Τετάρτη 1 Φλεβάρη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
«Ο δρόμος προς τη ζωή»

Την πρώτη σοβιετική ομιλούσα ταινία, το έργο «Ο δρόμος προς τη ζωή» του Νικολάι Εκκ, θα προβάλλει η «NEW STAR» στην «Αλκυονίδα» (Ιουλιανού 42), από αύριο Πέμπτη, στο πλαίσιο του μεγάλου, πολύπτυχου αφιερώματός της «100 χρόνια Οκτωβριανή Επανάσταση και Κινηματογράφος, επιστροφή στο μέλλον».

Βασισμένη στο «Παιδαγωγικό ποίημα» του Μακάρενκο, η ταινία συνιστά μια μυθοπλαστική, αλλά με τη σημασία ντοκουμέντου, απόδοση της παιδαγωγικής εποποιίας που έλαβε χώρα στην ΕΣΣΔ από την αρχή της ύπαρξής της, με επίκεντρο την προστασία και μόρφωση των παιδιών του δρόμου. Τα οποία κατά εκατομμύρια προσπαθούσαν να επιβιώσουν στις πόλεις του νεοσύστατου σοσιαλιστικού κράτους, ακόμη και με τρόπους που άπτονταν του κοινού ποινικού δικαίου, στις εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες που προέκυψαν από τον Α' Παγκόσμιο Πόλεμο και τον Εμφύλιο που ακολούθησε της Επανάστασης, σε συνδυασμό και με την επέμβαση της «Αντάντ» εναντίον της ΕΣΣΔ.

«Ο δρόμος προς τη ζωή» έκανε πρεμιέρα την 1η Ιούνη του 1931 και το 1932 απέσπασε διάκριση στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Βενετίας, γεγονός που άνοιξε το δρόμο για να προβληθεί στις αίθουσες 107 χωρών! Σήμερα θεωρείται ως το πρώτο σοβιετικό... «μπλοκμπάστερ».

Σενάριο: Νικολάι Εκκ, Ρεγγίνα Γιανούσκεβιτς, Αλεξάντρ Στόλπερ. Σκηνοθεσία: Νικολάι Εκκ. Φωτογραφία: Βασίλι Πρόνιν. Ηχος: Γιεβγκένι Νεστέροφ. Μουσική: Γιάκοβ Στολιάροφ.

Στο «Στούντιο» για τη μάχη του Στάλινγκραντ

Ειδικές προβολές στο πλαίσιο του αφιερώματος για την Οχτωβριανή Επανάσταση κάνει η «New Star», αύριο Πέμπτη, και στο «Στούντιο» (Σπάρτης και Σταυροπούλου 33, πλ. Αμερικής).

Συγκεκριμένα, με αφορμή την επέτειο των 74 χρόνων από τη νίκη του Κόκκινου Στρατού στη Μάχη του Στάλινγκραντ στις 2 Φλεβάρη 1943, προβάλλονται οι ταινίες του Vladimir Petrov «Η μάχη του Στάλινγκραντ - Ούτε βήμα πίσω» και «Η μάχη του Στάλινγκραντ - Η νίκη» που γυρίστηκαν στη Σοβιετική Ενωση το 1949 και διατηρούν την αυθεντικότητά τους σε σχέση με τα ιστορικά γεγονότα της εποχής.

Και τα δύο μέρη θα προβληθούν διαδοχικά στις 20.00 και στις 21.30 με ενιαίο εισιτήριο.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ