Τετάρτη 8 Φλεβάρη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Συγκροτεί Μονάδα Στοιχείων Επιβατών

Τη συγκρότηση εθνικής Μονάδας Στοιχείων Επιβατών που ουσιαστικά θα φακελώνει τους επιβάτες των πτήσεων ετοιμάζει το υπουργείο Δημόσιας Τάξης. Η καταγραφή, που θα γίνεται με πρόσχημα τη λεγόμενη «τρομοκρατία», θα περιλαμβάνει στοιχεία για τα ταξίδια των πολιτών. Μεγάλος θα είναι ο αριθμός των στοιχείων που θα έχουν στη διάθεσή τους οι αρχές ασφαλείας, ανάμεσα σε αυτά ακόμη και τη θέση που θα κάθεται ο επιβάτης σε κάθε μέσο μεταφοράς, ποιος τον συνοδεύει αλλά και αναφορές για τις αποσκευές του.

Ετσι, με απόφασή του, ο αναπληρωτής υπουργός Δημόσιας Τάξης Νίκος Τόσκας όρισε ειδική επιτροπή η οποία θα ορίσει τις προδιαγραφές για τον ηλεκτρονικό εξοπλισμό, λογισμικό και εφαρμογές για τη μελλοντική λειτουργία της εθνικής Μονάδας Στοιχείων Επιβατών. Στα στοιχεία που θα καταγράφονται θα είναι η ημερομηνία κράτησης και έκδοσης εισιτηρίου, διεύθυνση και στοιχεία επικοινωνίας, αριθμός τηλεφώνου, διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου του ταξιδιώτη, όλα τα είδη πληροφοριών για την πληρωμή, συμπεριλαμβανομένης της διεύθυνσης χρέωσης, το πλήρες δρομολόγιο που ακολουθεί και το ταξιδιωτικό πρακτορείο που χρησιμοποιεί. Στο σύστημα θα εντάσσεται το ταξιδιωτικό ιστορικό του επιβάτη, συμπεριλαμβανομένων των επιβεβαιώσεων κράτησης, του ελέγχου εισιτηρίων, πληροφορίες σχετικά με τη μη εμφάνιση του επιβάτη ή για την αγορά εισιτηρίου την τελευταία στιγμή χωρίς κράτηση. Θα ζητούνται, επίσης, όλες οι διαθέσιμες πληροφορίες για ασυνόδευτους ανηλίκους.

Σύμφωνα με έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής τον περσινό Οκτώβρη, «τα κράτη - μέλη θα πρέπει να λάβουν επειγόντως τα απαραίτητα μέτρα για να καταρτίσουν τις δικές τους Μονάδες Στοιχείων Επιβατών, ώστε να είναι σε θέση να εφαρμόσουν πλήρως την οδηγία της ΕΕ για τις καταστάσεις με τα ονόματα των επιβατών το αργότερο μέχρι το Μάη του 2018, οπότε λήγει και η προθεσμία για την πλήρη εφαρμογή της οδηγίας. Για να επιταχύνουν τα κράτη - μέλη τις σχετικές εργασίες, η Επιτροπή θα διαθέσει επιπλέον κονδύλια 70 εκατ. ευρώ και θα υποβάλλει ένα σχέδιο εφαρμογής μέχρι το Νοέμβρη του 2016».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ