Παρασκευή 24 Φλεβάρη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΑΛΛΙΑ
Εντείνονται οι προεκλογικές διεργασίες

Ο ηγέτης του κεντροδεξιού «Modem», Μπαϊρού, επιλέγει «συμμαχία» με Μακρόν

Ο Εμ. Μακρόν, πρώην υπουργός Οικονομικών του Ολάντ, προβάλλεται ως «ανανεωτής» διαχειριστής

Copyright 2017 The Associated

Ο Εμ. Μακρόν, πρώην υπουργός Οικονομικών του Ολάντ, προβάλλεται ως «ανανεωτής» διαχειριστής
ΠΑΡΙΣΙ.--

Με το επιχείρημα ότι «ποτέ τα τελευταία 50 χρόνια η δημοκρατία στη Γαλλία δε γνώρισε μια τόσο διαλυμένη κατάσταση», ο ηγέτης του κεντροδεξιού κόμματος «Modem», Φρανσουά Μπαϊρού, ανακοίνωσε ότι στις προεδρικές εκλογές του επόμενου Απρίλη θα στηρίξει τον Εμανουέλ Μακρόν.

Θυμίζουμε ότι το «Modem» συνεργαζόταν για πολλά χρόνια με το κόμμα UMP, τον «πρόγονο» των σημερινών Ρεπουμπλικάνων που - προς το παρόν - κατεβαίνουν στις εκλογές με υποψήφιο τον Φρανσουά Φιγιόν. Παρά τη συνεργασία των δύο κομμάτων, στον α' γύρο των προεδρικών εκλογών ο Μπαϊρού κατέθετε υποψηφιότητα «αυτόνομη», κάτι που πλέον δεν θα κάνει για πρώτη φορά - σύμφωνα με τη «Μοντ» - μετά το 2002.

Μεταξύ άλλων, ο Μπαϊρού εξέφρασε ελπίδες για μια «συμμαχία» με κατανόηση του ενός «ρεύματος» από το άλλο, που θα συνεισφέρει στην προεκλογική εκστρατεία με την «αντιπαράθεση οραμάτων και ιδεών, τη μεταξύ τους αλληλεπίδραση», με στόχο μια «πλειοψηφία που θα οικοδομηθεί από διαφορετικές ιστορίες, διαφορετικές πολιτικές οικογένειες, με τον όρο ότι αυτές θα γίνουν σεβαστές... με όλα τους τα συστατικά στοιχεία, τα εφόδια και τις αποσκευές...».

Στο μεταξύ, και ο οικολόγος Φρανσουά ντε Ριζί, ο οποίος είχε βάλει υποψηφιότητα για το χρίσμα στις εσωκομματικές εκλογές του Σοσιαλιστικού Κόμματος στις οποίες επικράτησε ο Μπενουά Αμόν, δήλωσε ότι θέλει να συμμετάσχει «στην ανανέωση της πολιτικής την οποία έχει εγκαινιάσει ο Εμανουέλ Μακρόν». Αλλά και ο εκπρόσωπος της σημερινής σοσιαλιστικής κυβέρνησης, Στεφάν Λε Φολ, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο επίσης να στηρίξει Μακρόν, λέγοντας ότι περιμένει να δει το πρόγραμμα που θα παρουσιάσει ο ηγέτης του «Εμπρός!» τις αμέσως επόμενες μέρες.

Νέες δημοσκοπήσεις

Στο μεταξύ, σύμφωνα με δημοσκόπηση που διεξήγαγε η εταιρεία «Elabe», ο Ρεπουμπλικάνος υποψήφιος για τις προεδρικές εκλογές του Απρίλη Φρανσουά Φιγιόν, στον α' γύρο, περνά για πρώτη φορά μετά από πολύ καιρό στη δεύτερη θέση, με 20% έναντι του «μεταρρυθμιστή» Εμανουέλ Μακρόν, που συγκεντρώνει 17%. Η Μαρίν Λεπέν παραμένει πρώτη (με 27%), ωστόσο στο β' γύρο εμφανίζεται να χάνει, είτε από τον Μακρόν (με 59%) είτε από τον Φιγιόν (με 56%), αν και με μικρότερη διαφορά, σε σχέση με προηγούμενες μετρήσεις που ήθελαν τους αντιπάλους της να επικρατούν με πάνω από 60%.

Χτες, δημοσκόπηση της εταιρείας BVA-Salesforce εμφάνισε το «Εθνικό Μέτωπο» να βγαίνει πρώτο στον α' γύρο αλλά με 27,5%, δηλαδή περίπου με 2,5% παραπάνω από την προηγούμενη δημοσκόπηση της ίδιας εταιρείας.

  • Ο σωματοφύλακας Τιερί Λεζιέ και η διευθύντρια του γραφείου της Μαρίν Λεπέν (που είναι και ευρωβουλευτής) Κατρίν Γκριζέ τέθηκαν υπό κράτηση, στο πλαίσιο έρευνας για εικονικές θέσεις εργασίας στο Ευρωκοινοβούλιο. Λεζιέ και Γκριζέ μισθοδοτούνταν ως βοηθοί της Λεπέν στο Ευρωκοινοβούλιο.
ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Συνάντηση Μακρόν - Μέρκελ τη Δευτέρα(2017-05-13 00:00:00.0)
Κορυφώνεται η ενδοαστική αντιπαράθεση(2017-04-20 00:00:00.0)
Κλιμακώνεται η αντιλαϊκή «κούρσα»(2017-03-22 00:00:00.0)
Η Λεπέν παραμένει πρώτη στις δημοσκοπήσεις(2017-02-10 00:00:00.0)
Ενισχυμένος ο Μακρόν μετά την Λεπέν(2017-02-02 00:00:00.0)
Πρώτος ο Φιγιόν με 66%(2016-11-29 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ