Πέμπτη 26 Γενάρη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 31
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ
Αφαίρεση μεταλλίων από Τζαμάικα και Λεμπέντεβα

Ετεροχρονισμένες αλλαγές στους κατόχους Ολυμπιακών μεταλλίων στη διοργάνωση του Πεκίνου το 2008, λόγω χρήσης αναβολικών, επισημοποιήθηκαν χτες μετά από σχετική απόφαση της Ολυμπιακής Επιτροπής. Στο επίκεντρο αυτή τη φορά βρέθηκαν η ομάδα σκυταλοδρομίας 4χ100 της Τζαμάικα και η Ρωσίδα άλτρια Τατιάνα Λεμπέντεβα. Η πρώτη έχασε το χρυσό μετάλλιο στην κούρσα του Πεκίνου λόγω αποκάλυψης πως ένας εκ των τεσσάρων αθλητών, ο Νέστα Κάρτερ, βρέθηκε θετικός σε επανέλεγχο του δείγματός του από τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Πεκίνου. Οι υπόλοιποι της τετράδας ήταν οι Μπολτ, Φράτερ και Πάουελ, με τον πρώτο να είναι διπλά χαμένος αφού πλέον κατέχει 8 Ολυμπιακά μετάλλια και όχι 9. Το χρυσό της συγκεκριμένης κούρσας πάει πλέον στο Τρινιντάντ/Τομπάγκο, με την Ιαπωνία στη δεύτερη θέση και τη Βραζιλία να ανεβαίνει στο βάθρο.

Στην ίδια μοίρα βρέθηκε και η Λεμπέντεβα, η οποία μάλιστα για τον ίδιο λόγο έχασε δύο μετάλλια απ' τη συγκεκριμένη διοργάνωση, τα ασημένια σε μήκος και τριπλούν.

Η απόφαση βασίστηκε στη γνωστή τακτική της ΔΟΕ, σε συνεργασία με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Αντιντόπινγκ (WADA), για επανεξέταση παλιών δειγμάτων αθλητών που είχαν δοθεί για αντιντόπινγκ κοντρόλ.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ