Σάββατο 28 Γενάρη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΔΙΕΘΝΗ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ (ΤΕΤΡΑΣΕΛΙΔΟ)
ΔΑΣΙΚΟΙ ΧΑΡΤΕΣ
Για ένα ευνοϊκό επενδυτικό περιβάλλον...

Η κυβέρνηση, μέσω της διαδικασίας σύνταξης και κύρωσης των δασικών χαρτών, επιδιώκει να επιλύσει ένα χρόνιο πρόβλημα, με βάση τις επενδυτικές ανάγκες του κεφαλαίου και σε βάρος των λαϊκών στρωμάτων και του περιβάλλοντος

Eurokinissi

Ξεκαθάρισμα ιδιοκτησιακού καθεστώτος και χρήσεων γης, ως απαραίτητο όρο για την υλοποίηση κερδοφόρων επιχειρηματικών επενδυτικών σχεδίων, επιδιώκει η κυβέρνηση μέσω του νομοθετικού πλαισίου για τη σύνταξη δασικών χαρτών και εθνικού κτηματολογίου. Ηδη από τις 13 Γενάρη έχει ξεκινήσει η διαδικασία ανάρτησης των πρώτων δασικών χαρτών, η οποία αναμένεται να ολοκληρωθεί στις 10 Φλεβάρη έχοντας καλύψει 33 περιοχές της χώρας, συνολικής έκτασης 46,8 εκατομμυρίων στρεμμάτων. Το έργο σύνταξης των δασικών χαρτών υλοποιείται στο πλαίσιο κατάρτισης του Εθνικού Κτηματολογίου - προηγείται η σύνταξη και κύρωση δασικών χαρτών από τη Δασική Υπηρεσία με σκοπό να εμφανιστούν μετά την οριστικοποίηση των δασικών χαρτών ποιες από τις εκτάσεις είναι δασικές, ποιες είναι δάση, ποιες είναι μη δασικές και ποιες έχουν αλλάξει παράνομα χαρακτήρα και χρήση.

Ετσι θα διευκολυνθεί το κράτος να εντοπίσει (στη φάση του Κτηματολογίου) τα δάση και τις δασικές εκτάσεις που του ανήκουν (τεκμήριο κυριότητας κ.λπ.) και ποια δάση και δασικές εκτάσεις είναι ιδιωτικές.

Το αρμόδιο υπουργείο Περιβάλλοντος επισημαίνει ότι με την ανάρτηση και την κύρωση των δασικών χαρτών «θα επιτευχθεί ο σαφής πλέον καθορισμός των περιοχών που αποτελούν γενικά δάση και δασικές εκτάσεις», ομολογώντας επί της ουσίας και τα πραγματικά πολιτικά κίνητρα της κυβέρνησης που κρύβονται πίσω από την πρωτοβουλία της. Την απρόσκοπτη δηλαδή διενέργεια επενδύσεων στη γη, ως κερδοφόρα επενδυτική διέξοδο στα υπερσυσσωρευμένα κεφάλαια, όπου το κριτήριο προστασίας του δασικού οικοσυστήματος και του περιβάλλοντος περνά σε δεύτερη μοίρα. Παράλληλα, με περισσή υποκρισία, ισχυρίζεται ότι με την ολοκλήρωση του έργου «θα αποσαφηνιστούν οι χώροι που ισχύουν και εφαρμόζονται οι διατάξεις της δασικής νομοθεσίας, θέτοντας τέλος στην αμφισβήτηση και την ανασφάλεια» των πολιτών.

Σοβαρά προβλήματα στις αγροτικές περιοχές

Με τη μόνη διαφορά ότι μέχρι στιγμής από τις πρώτες κιόλας μέρες έναρξης των αναρτήσεων σε διάφορες περιοχές της χώρας, περισσότερη «ανασφάλεια» έχει προκληθεί στους πολίτες, αφού δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις εκείνες που καλλιεργούμενες εκτάσεις, π.χ., στη Μεσσηνία, στην Ηλεία ή στην Ηπειρο, στην Εύβοια κ.α. εμφανίζονται ως «δάση» ή «δασικές εκτάσεις».

Τώρα, όλοι αυτοί καλούνται να προχωρήσουν στη διαδικασία έγγραφης υποβολής αντιρρήσεων πληρώνοντας φυσικά το ανάλογο αντίτιμο, που ξεκινά από τα 20 ευρώ για έκταση έως 100 τ.μ. και αυξάνεται κλιμακωτά μέχρι τα 3.600 ευρώ για εκτάσεις άνω των 300 στρεμμάτων. Βέβαια, το κόστος στο οποίο θα υποβληθεί κάθε ενδιαφερόμενος, δεν είναι μόνο το τέλος που εισπράττει το κράτος από την ένσταση στην αρμόδια επιτροπή.

Σε αυτό θα πρέπει να συνυπολογιστούν η αμοιβή ιδιώτη δασολόγου, δικηγόρου, μηχανικού για να συντάξει την ένσταση - αντίρρηση και το κόστος για την έκδοση όποιου άλλου αποδεικτικού στοιχείου χρειαστεί, όπως, για παράδειγμα, τα τοπογραφικά σχέδια της έκτασής του. Η υποβολή των αντιρρήσεων ξεκινά δεκαπέντε μέρες από την ανάρτηση του δασικού χάρτη και διαρκεί για δύο μήνες, με την πρόβλεψη των είκοσι επιπλέον ημερών για μόνιμους κατοίκους εξωτερικού.

Μέχρι σήμερα έχουν αναρτηθεί δασικοί χάρτες στις Περιφερειακές Ενότητες Πιερίας, Καβάλας, Μεσσηνίας, Ηλείας, Εβρου, Εύβοιας, Ηρακλείου, Κοζάνης, Πέλλας, Φθιώτιδας, χτες αναρτήθηκαν οι χάρτες από τις Διευθύνσεις Δασών Αθηνών, Αργολίδας, Αχαΐας, Δράμας, Θεσσαλονίκης, Πρέβεζας, Ροδόπης και Φλώρινας. Ακολουθούν στις 3 Φλεβάρη οι Περιφερειακές Ενότητες Αρκαδίας, Δωδεκανήσων, Κυκλάδων, Λακωνίας, Λάρισας, Λέσβου, Σάμου και Χίου και, τέλος, στις 10 Φλεβάρη θα αναρτηθούν δασικοί χάρτες σε Ανατολική και Δυτική Αττική, Ιωάννινα, Κέρκυρα, Μαγνησία, Ξάνθη και Χαλκιδική.

Από την πρώτη στιγμή της ανακοίνωσης έναρξης της διαδικασίας, η κυβέρνηση έχει ξεκαθαρίσει ότι ολοκλήρωση της κατάρτισης των δασικών χαρτών «θα αποτελέσει εφαλτήριο ανάπτυξης, από την στιγμή που θα οριοθετηθούν οι περιοχές όπου κάποιος θα μπορεί να επενδύσει χωρίς τον φόβο να κριθεί παράνομος».

Στόχος της κυβέρνησης είναι η κατάρτιση των δασικών χαρτών να έχει ολοκληρωθεί μέχρι το 2019, ώστε το 2020 να έχει ολοκληρωθεί και το Κτηματολόγιο, δράσεις που προβλέπονται και από τη συμφωνία με την τρόικα και το 3ο μνημόνιο. Βέβαια, η κυβέρνηση μέχρι στιγμής δεν έχει ξεκαθαρίσει τι θα συμβεί στις περιπτώσεις των «προβληματικών» οικισμών και οικοδομικών συνεταιρισμών που έχουν ανεγερθεί εντός δασών ή δασικών εκτάσεων, τις «οικιστικές πυκνώσεις», για τις οποίες ετοιμάζονται προσφυγές στα δικαστήρια.

Σκόπιμα απ' ό,τι φαίνεται αφήνει «ανοιχτό» κάθε ενδεχόμενο, αφού δεν υπάρχει πρόβλεψη για το τι θα συμβεί με τους «αυθαίρετους» οικισμούς εντός δασών, παραπέμποντας την όποια λύση στο απώτερο μέλλον, ενώ ταυτόχρονα διατηρεί και τις προϋποθέσεις για τη συνέχιση καταπάτησης δημόσιων δασών και δασικών εκτάσεων αλλά και την ομηρία των πολιτών. Πάντως, αγροτικοί σύλλογοι και ομοσπονδίες στις περιοχές όπου έχουν αναρτηθεί οι δασικοί χάρτες έχουν ξεκινήσει κινητοποιήσεις εντάσσοντας και αυτό το ζήτημα στα γενικότερα αιτήματα πάλης που θέτει αυτές τις μέρες το συνεπές αγροτικό κίνημα.

Πιο συγκεκριμένα, ανάμεσα σε άλλα, απαιτούν από την κυβέρνηση, όσον αφορά τις αγροτικές εκτάσεις, το κράτος με δική του ευθύνη να αντιμετωπίσει το πρόβλημα, χωρίς οικονομική επιβάρυνση των λαϊκών στρωμάτων. Να λυθεί άμεσα το πρόβλημα των εξαιρέσεων καλλιεργούμενων εκτάσεων από μεγάλες αναδασωτέες εκτάσεις χωρίς να ευνοηθούν καταπατήσεις, εκχερσώσεις, παράνομες αλλαγές χρήσης, χαρακτήρα και προορισμού εκτάσεων. Να αντιμετωπισθούν άμεσα και να μην αναγνωρισθούν οι καταπατήσεις των μεγαλοαγροτών και μεγαλοκτηνοτρόφων, καθώς και άλλων μεγαλοεπιχειρηματιών, π.χ. από τον τουριστικό ή κατασκευαστικό κλάδο. Ακόμη απαιτούν να μη χρησιμοποιηθούν οι δασικοί χάρτες και γενικότερα η δασική πολιτική ως εργαλείο ομηρίας των λαϊκών στρωμάτων και επιτάχυνσης των κερδοφόρων επενδυτικών σχεδίων των ομίλων.

«Προαπαιτούμενο» για την κερδοφορία

Το ΚΚΕ από την πρώτη στιγμή έχει καταγγείλει το περιεχόμενο των δασικών χαρτών και του Εθνικού Κτηματολογίου και αναδεικνύει τις επιδιώξεις και τους στόχους που εξυπηρετεί η αστική πολιτική στο ζήτημα αυτό. Τα «προβλήματα» που αναδεικνύονται και σήμερα αλλά και όλα τα προηγούμενα χρόνια είναι τα αποτελέσματα αυτής ακριβώς της αστικής πολιτικής στη γη και τη χρήση της, στο πλαίσιο εξυπηρέτησης επενδυτικών σχεδίων και επιχειρηματικής δράσης στον τομέα.

Οπως προαναφέρθηκε, το ξεκάθαρο τοπίο, από άποψη ιδιοκτησίας, χαρακτήρα και χρήσεων γης, είναι απαραίτητο για την υλοποίηση των κερδοφόρων επιχειρηματικών επενδυτικών σχεδίων. Σήμερα, σε συνθήκες καπιταλιστικής κρίσης και ανάγκης κερδοφόρας τοποθέτησης συσσωρευμένων κεφαλαίων, η διαδικασία οφείλει να επιταχυνθεί, καθώς διαιώνιση του προβλήματος προκαλεί εμπόδια στους επιχειρηματικούς ομίλους.

Το επιτακτικό του θέματος προκύπτει από το γεγονός ότι η υλοποίηση των δασικών χαρτών και του κτηματολογίου είναι στα προαπαιτούμενα του 3ου μνημονίου. Παρά τα όσα ισχυρίζεται προπαγανδιστικά η κυβέρνηση, η εξυπηρέτηση των παραπάνω επιδιώξεων έχει στόχο και αποτέλεσμα όχι φυσικά την προστασία των δασών και του δασικού οικοσυστήματος, αλλά την αλλαγή του χαρακτήρα, της χρήσης, ακόμη και του ιδιοκτησιακού τους καθεστώτος όταν αυτό αποτελεί κερδοφόρα επιλογή των ομίλων..

Καθόλου τυχαία, το ίδιο διάστημα προωθούνται αλλαγές στο σύνολο της χωροταξίας και εν γένει της «χωρικής πολιτικής» εναρμονίζοντας το εγχώριο νομικό πλαίσιο με τη γενικότερη στρατηγική της ΕΕ για την προσαρμογή των δασών στους νόμους της καπιταλιστικής αγοράς.

Σε κάθε περίπτωση, οι δασικοί χάρτες θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν στο πλαίσιο ενός πολυδιάστατου αποδεικτικού εθνικού κτηματολογίου ως εργαλείο σχεδιασμού και ανάπτυξης για την κάλυψη του συνόλου των διευρυνόμενων εργατικών - λαϊκών αναγκών, στο πλαίσιο μιας φιλολαϊκής πολιτικής χρήσης γης. Κάτι τέτοιο όμως προϋποθέτει ανατροπή της αστικής εξουσίας και εγκαθίδρυση ενός ριζικά διαφορετικού τρόπου ανάπτυξης, με κοινωνική ιδιοκτησία στη γη, που θα αξιοποιεί τα δασικά οικοσυστήματα στη βάση της εργατικής εξουσίας και του επιστημονικού κεντρικού σχεδιασμού της οικονομίας.


Φ. Κ.


Κορυφή σελίδας

Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org