Παρασκευή 17 Φλεβάρη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Επιβεβαιώνει το αντιλαϊκό περιεχόμενο των διαπραγματεύσεων

Μηνύματα εντός κι εκτός, στο εγχώριο κεφάλαιο και τους δανειστές, ότι η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη και ικανή να «τρέξει» τις μεταρρυθμίσεις που απαιτεί η ανάκαμψή του, έστειλε χτες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κατά την τακτική ενημέρωση των πολιτικών συντακτών. Ξεκαθάρισε ότι στόχος της διαπραγμάτευσης που διεξάγει η κυβέρνηση είναι η «εμπέδωση της σταθερότητας» για το εγχώριο κεφάλαιο και η «παγίωση των αναπτυξιακών ρυθμών», της ανάκαμψης δηλαδή του κεφαλαίου που θα βασιστεί στο τσάκισμα των εργατικών - λαϊκών δικαιωμάτων και την ένταση της εκμετάλλευσης για την «ανταγωνιστικότητα» του κεφαλαίου.

Ταυτόχρονα, η κυβέρνηση προσπαθεί τις μέρες αυτές να «καμουφλάρει» το αντιλαϊκό περιεχόμενο της διαπραγμάτευσης και τα επόμενα αντιλαϊκά μέτρα (ανάμεσα στα άλλα και στο Εργασιακό, στις συντάξεις, τη φορολογία κ.ο.κ.) που φέρνουν τα παζάρια της με τους δανειστές, με τον ισχυρισμό ότι οι στόχοι του κεφαλαίου μπορούν να προωθηθούν δίχως να παρθούν πρόσθετα αντιλαϊκά μέτρα. Το ίδιο επανέλαβε και χτες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, λέγοντας ότι στόχος είναι μια συμφωνία «δίχως ούτε ένα ευρώ επιπλέον μέτρα λιτότητας», υπονοώντας δηλαδή ότι τα λεγόμενα «αναπτυξιακά» αντίδωρα που φέρεται να παζαρεύει η κυβέρνηση (φορολογία κ.ά.), για λογαριασμό βέβαια και πάλι των επιχειρηματικών ομίλων, θα φέρνουν τάχα στα «ίσα» το λογαριασμό για το λαό.

Μάλιστα, για να στηρίξει το «σχήμα» αυτό, που απευθύνεται ως απάτη προς το λαό και ως διαβεβαίωση προς το κεφάλαιο ότι η κυβέρνηση μπορεί να διαπραγματευτεί αποτελεσματικά για τα συμφέροντά του μέτρα στήριξης της καπιταλιστικής ανάκαμψης, η κυβέρνηση κραδαίνει την «υπερκάλυψη των στόχων» που ήρθαν από τη φοροληστεία του λαού, αλλά και τις δηλώσεις του Π. Μοσκοβισί κατά την επίσκεψή του στην Ελλάδα, διαψεύδοντας ότι έφερε πακέτο μέτρων και υποστηρίζοντας ότι «η πολιτική διαπραγμάτευση διεξάγεται σε επίπεδο υπουργών και επικεφαλής των θεσμών».

Οπως είπε ο Δ. Τζανακόπουλος, οι διαβουλεύσεις συνεχίζονται καθημερινά και κλειδί «για να υπάρξει θετική εξέλιξη στις 20 Φεβρουαρίου παραμένει η επιστροφή στον ρεαλισμό, τόσο από πλευράς ΔΝΤ όσο και από πλευράς υπουργείου Οικονομικών Γερμανίας». Διείδε, μάλιστα, μια «έστω και δειλή μετατόπιση του κ. Τόμσεν» ως προς το ενδεχόμενο αναθεώρησης προς το θετικότερο των προβλέψεων του Ταμείου και εκτίμησε ότι υπάρχουν οι πολιτικές προϋποθέσεις για τη συμφωνία.

Ο Δ. Τζανακόπουλος ανέφερε ακόμα ότι φαίνεται να διαμορφώνεται μια διαφορετική θέση στην ΕΕ σε ό,τι αφορά τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα, αλλά ότι στόχος της κυβέρνησης παραμένει «μια συμφωνία στην οποία θα συμμετέχουν όλοι» μέσα απ' τη «γεφύρωση των διαφορών μεταξύ του ΔΝΤ, ευρωπαϊκών θεσμών και ελληνικής κυβέρνησης, σε ό,τι αφορά ακριβώς το baseline σενάριο. Τις μακροοικονομικές προβλέψεις, δηλαδή, για τη μετά το 2018 περίοδο».

Στο πλαίσιο του ανταγωνισμού με τη ΝΔ για την αστική διαχείριση, υποστήριξε πως αν αυτή κυβερνούσε, «δεν θα υπήρχε ελπίδα ισορροπημένης συμφωνίας», αλλά «θα υποχωρούσαν σε όσα μέτρα απαιτούσαν από την αρχή οι δανειστές και θα εφάρμοζαν και άλλα τόσα». Εξάλλου, απευθυνόμενος στον Κ. Μητσοτάκη και εμμέσως πλην σαφώς «ρωτώντας» αν είναι και εκείνος τόσο δεσμευμένος όσο οι ίδιοι στους στόχους του κεφαλαίου, τον προέτρεψε να απαντήσει στο ερώτημα αν θέλει την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων για τη δεύτερη «αξιολόγηση», αν συμφωνεί με τις απαιτήσεις για νέα μέτρα ύψους 4,5 δισ. ευρώ μετά τη λήξη του προγράμματος και αν υιοθετεί τις προβλέψεις της Κομισιόν ή του ΔΝΤ για την ελληνική οικονομία.

Απαντώντας σε ερώτηση για την εκροή καταθέσεων, αρκέστηκε να δηλώσει πως πρόκειται για «ένα κλασικό εποχικό φαινόμενο» και πως «το τραπεζικό σύστημα είναι σταθερό. Και η σταθερότητα αυτή θα εμπεδωθεί έτι περαιτέρω με την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης, η οποία επίκειται».


Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org