Τρίτη 17 Γενάρη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΝΕΟΛΑΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ
Παρουσίασε νέες ρυθμίσεις για την Ανώτατη Εκπαίδευση

Με μία πολυσέλιδη πρόταση στην οποία αποτυπώνονται μια σειρά ρυθμίσεις για την Ανώτατη Εκπαίδευση προσήλθε στην έκτακτη Σύνοδο των Πρυτάνεων που έγινε το Σάββατο ο υπουργός Παιδείας, δηλώνοντας πως πρόθεση του υπουργείου είναι να προχωρήσει η υλοποίησή τους άμεσα.

Σε ό,τι αφορά το ζήτημα της διοίκησης των Ιδρυμάτων, έκανε λόγο για αντικατάσταση των Συμβουλίων Ιδρύματος με «Περιφερειακά Συμβούλια Ανώτατης Εκπαίδευσης», ένα σε κάθε Περιφέρεια, στο πλαίσιο του λεγόμενου Ενιαίου Χώρου Ερευνας και Εκπαίδευσης. Τα μέλη τους θα εκπροσωπούν τα πανεπιστήμια, ΤΕΙ και Ερευνητικά Κέντρα ανά Περιφέρεια, ενώ θα συμμετέχει σε κάθε ένα από αυτά και εκπρόσωπος της αντίστοιχης Περιφέρειας, του υπουργείου Παιδείας, του υπουργείου Ανάπτυξης και του Περιφερειακού Συμβουλίου Ερευνας και Καινοτομίας. Ειδικότερα για το ρόλο των συμβουλίων αυτών, ο Κ. Γαβρόγλου είπε πως θα «συμβάλλουν στην ένταξη των ΑΕΙ και Ερευνητικών Κέντρων στην παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας», «θα διεκδικούν χρηματοδοτήσεις και από πηγές διαφορετικές του κρατικού προϋπολογισμού (ΠΕΠ), αλλά και διεθνές φορείς, όπως για παράδειγμα η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων» κ.ά. Με άλλα λόγια, θα επιφορτιστούν με το «έργο» - στο οποίο κρίθηκε ότι δεν λειτούργησαν τα Συμβούλια Ιδρύματος - της μεγαλύτερης διασύνδεσης των Ιδρυμάτων με τις επιχειρήσεις.

Μεταξύ άλλων, ανακοίνωσε ότι θα διαμορφωθεί νέο νομοθετικό πλαίσιο για την παιδαγωγική επάρκεια, ενώ μέχρι τότε θα παραμείνουν ως έχουν, τόσο τα προγράμματα σπουδών των πανεπιστημίων που παρέχουν εντός πτυχίου την επάρκεια, όσο και τα μονοετή ή διετή προγράμματα που έχουν φτιάξει διάφορα ιδρύματα και πουλούν πιστοποίηση παιδαγωγικής και διδακτικής επάρκειας.

Τέλος, από πλευράς υπουργείου ανακοινώθηκε το σχέδιο για τα Μεταπτυχιακά, που προβλέπει τέλη εγγραφής (δηλαδή δίδακτρα) το ύψος των οποίων θα αποφασίζει κάθε Ιδρυμα, χωρίς να γίνεται λόγος για ανώτατο όριο διδάκτρων, όπως σε προηγούμενα σχέδια που είδαν το φως της δημοσιότητας. Το υπουργείο Παιδείας θεσπίζει κάποιες δωρεάν θέσεις στα Μεταπτυχιακά, με κοινωνικά κριτήρια, που όσοι τις καταλαμβάνουν θα «ξεπληρώνουν» τις σπουδές τους δουλεύοντας στα Ιδρύματα! Συγκεκριμένα, σημειώνεται πως «στα ΠΜΣ με τέλη εγγραφής, αποτελεί υποχρέωση των Ιδρυμάτων να έχουν δωρεάν πρόσβαση σε αυτά όσοι έχουν οικογενειακό και προσωπικό εισόδημα που να εμπίπτει στο 50% των φορολογικών δηλώσεων του συνολικού πληθυσμού» και «τα άτομα αυτά θα προσφέρουν ολιγόωρη εβδομαδιαία εργασία (8 ωρών) στο Ιδρυμα, ή στο Τμήμα φοίτησης»!

Σε ό,τι αφορά τα οικονομικά των Ιδρυμάτων που, μαζί με ένα πλέγμα αντιλαϊκών μέτρων, δημιουργούν ασφυκτική κατάσταση για τους νέους που σπουδάζουν και τους εργαζόμενους, το υπουργείο απάντησε με δημιουργία επιτροπών και περιγραφή των σημερινών δεδομένων, τα οποία ουσιαστικά συγκροτούν και την πραγματικότητα της υποχρηματοδότησης.

Ο υπουργός Παιδείας, μεταξύ άλλων, δήλωσε πως στόχος είναι η ενίσχυση της «αυτονομίας» των Ιδρυμάτων με μεταφορά από το υπουργείο σε αυτά μιας σειράς αρμοδιοτήτων, όπως προκήρυξης και διορισμού μελών ΔΕΠ, μετατάξεων, σύστασης Τομέων - Εργαστηρίων, απόφασης απονομής επιδόματος στέγασης και δικαιώματος σίτισης. Ειδικά για τη σίτιση, για την οποία το υπουργείο Παιδείας έχει ήδη εξαγγείλει μείωση των δικαιούχων, σημείωσε πως θα μεταφερθεί στα Ιδρύματα, με αντίστοιχη μεταφορά κονδυλίων, θα γίνεται σε Πανεπιστημιακές Φοιτητικές Λέσχες που θα εντάσσονται σε Οργανόγραμμα Ιδρύματος, ενώ μέχρι τον Ιούνη θα παρουσιαστεί σχέδιο 5ετίας για το ζήτημα των εστιών.

Από την πλευρά της Συνόδου των Πρυτάνεων, εκδόθηκε ανακοίνωση σύμφωνα με την οποία «η συνάντηση με τον υπουργό έγινε σε ιδιαίτερα θετικό κλίμα συνεργασίας και κατανόησης των προβλημάτων των ελληνικών πανεπιστημίων. Ο υπουργός εξέφρασε την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι τα πανεπιστήμια στάθηκαν όρθια μέσα στην παρατεταμένη κρίση και ζήτησε συνεχή συνεργασία και συναίνεση για την αντιμετώπιση των προβλημάτων των πανεπιστημίων», αναφέρουν οι πρυτάνεις δηλώνοντας πως θα επεξεργαστούν τις προτάσεις στη Σύνοδό τους στις 26 - 28 Γενάρη.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ