Τρίτη 24 Γενάρη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΣΩΜΑΤΕΙΑ ΕΠΙΣΙΤΙΣΜΟΥ - ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΩΝ
Αύριο η Μέρα Πανελλαδικής Δράσης για τις Συλλογικές Συμβάσεις και την προστασία των ανέργων

Κινητοποίηση στο «Athens Ledra» και συγκέντρωση στο υπουργείο Εργασίας στην Αθήνα - Αγωνιστικές παρεμβάσεις και σε άλλες πόλεις

Από παλιότερες κινητοποιήσεις του κλάδου, με το ζήτημα των Συλλογικών Συμβάσεων πάντα στο επίκεντρο
Από παλιότερες κινητοποιήσεις του κλάδου, με το ζήτημα των Συλλογικών Συμβάσεων πάντα στο επίκεντρο
Συγκεντρώσεις, κινητοποιήσεις και παρεμβάσεις οργανώνουν αύριο, Τετάρτη, στην Αττική και σε άλλες περιοχές 36 κλαδικά και επιχειρησιακά σωματεία από τον κλάδο Επισιτισμού - Τουρισμού - Ξενοδοχείων, στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας τους να μετατρέψουν την αυριανή μέρα σε Μέρα Πανελλαδικής Δράσης, προτάσσοντας αιτήματα που αφορούν τις Συλλογικές Συμβάσεις και την προστασία των ανέργων.

Συγκεκριμένα διεκδικούν: Να επανέλθουν οι κλαδικές Συλλογικές Συμβάσεις και να γίνει υποχρεωτική η εφαρμογή τους. Κανείς να μην αμείβεται κάτω από 751 ευρώ. Επίδομα ανεργίας 600 ευρώ για όλους, ανέργους και εποχικούς, αυτοαπασχολούμενους που έκλεισαν τα μαγαζιά τους, για όλο το διάστημα της ανεργίας. Η χορήγηση του επιδόματος να γίνεται άμεσα, με την εγγραφή του δικαιούχου στους καταλόγους του ΟΑΕΔ.

Στην Αθήνα, αύριο στις 3 μ.μ., θα γίνει συγκέντρωση στο υπουργείο Εργασίας. Νωρίτερα, στις 12 το μεσημέρι, την «αυλαία» της κινητοποίησης θα ανοίξουν οι εργαζόμενοι στο ξενοδοχείο «Athens Ledra». Μαζί με δεκάδες σωματεία και φορείς θα αποκλείσουν συμβολικά τη λεωφόρο Συγγρού στο ύψος του ξενοδοχείου, στήνοντας «οδόφραγμα» στην αντιλαϊκή πολιτική. Από εκεί θα φτάσουν με πορεία στο υπουργείο, για να πάρουν μέρος στη συγκέντρωση.

Το Συνδικάτο Επισιτισμού - Τουρισμού - Ξενοδοχείων Αττικής έχει προκηρύξει στάση εργασίας για αύριο, από τις 12 το μεσημέρι έως τις 4 μ.μ., για να διευκολύνει τη συμμετοχή των εργαζομένων στις κινητοποιήσεις.

Πρωτοβουλίες σε Θεσσαλονίκη και Κρήτη

Στη Θεσσαλονίκη, στο πλαίσιο της Μέρας Πανελλαδικής Δράσης, αύριο Τετάρτη 25/1, το Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων σε Τουριστικές και Επισιτιστικές Επιχειρήσεις Θεσσαλονίκης - Πιερίας - Χαλκιδικής και η Επιτροπή Αγώνα Ξενοδοχοϋπαλλήλων προγραμματίζουν αγωνιστικές παρεμβάσεις. Στις 11 π.μ. οργανώνουν συγκέντρωση στην πλατεία Κατούνη στα Λαδάδικα και στη συνέχεια παρεμβάσεις - κινητοποιήσεις έξω από ξενοδοχεία και επισιτιστικές επιχειρήσεις, όπου οι εργαζόμενοι αντιμετωπίζουν οξυμένα προβλήματα.

Στην Κρήτη, συγκέντρωση στην Περιφέρεια, στην πλατεία Ελευθερίας στο Ηράκλειο, διοργανώνει αύριο Τετάρτη 25/1, στις 11 π.μ., η Επιτροπή Αγώνα Ξενοδοχοϋπαλλήλων, που συσπειρώνεται στο ΠΑΜΕ. Στο κάλεσμά της η Επιτροπή επισημαίνει ότι οι ξενοδοχοϋπάλληλοι της περιοχής, λόγω της εποχικότητας, είναι αναγκασμένοι να επιβιώνουν με το επίδομα που δίνεται μόνο για ένα τρίμηνο και ειδικά φέτος χορηγείται με μεγάλη καθυστέρηση. Οσον αφορά τις Συλλογικές Συμβάσεις, οι εργοδότες αποχωρούν από τις εργοδοτικές ενώσεις, δημιουργούν Ενώσεις Προσώπων, χτυπούν ακόμα παραπέρα τους μισθούς: «Στόχος είναι η εφαρμογή των 586 ευρώ σε όλο τον κλάδο τα επόμενα χρόνια. Στο Ηράκλειο έχουν ήδη υπογραφτεί συμβάσεις σε πάνω από 20 ξενοδοχεία με τάση μείωσης», σημειώνει η Επιτροπή.

Αντίστοιχα, στο Ρέθυμνο, η Επιτροπή Αγώνα θα προχωρήσει σε εξόρμηση στον τοπικό ΟΑΕΔ.

Καθημερινή προετοιμασία

Μπροστά στη Μέρα Πανελλαδικής Δράσης, πραγματοποιούνται συζητήσεις και προετοιμασίες των εργαζομένων του κλάδου.

Σε αυτό το πλαίσιο, για την κινητοποίηση και τα αιτήματά της συζήτησαν οι εργαζόμενοι στο ξενοδοχείο «G.R. Lagonisi» σε Γενική Συνέλευση την περασμένη Πέμπτη. Οι εργαζόμενοι που αυτήν την περίοδο καταθέτουν τις αιτήσεις επαναπρόσληψής τους, καθώς η επιχείρηση είναι εποχική, συζήτησαν γύρω από το πρόβλημα της ανεργίας, το οποίο συστηματικά αντιμετωπίζουν και την ανάγκη για μέτρα προστασίας. Στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος βρέθηκε και ο αγώνας των συναδέλφων τους στο «Athens Ledra». Οι εργαζόμενοι εξέφραζαν την ανησυχία τους πως οι επιλογές των εργοδοτών μπορεί να φέρουν και άλλους ξενοδοχοϋπάλληλους σε αντίστοιχη θέση, ενώ παράλληλα επιβεβαίωσαν την απόφαση του επιχειρησιακού τους σωματείου για συμμετοχή στην κινητοποίηση.

Σήμερα, Τρίτη, το κλαδικό Συνδικάτο θα προχωρήσει σε περιοδεία στους εργαζόμενους στην επιχείρηση catering «Newrest». στο χώρο του αεροδρομίου.

Τη μάχη για την επιτυχία της κινητοποίησης δίνουν και μια σειρά μαζικοί φορείς. Η Λαϊκή Επιτροπή Καλλιθέας οργανώνει καθημερινά εξορμήσεις σε χώρους δουλειάς, σχολεία και γειτονιές με το κοινό κάλεσμα των φορέων που συμμετείχαν την περασμένη βδομάδα σε σύσκεψη για την οργάνωση της κινητοποίησης στο «Athens Ledra». Παράλληλα με την ενημέρωση για τον αγώνα που δίνουν οι εργαζόμενοι, απευθύνει κάλεσμα αλληλεγγύης και υποστήριξης. Στο πλαίσιο αυτό, ο Σύλλογος της ΟΓΕ και το Σωματείο Συνταξιούχων ΙΚΑ Καλλιθέας στήνουν «κουτί αλληλεγγύης» για την ενίσχυση των εργαζομένων.

Αύριο, Τετάρτη, η Λαϊκή Επιτροπή θα δώσει το «παρών» με το πανό της στο «οδόφραγμα», στέλνοντας μήνυμα πως ο αγώνας των εργαζομένων του «Athens Ledra» είναι αγώνας κάθε ανέργου και απλήρωτου, κάθε εργαζόμενου και νέου της περιοχής.

Κάλεσμα από την ΟΓΕ

Στην κινητοποίηση έξω από το «Athens Ledra» και στη συγκέντρωση στο υπουργείο Εργασίας καλεί τις γυναίκες η ΟΓΕ.

«Οι μεγαλοεργοδότες του κλάδου, που μόνο το 2016 είχαν έσοδα 17 δισ., ξεζουμίζουν τους εργαζόμενους γιατί θέλουν ακόμα περισσότερα κέρδη», σημειώνει στην ανακοίνωσή της και συνεχίζει: «Μεγαλύτερα θύματα αυτής της εκμετάλλευσης είναι οι γυναίκες εργαζόμενες του κλάδου, που εργάζονται με τις χειρότερες συνθήκες και τους μικρότερους μισθούς. Αυτές είναι που τα "δουλεμπορικά" τις νοικιάζουν για ψίχουλα στους μεγαλοκαρχαρίες των ξενοδοχείων και επισιτιστικών μονάδων, χωρίς να δικαιούνται επιδόματα αργιών, νυχτερινών, γάμου κ.λπ. Σε καθεστώς γαλέρας και σε μόνιμη ομηρία οι χιλιάδες εργαζόμενες του κλάδου που τους έχουν αφαιρέσει στην πράξη το δικαίωμά τους να αμείβονται σύμφωνα με τις Συλλογικές Συμβάσεις».

Η ΟΓΕ εκφράζει ιδιαίτερα την αλληλεγγύη της στους εργαζόμενους του «Athens Ledra», υπογραμμίζοντας πως οι ανταγωνισμοί των επιχειρηματικών ομίλων για την πίτα της αγοράς και την κερδοφορία «θα βρουν οδοφράγματα τους εργαζόμενους και το λαϊκό κίνημα».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ