Σάββατο 4 Φλεβάρη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
Προανήγγειλε επιτάχυνση στην προώθηση των αντεργατικών σχεδιασμών

Την επιτάχυνση στην προώθηση των νέων αντεργατικών σχεδιασμών της κυβέρνησης για λογαριασμό του κεφαλαίου προδιέγραψε χτες στη Βουλή η υπουργός Εργασίας, Εφη Αχτσιόγλου, ενημερώνοντας την Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων για την «πορεία» της διαπραγμάτευσης, λέγοντας ξεκάθαρα ότι «δεν επιθυμούμε καμία καθυστέρηση» και πως «ο χρόνος είναι κρίσιμος».

Επιβεβαιώνοντας ότι τα παζάρια για τη νέα σφαγή του λαού είναι σε πλήρη εξέλιξη, είπε ότι «η διαπραγμάτευση αναζητά μια ισορροπία μεταξύ ζητημάτων που δεν είναι εύκολα», στα οποία συμπεριέλαβε «τις μεταρρυθμίσεις που πρέπει να εφαρμοστούν και έχουν συμφωνηθεί εντός του προγράμματος, δηλαδή, μέχρι το καλοκαίρι του 2018, όπου εκεί βρίσκονται και τα Εργασιακά».

Αφού επανέλαβε ότι αυτή τη στιγμή στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων είναι οι συλλογικές διαπραγματεύσεις, οι ομαδικές απολύσεις και ο συνδικαλιστικός νόμος, στη συνέχεια αναφέρθηκε σε κάθε ένα ξεχωριστά, επιχειρώντας να διαμορφώσει μία «εικονική πραγματικότητα» για τον εφησυχασμό των εργαζομένων, τη στιγμή που μονιμοποιείται η σημερινή εργασιακή ζούγκλα και μεθοδεύονται νέα αντεργατικά μέτρα.

Ετσι, λίγες μέρες μετά τη δημοσιοποίηση της ΕΚΤ που επιβεβαιώνει ότι «βέλτιστη πρακτική» για την ΕΕ είναι η γενίκευση των επιχειρησιακών συμβάσεων σε βάρος των κλαδικών ΣΣΕ, η υπουργός επανέλαβε τα περί «επαναφοράς» του προηγούμενου θεσμικού πλαισίου για τις συλλογικές συμβάσεις.

Σε σχέση με τις ομαδικές απολύσεις, επανέλαβε πως «είμαστε διατεθειμένοι να εναρμονιστούμε πλήρως με την πρόσφατη απόφαση του Δικαστηρίου της ΕΕ, η οποία λέει ότι η ελληνική πλευρά έχει το δικαίωμα να διατηρήσει σε μια δημόσια αρχή τον έλεγχο, να κάνει έναν ουσιαστικό προέλεγχο, για μια ομαδική απόλυση, αλλά θα πρέπει τα κριτήρια να είναι πιο σαφή και πιο εξειδικευμένα». Το σκεπτικό της εν λόγω απόφασης, βέβαια, από την αρχή έως το τέλος της, είναι η άρση κάθε περιορισμού στην επιχειρηματική δράση του μεγάλου κεφαλαίου και αυτό ακριβώς θα εξυπηρετούν τα «πιο σαφή και εξειδικευμένα» κριτήρια, με τα οποία θα «ελέγχονται» τα πλάνα ομαδικών απολύσεων. Σε αυτό το πλαίσιο, άλλωστε, η υπουργός ανέφερε ότι τον έλεγχο των κριτηρίων «υποστηρίζουμε ότι θα μπορούσε να τον έχει το Ανώτατο Συμβούλιο Εργασίας, με ισορροπημένη εκπροσώπηση τριμερή εργοδοτών, εργαζομένων και κράτους».

Για το συνδικαλιστικό νόμο, τέλος, η Εφ. Αχτσιόγλου «ξεφούρνισε», ανοιχτά πλέον, ότι «από την πλευρά μας, η πρόταση αφορά την ύπαρξη ηλεκτρονικών μητρώων μελών των συνδικαλιστικών οργανώσεων ώστε να μπορεί να γίνεται και ένας έλεγχος στις εκλογές τους, να μην υπάρχουν διπλοψηφίσεις κ.λπ.». Στην πραγματικότητα, δηλαδή, ανοίγει δρόμος για πλήρες «φακέλωμα» των μελών των συνδικάτων, αλλά και για άλλα αντεργατικά μέτρα που μεθοδεύονται, όπως η επιβολή νέων περιορισμών στο δικαίωμα της απεργίας, με βάση το πόσα μέλη του σωματείου ψήφισαν υπέρ της διεξαγωγής της, η δυνατότητα της εργοδοσίας να επικαλείται «μη αντιπροσωπευτικότητα» σωματείων, ομοσπονδιών κ.τ.λ. για να μην υπογράφει συλλογικές συμβάσεις κ.ά.

Συνέχεια στην υλοποίηση της «εργαλειοθήκης» του ΟΟΣΑ

Η κοινοβουλευτική Επιτροπή συζήτησε νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας που αφορά στην «απελευθέρωση» του επαγγέλματος των φορτοεκφορτωτών και συνεχίζει την υλοποίηση της αντιλαϊκής «εργαλειοθήκης» του ΟΟΣΑ.

Το νομοσχέδιο έχει τίτλο «Εθνικό Μητρώο Φορτοεκφορτωτών, Εθνικό Μητρώο Ιδιωτικών Φορέων Κοινωνικής Φροντίδας και άλλες διατάξεις» και όπως ανέδειξε ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ, Μανώλης Συντυχάκης, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ «έρχεται να υλοποιήσει παραγγελιά της προηγούμενης κυβέρνησης, που εμπίπτει στις προαπαιτούμενες δράσεις των μνημονίων και της "εργαλειοθήκης" του ΟΟΣΑ, ικανοποιώντας ισχυρές επιχειρήσεις και μονοπώλια».

Οπως τόνισε, το στίγμα δίνει το άρθρο που προβλέπει ότι «οι φορτοεκφορτωτές μπορούν να παρέχουν τις υπηρεσίες τους είτε μέσω ατομικής άσκησης επαγγέλματος είτε μέσω ομάδων ή ενώσεων ή επιχειρήσεων φορτοεκφορτώσεων είτε να απασχολούνται με σχέση εξαρτημένης εργασίας. Ανοίγει, δηλαδή, ουσιαστικά το δρόμο για την άλωση του επαγγέλματος από ιδιωτικούς ομίλους». Ο Μ. Συντυχάκης επιφυλάχθηκε για την ψήφο του ΚΚΕ επί της αρχής, καθώς στις άλλες διατάξεις περιέχονται κάποιες ελάχιστες ρυθμίσεις με τις οποίες δεν μπορεί κάποιος να διαφωνήσει, όπως το άρθρο 11 που «ρυθμίζει εργασιακά ζητήματα περιστασιακής απασχόλησης εγγεγραμμένων ανέργων σε γεωργικές εργασίες».

Θετικό βρήκαν το νομοσχέδιο τα αστικά κόμματα της αντιπολίτευσης, ωστόσο επί της αρχής θα ψηφιστεί στην επόμενη συνεδρίαση.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ