Παρασκευή 31 Μάρτη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 35
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Σύγχρονα εικαστικά έργα σε μουσεία και αρχαιολογικούς χώρους

Υπογράφτηκε συμφωνία μεταξύ του ΕΕΤΕ και του ΤΑΠ

Εργα σύγχρονων εικαστικών δημιουργών θα εκτίθενται και θα πωλούνται πλέον στα πωλητήρια των μουσείων και των αρχαιολογικών χώρων, με βάση τη συμφωνία που υπέγραψαν το Επιμελητήριο Εικαστικών Τεχνών Ελλάδος (ΕΕΤΕ) και το Ταμείο Αρχαιολογικών Πόρων και Απαλλοτριώσεων (ΤΑΠ), μετά από πολύμηνες διαβουλεύσεις.

Στόχος αυτής της συμφωνίας είναι η παρουσίαση, προβολή και διάθεση εικαστικών καλλιτεχνικών έργων, καθώς και αναπαραγωγών που αξιοποιούν με διάφορους τρόπους και τεχνικές τη μορφή τους, με πηγή έμπνευσης την πολιτιστική μας κληρονομιά. Η προσπάθεια αυτή κατατείνει στη σύνδεση και το διάλογο ανάμεσα στη σύγχρονη τέχνη και τον ελληνικό πολιτισμό στις διάφορες στιγμές εξέλιξής του. Η έκθεση και διάθεση των έργων (ή των αναπαραγωγών τους) από το ΤΑΠ θα πραγματοποιείται σε κατάλληλα διαμορφωμένους χώρους των Μουσείων της χώρας.

Οπως σημειώνει το ΕΕΤΕ, η συμφωνία με το ΤΑΠ «έρχεται σε μια δύσκολη εποχή για την τέχνη, τους εικαστικούς και το λαό, έρχεται να αναδείξει την πολιτιστική μας κληρονομιά μέσα από τη ματιά των σύγχρονων εικαστικών. Από την άλλη, η συμφωνία αυτή, εφόσον υλοποιηθεί, δίνει ανάσες στους εικαστικούς, προσφέροντας το έργο τους, σε Ελληνες και ξένους επισκέπτες σε προσιτές τιμές. Εργα αυθεντικά, διά χειρός Ελλήνων εικαστικών, θα ταξιδέψουν σε όλο τον κόσμο και σε κάθε γωνία της Γης, ως σύγχρονοι αγγελιοφόροι του πολιτισμού και των παραδόσεων του λαού μας. Η παρούσα συμφωνία είναι ένα πρώτο βήμα να γνωρίσει ο ελληνικός λαός και οι επισκέπτες από όλο τον κόσμο, μαζικά τους Ελληνες καλλιτέχνες μέσα από το έργο τους».

Παράλληλα επισημαίνει ότι: «Η συμφωνία αυτή δίνει την δυνατότητα τα καλλιτεχνικά έργα να σταθούν απέναντι στα κακέκτυπα πολιτιστικά σκουπίδια που πουλιούνται στους τουρίστες στην τεράστια βιομηχανία του "πολιτιστικού" τουρισμού που έχει χρόνια τώρα στηθεί. Η σύγχρονη καλλιτεχνική δημιουργία και οι δημιουργοί θα υπάρχουν στα μουσεία και τους αρχαιολογικούς χώρους δίπλα στα διαχρονικά σύμβολα τέχνης του πολιτισμού μας».

Στο πλαίσιο αυτό, παλεύοντας για την κοινωνική λειτουργία της Τέχνης και για τη στήριξη των καλλιτεχνών και υπογράφοντας σε αυτήν την κατεύθυνση τη συμφωνία, το ΕΕΤΕ σχολιάζει τέλος ότι «από τη συμφωνία έως την υλοποίησή της υπάρχει μεγάλος δρόμος, που δεν εξαρτάται μόνον από το ΕΕΤΕ. Ευελπιστούμε ότι θα γίνει πράξη»...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ