Σάββατο 11 Μάρτη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΥΓΕΙΑ
ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ «ΛΑΪΚΟ»
Αγωνιστική παρέμβαση για τις εργολαβικές καθαρίστριες

Από την κινητοποίηση και την εξόρμηση που έγινε την Πέμπτη στο «Λαϊκό»
Από την κινητοποίηση και την εξόρμηση που έγινε την Πέμπτη στο «Λαϊκό»
Κινητοποίηση με αίτημα να πληρωθούν άμεσα τα δεδουλευμένα τους οι εργολαβικοί εργαζόμενοι του νοσοκομείου «Λαϊκό», μεταξύ των οποίων και οι περίπου 50 εργολαβικές καθαρίστριες που είναι απλήρωτες από το Νοέμβρη του 2016, πραγματοποίησαν την Πέμπτη 9/3 μαζικοί φορείς της περιοχής και το Συνδικάτο Καθαριστών/ριών Ν. Αττικής. Στην κινητοποίηση συμμετείχε και η «Αγωνιστική Συνεργασία Εργαζομένων» του νοσοκομείου.

Οι μαζικοί φορείς καταγγέλλουν ότι η εργολαβική εταιρεία «ΦΑΣΜΑ», που έχει αναλάβει την καθαριότητα στο «Λαϊκό» και άλλα νοσοκομεία («Αρεταίειο», «Αλεξάνδρα», «Αιγινήτειο», «Γ. Γεννηματάς»), απασχολεί τις καθαρίστριες με χαμηλούς μισθούς και τις αφήνει απλήρωτες για μήνες, τους δίνει λειψά επιδόματα, άδειες και ένσημα, στα ρεπό τους τις αναγκάζει να δουλεύουν σε άλλα νοσοκομεία. Καταγγέλλουν, επίσης, ότι τις απειλεί με απόλυση αν τολμήσουν να διεκδικήσουν τους μισθούς τους.

Κατά τη διάρκεια της κινητοποίησης, πραγματοποιήθηκε συνάντηση με τον διοικητή του νοσοκομείου Ηρ. Χαρμανίδη, κατά την οποία έγινε γνωστό ότι τις επόμενες δέκα μέρες θα δοθούν προς τον εργολάβο τα χρήματα που του χρωστάει το νοσοκομείο από το Φλεβάρη του 2016 (χρέη που δημιουργήθηκαν κατόπιν μπλοκαρίσματος του Ελεγκτικού Συνεδρίου) κι «έτσι δε θα έχει καμία δικαιολογία ο εργολάβος να μην ξεχρεώσει όλα τα δεδουλευμένα προς τις εργαζόμενες». Παράλληλα, ανακοινώθηκε ότι «τρέχει» η προκήρυξη του ΑΣΕΠ για την πρόσληψη 26 ατόμων στη φύλαξη με διετή σύμβαση (και σε αυτή την περίπτωση θα απολυθούν όσοι εργάζονται τώρα στη φύλαξη).

Η Σαρρή Γιάννα, πρόεδρος του Συνδικάτου Καθαριστών/ριών, επανέλαβε την πάγια θέση του ταξικού συνδικαλιστικού κινήματος για μόνιμη σταθερή δουλειά, με πλήρη ασφαλιστικά και εργασιακά δικαιώματα.

Στην ανάγκη αυτή επέμεινε και η Nτίνα Γεωργάκη, μέλος του ΔΣ Σωματείου Εργαζομένων στο «Λαϊκό», εκλεγμένη με την «Αγωνιστική Συνεργασία» (στηρίζεται από το ΠΑΜΕ): «Οι ανάγκες», είπε, «στην καθαριότητα, τη φύλαξη και σίτιση είναι πάγιες, καθημερινές, χρειάζεται να υπάρχουν μόνιμοι εργαζόμενοι που θα καλύπτουν αυτές τις ανάγκες, να έχουν σταθερή δουλειά και πλήρη δικαιώματα. Γιατί σήμερα με τις ατομικές συμβάσεις που έχουν για παράδειγμα οι 36 τραπεζοκόμες, έχουν δυσκολία να πάρουν ακόμη και αναρρωτική. Αν θα λείψουν θα πρέπει να καλύψουν άλλοι το έργο τους και θα το πληρώσουν οι ίδιες σε αυτόν που τις καλύπτει. Αυτό που καταφέρνει η κυβέρνηση με τις νέες συμβάσεις είναι να ανακυκλώνει την ανεργία για 1 και 2 χρόνια».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Τρίτη 48ωρη απεργία για τα δικαιώματά τους (2017-02-22 00:00:00.0)
Κινητοποίηση αύριο από καθαρίστριες/στές (2015-05-05 00:00:00.0)
Αγωνιστικές πρωτοβουλίες για την καθαριότητα στα πανεπιστήμια (2014-10-16 00:00:00.0)
ΑΤΙΤΛΟ (2012-05-30 00:00:00.0)
Σήμερα απεργούν και διαδηλώνουν (2010-03-19 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org