Τρίτη 17 Γενάρη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΡΙΑ
Προετοιμασίες για το παζάρι στην Αστάνα

ΔΑΜΑΣΚΟΣ - ΑΓΚΥΡΑ - ΜΟΣΧΑ.--

Αντιπροσωπείες της συριακής αντιπολίτευσης ανακοίνωσαν πως θα συμμετάσχουν στις ειρηνευτικές συνομιλίες της ερχόμενης Δευτέρας, 23 Γενάρη, στην πρωτεύουσα του Καζακστάν, Αστάνα, ενόψει της επικείμενης διαδικασίας ενδοσυριακών διαπραγματεύσεων που προωθούν Ρωσία, Τουρκία και Ιράν.

Εκπρόσωποί τους είπαν ότι η πρώτη φάση της διαπραγμάτευσης θα κρατήσει τέσσερις μέρες κατά τη διάρκεια των οποίων θα εξετάσουν τη συμφωνία εκεχειρίας και τρόπους ελέγχου και ενίσχυσής της. Ο Οσάμα Αμπρ Ζαγίντ από τον «Ελεύθερο Συριακό Στρατό» πρόσθεσε πως εάν πετύχουν οι στόχοι της πρώτης φάσης, θα ακολουθήσει και δεύτερη.

Τα τελευταία 24ωρα, πάντως, ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, πραγματοποιεί εντατικές διαβουλεύσεις με τον Καζάκο ομόλογό του, Καϊράτ Αμπντραχμάνοφ, στο πλαίσιο προετοιμασίας των ενδοσυριακών συνομιλιών. Εάν όλα πάνε καλά, τότε, ανακοινώθηκε πως θα ακολουθήσει και άλλος γύρος ενδοσυριακών διαπραγματεύσεων στη Γενεύη της Ελβετίας, στις αρχές Φλεβάρη.

Χτες, μετέβη στην πρωτεύουσα του Ιράν, Τεχεράνη, και ο Σύρος πρωθυπουργός, Ιμάντ Χαμίς, που είχε συνάντηση με τον γραμματέα του Ανώτατου Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας του Ιράν, Αλί Σαμχανί. Ο Σαμχανί (σύμφωνα με πληροφορίες) θα παρουσίαζε αναλυτικά ειρηνευτικό σχέδιο τεσσάρων σημείων για τον τερματισμό του πολέμου στη Συρία, που προβλέπει παύση εχθροπραξιών, μεταρρυθμίσεις, συγκρότηση φόρουμ ενδοσυριακού διαλόγου και διεξαγωγή ελεύθερων εκλογών, στις οποίες θα εξασφαλιστεί η συμμετοχή όλων των υποψηφίων, συμπεριλαμβανομένου και του Σύρου Προέδρου Μπασάρ Αλ Ασαντ.

Ενδιαφέρον έχει η προχτεσινή αναφορά του απερχόμενου Προέδρου, Μπαράκ Ομπάμα, σε συνέντευξή του στο CBS ότι δεν μετανιώνει για την ομιλία που είχε κάνει το 2012, οπότε προειδοποίησε τον Σύρο Πρόεδρο Μπασάρ αλ Ασαντ ότι η χρήση χημικών όπλων είναι μια «κόκκινη γραμμή» που δεν πρέπει να περάσει.

Ολα αυτά, ενώ ανάβουν, καθώς φαίνεται, το τελευταίο τριήμερο οι συγκρούσεις ανάμεσα σε δυνάμεις του συριακού στρατού και αντικαθεστωτικές οργανώσεις κυρίως στην κοιλάδα Μπαράντα, με τον πρώτο να επιδιώκει να αποκατασταθεί σύντομα η υδροδότηση της πρωτεύουσας, Δαμασκού, που έχει σταματήσει από τις 22 Δεκέμβρη. Πολύνεκρες συγκρούσεις με αρκετές δεκάδες νεκρούς αναφέρθηκαν από βομβαρδισμούς στην επαρχία Ιντλίμπ, όπου έχει συγκεντρωθεί μεγάλο μέρος οργανώσεων τζιχαντιστών.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ