Τράπεζας. Δηλαδή, η προοπτική που υποδεικνύει το πανεπιστήμιο προς τους χιλιάδες φοιτητές και αποφοίτους που μαστίζονται από την ανεργία, είναι οι λεγόμενες νεοφυείς επιχειρήσεις, τα δάνεια δηλαδή προκειμένου να αυτοχρηματοδοτούν την προώθηση των ερευνητικών τους αποτελεσμάτων και να ελπίζουν πως κάποια από αυτά τα αποτελέσματα θα τα αγοράσει ένας μεγάλος όμιλος...

Το θεσμικό πλαίσιο για ενίσχυση της διασύνδεσης των πανεπιστημίων με τις επιχειρήσεις, μέσω και τέτοιου είδους συνεργασιών, έχει τεθεί από την προηγούμενη δεκαετία και συνεχώς εμπλουτίζεται, με την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ να διατηρεί στο ακέραιο όλο αυτό το νομοθετικό οπλοστάσιο (με κύριο το νόμο - πλαίσιο της Διαμαντοπούλου) που ενθαρρύνει επιχειρήσεις να αλωνίζουν μέσα στα ΑΕΙ, παραγγέλλοντας έρευνα και αποφοίτους στα μέτρα τους. Θυμίζουμε ότι πέρσι, για παράδειγμα, το ΑΠΘ είχε υπογράψει μνημόνιο συνεργασίας με το Ιδρυμα του επιχειρηματία Ιβάν Σαββίδη και είχε προχωρήσει στη δημιουργία δυο επώνυμων εδρών (Ποντιακών Σπουδών και Ρωσικής Γλώσσας), χρηματοδοτούμενων από το Ιδρυμα του επιχειρηματία, που καθορίζει και το περιεχόμενό τους.

Αναφορικά τώρα με την Εθνική Τράπεζα, να σημειώσουμε ότι σε επίπεδο ομίλου παρουσίασε κέρδη 53 εκατομμύρια ευρώ για το 2016, ενώ φέτος προχώρησε στο δεύτερο πρόγραμμα εθελούσιας εξόδου, διώχνοντας περίπου 1.000 εργαζόμενους και οδηγώντας σε ακόμα μεγαλύτερη εντατικοποίηση της εργασίας, ενώ έχει μια δεκαετία να κάνει προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, επιλέγοντας όλο και φθηνότερους εργαζόμενους (6 διαφορετικές εργασιακές σχέσεις υπάρχουν στην τράπεζα, με εργαζόμενους νοικιασμένους, πρακτικάριους κ.ά.).

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Ενα ακόμα βήμα σύνδεσης έρευνας και αγοράς(2021-12-23 00:00:00.0)
Στρατηγική εμπορικής αξιοποίησης της νέας γνώσης(2017-05-27 00:00:00.0)
Εργαλείο της αστικής στρατηγικής για την Ερευνα(2016-07-05 00:00:00.0)
Ερευνα για τα «κοράκια»(2016-01-19 00:00:00.0)
Το ΝΑΤΟ «αλωνίζει»!(2008-09-13 00:00:00.0)
Κατά παραγγελία του κεφαλαίου(2008-02-17 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ