Πέμπτη 9 Φλεβάρη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΤΟΥ ΠΑΜΕ
Για τις κυβερνητικές νομοθετικές ρυθμίσεις στην Ειδική Αγωγή

Στις ρυθμίσεις για την Ειδική Αγωγή που περιλαμβάνονται στο νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας για το Κρατικό Πιστοποιητικό Γλωσσομάθειας και άλλες διατάξεις που συζητιέται από σήμερα στην Ολομέλεια της Βουλής, αναφέρεται με ανακοίνωσή της η Πανελλαδική Γραμματεία Εκπαιδευτικών του ΠΑΜΕ, σημειώνοντας γι' αυτές ότι βασικός παρονομαστής τους για άλλη μια φορά είναι ο «εξορθολογισμός του κόστους», γιατί σε αυτή την οικονομία οι μορφωτικές εκπαιδευτικές ανάγκες λογίζονται σαν κόστος...

Η Γραμματεία του ΠΑΜΕ σημειώνει ότι η κυβέρνηση «αντί να καταργήσει το απαράδεκτο καθεστώς της ιδιωτικής παράλληλης, μέσα στο κατά τα άλλα "δημόσιο" σχολείο, έρχεται να την ενισχύσει παραπέρα. Προβλέπεται, λοιπόν, η γενίκευσή της, πέρα από τα σχολεία της Γενικής που ίσχυε μέχρι τώρα, και στα ειδικά σχολεία. Καλώντας ταυτόχρονα τους γονείς να αναζητήσουν και με δική τους ευθύνη να προσκομίσουν το ποινικό μητρώο των προσλαμβανόμενων. Είναι ντροπή. Καλούν τους γονείς να γίνουν και πελάτες και ντετέκτιβ. Κι όλα αυτά προτείνονται τη στιγμή που ψηφίστηκαν στον κρατικό προϋπολογισμό οι μειώσεις των κονδυλίων του ΕΟΠΥΥ για τις ειδικές παιδαγωγικές παρεμβάσεις, καλώντας τις οικογένειες αυτών των παιδιών να επωμιστούν το κόστος», σχολιάζει η Πανελλαδική Γραμματεία.

Παράλληλα, αναφέρεται σε άλλη ρύθμιση, με την οποία «μπαίνουν επιπλέον εμπόδια για τη μείωση των μαθητών στην τάξη του γενικού σχολείου, στην οποία φοιτούν παιδιά με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες. Σε υπερπληθείς τάξεις (μέχρι 27 ανά τμήμα προβλέπει ο νόμος) που ακόμα και τα τυπικά αναπτυσσόμενα παιδιά δυσκολεύονται να ανταποκριθούν στις εκπαιδευτικές απαιτήσεις, ούτε συζήτηση δεν μπορεί να γίνει για τα παιδιά που χρήζουν ειδικής παιδαγωγικής παρέμβασης. Δυσκολεύει ακόμα παραπέρα την απόφαση για το σπάσιμο των τμημάτων, η οποία, βέβαια, δεν συνιστά παιδαγωγική παρέμβαση για το παιδί που έχει ανάγκη, απλά δίνει μια "ανάσα" στην καθημερινή ασφυκτική μαθησιακή διαδικασία».

Και το ΠΑΜΕ Εκπαιδευτικών τονίζει: «Αρνούμαστε να κοστολογήσουμε το δικαίωμα στη μόρφωση, το δικαίωμα στη ζωή. Αυτή η πολιτική, με τα δημοσιονομικά της, τους ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς, τα πρωτογενή πλεονάσματα πετάει στα αζήτητα τις ανάγκες μας, τα δικαιώματά μας.

Αρνούμαστε στις σημερινές σύγχρονες συνθήκες, όπου η τεχνολογική, και όχι μόνο, εξέλιξη μπορεί να καλύψει αυτές τις ανάγκες, να παζαρεύουμε τι περισσότερο θα χάσουμε.

  • Εδώ και τώρα να αποσυρθεί η απαράδεκτη ρύθμιση που αφορά στην Ειδική Εκπαίδευση.
  • Κατάργηση της ιδιωτικής παράλληλης. Ούτε ευρώ από την τσέπη των γονιών.
  • Αύξηση των κονδυλίων από τον κρατικό προϋπολογισμό για την κάλυψη όλων των αναγκών στην Ειδική Εκπαίδευση.
  • Μόνιμο προσωπικό όλων των αναγκαίων ειδικοτήτων σε όλες τις δομές τις Ειδικής Εκπαίδευσης και της Παράλληλης Στήριξης».

Κορυφή σελίδας

Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org