Οι μαθητές μαζί με όλο το λαό απάντησαν στο φασιστικό ιδιώνυμο απο την πρώτη στιγμή. Θα το κάνουν και σήμερα |
Μάλιστα ο υφυπουργός Παιδείας Γ. Ανθόπουλος, υπερασπιζόμενος το αντιδημοκρατικό κρεσέντο της κυβέρνησης, έφτασε στο έσχατο όριο διαστροφής της πραγματικότητας, λέγοντας στην Επιτροπή ότι η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου έχει στόχο την υπεράσπιση του δημόσιου σχολείου και υπερασπίζει τα ατομικά δικαιώματα των μαθητών!
Μιλώντας στην Επιτροπή ο βουλευτής του ΚΚΕ Α. Κανταρτζής, αφού κατήγγειλε την αντιεκπαιδευτική μεταρρύθμιση, είπε ότι με την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου συντελείται ένας πρωτοφανής αντιδημοκρατικός κατήφορος που είναι ο χειρότερος των τελευταίων χρόνων. Η ενέργεια αυτή της κυβέρνησης, είπε, επιβεβαιώνει την εκτίμηση ότι τα αντιλαϊκά κάθε φορά μέτρα συμβαδίζουν με τον κυβερνητικό αυταρχισμό. Ολα αυτά, τόνισε, έρχονται ως συνέχεια της απαγόρευσης των διαδηλώσεων, των αγροτοδικείων και της απαγόρευσης των απεργιών. Προειδοποίησε όμως την κυβέρνηση ότι όπως έχει δείξει και το παρελθόν καμιά τρομοκρατία δε σταμάτησε την κοινωνική εξέλιξη και τους λαϊκούς αγώνες.
Η κυβέρνηση, τόνισε, οδηγεί δεκαπεντάχρονα παιδιά στα δικαστήρια, την ίδια ώρα που προωθεί την αποποινικοποίηση των ναρκωτικών και μειώνει τις ποινές που επιβάλλονται στους εμπόρους που πουλούν ναρκωτικά έξω από τα σχολεία. Καταλήγοντας ζήτησε, έστω και την ύστατη στιγμή, την απόσυρση της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου, που βάζει στο γύψο βασικά πολιτικά και κοινωνικά δικαιώματα.
Την απόσυρση της συγκεκριμένης πράξης ζήτησαν και οι εκπρόσωποι των άλλων κομμάτων, καθώς και ο πρόεδρος της ΟΛΜΕ που έκανε παρέμβαση στη συζήτηση.
Ομως ο υφυπουργός Παιδείας Γ. Ανθόπουλος ήταν για μία ακόμα φορά προκλητικός στην υπεράσπιση του αυταρχικού κατήφορου της κυβέρνησης. Επιστράτευσε τον «κομμουνιστικό δάκτυλο» πίσω από τις μαθητικές κινητοποιήσεις, λέγοντας ότι αυτές έγιναν με βάση «επιχειρησιακό σχέδιο συγκεκριμένου κομματικού φορέα», σχέδιο που σε μία νύχτα οργάνωσε 238 καταλήψεις, με στόχο να «αλώσει το χώρο» και να τον χρησιμοποιήσει κομματικά. Ιδιαίτερα δυσφημιστικός ήταν για τις μαθητικές κινητοποιήσεις, λέγοντας ότι χρησιμοποιήθηκαν για την ανάπτυξή τους μέθοδοι μαφίας με καλπονοθείες και εκβιασμούς, ενώ μέσα στα σχολεία υπήρχε μια ιδιότυπη εγκληματικότητα, ναρκωτικά και βία. Θέλοντας δε να ενισχύσει τη θεωρία του «κομμουνιστικού δακτύλου», είπε ότι με βάση την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου δε συνελήφθησαν τυχαίοι γονείς και μαθητές, αλλά όλοι είχαν «συγκεκριμένη πολιτική ταυτότητα».