Παρασκευή 3 Μάρτη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ
Παρουσίασε σχέδιο δράσης για επιτάχυνση των απελάσεων

Eurokinissi

Σχέδιο δράσης παρουσίασε χτες η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, προκειμένου να απελαύνονται πολύ πιο συστηματικά οι ξεριζωμένοι που δεν έχουν δικαίωμα να πάρουν άσυλο. Η Κομισιόν προτείνει παράλληλα στα κράτη - μέλη να μειώσουν την προθεσμία που έχουν οι ξεριζωμένοι για να ασκήσουν έφεση κατά των αποφάσεων για την απέλασή τους, ενώ, επιπλέον, ζήτησε να επιταχυνθούν οι απελάσεις, «με την άμεση σύναψη» συμφωνιών επανεισδοχής με τη Νιγηρία ή την Τυνησία και την κράτηση «ατόμων τα οποία έχουν ενημερωθεί ότι έχει ληφθεί απόφαση για την απέλασή τους». Το τελευταίο μπορεί να σημάνει τη συγκρότηση των σχετικών προαναχωρησιακών κέντρων, όπως αυτά που υπάρχουν ή πρόκειται να γίνουν στη χώρα μας. Ετσι, η ΕΕ σφίγγει ακόμα περισσότερο τον κλοιό γύρω από τους διπλά εγκλωβισμένους πρόσφυγες και μετανάστες.

«Eπί του παρόντος επαναπροωθείται μόνο το ένα τρίτο των ανθρώπων, οι οποίοι ειδοποιούνται ότι πρέπει να εγκαταλείψουν την Ευρωπαϊκή Ενωση. Αυτό πρέπει να αλλάξει. Οι επαναπροωθήσεις είναι ουσιώδες στοιχείο της εξίσωσης της ευρωπαϊκής πολιτικής μετανάστευσης», τόνισε χτες ο επίτροπος Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας της Ευρωπαϊκής Ενωσης, Δημήτρης Αβραμόπουλος, στη γερμανική εφημερίδα «Die Welt».

«Εάν θέλουμε να βελτιώσουμε τις επαναπροωθήσεις και τη συνεργασία των χωρών προέλευσης των παράτυπων μεταναστών, πρέπει να εξασφαλίσουμε καταρχάς ότι λειτουργεί το σύστημα επαναπροώθησης στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Οι αποφάσεις για επαναπροώθηση πρέπει να εφαρμόζονται. Εάν κάποιος κρύβεται σκόπιμα, τα κράτη - μέλη έχουν το δικαίωμα να δράσουν και θα όφειλαν και να το κάνουν», τόνισε. Εξάλλου, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προειδοποίησε χτες ότι «δεν θα διστάσει» να ξεκινήσει διαδικασία παράβασης εναντίον των χωρών που αρνούνται να δεχθούν πρόσφυγες από την Ιταλία και την Ελλάδα, ζητώντας παράλληλα να ληφθούν πιο αυστηρά μέτρα σε εθνικό επίπεδο κατά των μεταναστών χωρίς χαρτιά.

Παράλληλα, δεν θα καταστεί δυνατή η μετεγκατάσταση του συνόλου των επιλέξιμων αιτούντων άσυλο από την Ελλάδα και την Ιταλία έως το Σεπτέμβρη του 2017, εφόσον συνεχιστεί ο σημερινός ρυθμός, αναφέρει σχετική έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της μηνιαίας έκθεσης της Κομισιόν για τη μετεγκατάσταση και την επανεγκατάσταση, το Φλεβάρη σημειώθηκαν 1.940 μετεγκαταστάσεις, αριθμός που όμως είναι πολύ μικρότερος από το στόχο των 3.000 το μήνα από την Ελλάδα και 1.500 από την Ιταλία, που έχει μάλιστα εγκριθεί από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. Συνολικά, σύμφωνα με την Επιτροπή, 13.546 μετεγκαταστάσεις έχουν πραγματοποιηθεί μέχρι σήμερα, 3.936 από την Ιταλία και 9.610 από την Ελλάδα, την ώρα που οι ευρωπαϊκές χώρες είχαν δεσμευθεί το Σεπτέμβρη του 2015 να μετεγκατασταθούν έως και 160.000 άνθρωποι σε διάστημα δύο ετών.

Ο Δημήτρης Αβραμόπουλος έστειλε κοινή επιστολή με τον υπουργό Εσωτερικών της Μάλτας σε όλους τους αρμόδιους υπουργούς, καλώντας τα κράτη - μέλη να αυξήσουν τις προσπάθειές τους, ενώ σημείωσε πως εάν τα κράτη - μέλη δεν αυξήσουν τις μετεγκαταστάσεις τους σύντομα, η Επιτροπή δεν θα διστάσει να κάνει χρήση των εξουσιών της που πηγάζουν από τις Συνθήκες.

Σε ό,τι αφορά τη συμφωνία ΕΕ - Τουρκίας, της 18ης Μάρτη 2016, στην έκθεσή της η Επιτροπή σημειώνει πως «εξακολουθεί να αποφέρει απτά αποτελέσματα, παρά τις αντίξοες συνθήκες». Σύμφωνα με τα στοιχεία της Επιτροπής, ο αριθμός των ημερήσιων διελεύσεων από την Τουρκία στα ελληνικά νησιά έχει μειωθεί σε 43 άτομα ημερησίως, από 10.000 άτομα σε μία μόνο μέρα τον Οκτώβρη του 2015. Συνολικά, ο αριθμός των αφίξεων έχει μειωθεί κατά 98%. Οι επιχειρήσεις επιστροφής συνεχίζονται και, αφότου άρχισε να εφαρμόζεται η συμφωνία, έχουν επιστρέψει συνολικά 1.487 άτομα. Ωστόσο, υπογραμμίζεται πως οι αφίξεις εξακολουθούν να υπερβαίνουν τις επιστροφές από την Ελλάδα στην Τουρκία.

Επίσης, τον πρώτο απολογισμό των ενεργειών της ΕΕ για τη διαχείριση των ροών των μεταναστών κατά μήκος της λεγόμενης διαδρομής της Κεντρικής Μεσογείου παρουσίασε χτες η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ενόψει της επόμενης συνόδου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Σε γενικές γραμμές, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή απευθύνει έκκληση για ταχύτερη υλοποίηση του συμφωνηθέντος με αφρικανικές χώρες «Πλαισίου Εταιρικής Σχέσης για τη Μετανάστευση», καθώς και για περαιτέρω ενέργειες όσον αφορά τη Διαδρομή της Κεντρικής Μεσογείου, παρουσιάζοντας τα πρώτα αποτελέσματα των ευρωπαϊκών δράσεων. Την ώρα που 5.000 μετανάστες και πρόσφυγες πνίγηκαν ή αγνοούνται στη Μεσόγειο, λόγω των πολιτικών ανάσχεσης των κυμάτων των ξεριζωμένων από την ΕΕ, η ανακοίνωση της Επιτροπής αναφέρει ακόμη ότι δίνεται προτεραιότητα στη διαχείριση των ροών μετανάστευσης κατά μήκος της διαδρομής της Κεντρικής Μεσογείου.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ