ΤΟΚΙΟ.-
Γιαπωνέζοι ερευνητές ανακοίνωσαν χτες πως δημιούργησαν ένα κλωνοποιημένο μοσχάρι, χρησιμοποιώντας κύτταρα από ζώο - κλώνο. Το γεγονός αυτό ταυτίζεται με την πρώτη επιτυχημένη προσπάθεια παραγωγής κλώνου από «γονέα» μεγάλου μεγέθους θηλαστικό που έχει και αυτός γεννηθεί με την τεχνολογία της κλωνοποίησης.
Το κλωνοποιημένο μοσχάρι, κλώνος «πρώτης γενιάς», γεννήθηκε το βράδυ της Κυριακής στο Ινστιτούτο Ανάπτυξης και Ανατροφής Βοοειδών Καγκοσίμα της πόλης Οσούμι (στα νότια της Ιαπωνίας). Η κλωνοποίηση μοσχαριού με «γονέα» κλωνοποιημένο μοσχάρι είναι μέρος ερευνητικού σχεδίου για τη μελέτη του προσδόκιμου ορίου ζωής και τη γήρανση κλωνοποιημένων ζώων διά της σύγκρισης των κυττάρων και των χρωματοσωμάτων από κλώνους διαφορετικών γενιών.
«Υπάρχουν υποψίες πως τα κλωνοποιημένα ζώα ίσως δεν είναι τόσο υγιή και δε ζουν τόσο πολύ όσο τα ζώα που αναπαράγονται φυσικά», δήλωσε ο Νόριο Ταμπάρα, ένας από τους ερευνητές επιστήμονες που συμμετείχαν στο πρόγραμμα. Η δήλωση του Νόριο Ταμπάρα δεν κάνει άλλο τι από το να παραπέμπει στο επίμαχο ζήτημα της μακροζωίας κλωνοποιημένων οργανισμών. Από την - προ λίγων χρόνων - κλωνοποίηση του πρώτου θηλαστικού, του προβάτου Ντόλι, έως σήμερα έχει γίνει γνωστό πως τα κλωνοποιημένα ζώα έχουν ασυνήθιστα μικρά τελομερή (πρωτεϊνούχες βάσεις που προστατεύουν τις άκρες των χρωματοσωμάτων), κάτι που «φωτογραφίζει» μικρότερο προσδόκιμο όρο ζωής για τα κλωνοποιημένα ζώα.
Σύμφωνα με τους Γιαπωνέζους ερευνητές, ο κλώνος «δεύτερης γενιάς» έχει προγραμματιστεί για τον ερχόμενο Μάρτη...